Az elmúlt bő két hónapban huszonnyolc jelentősebb fel-, illetve kivásárlási tranzakciót jelentettek be az európai építőipari piacon. Földrajzilag az ügyletek legnagyobb része Nyugat-Európában köttetett erős keleti remények közepette. A tranzakciók típusát tekintve a felvásárlások voltak többségben, de a menedzsment tulajdonszerzések száma is jelentős volt. A legnagyobb üzletek mellett a régiós tranzakciókat vesszük most górcső alá.


Az osztrák Strabag tovább falja a német Strabagot. Illetve az osztrák Strabagot, hiszen Közép-Európa legnagyobb építőipari vállalkozása már a mostani tranzakció előtt is többségi tulajdonosa volt a német Strabag AG-nek. A Strabag SE még júniusban tett nyilvános ajánlatot a részvényekre, mely újabb 21 százalékos tulajdonrész megvételéhez volt elegendő. Ezzel az osztrákok már 87,7 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek a Strabag AG-ben. Jelenleg a Strabag Magyarországon több más beruházás mellett az M6-os autópálya építésére létrejött konzorciumot vezeti.  A 2008-as pénzügyi évben a cég 12,4 milliárd eurós árbevétellel számol. A német Strabag szinte teljes akvizíciója a Nyugat-európai pozíciók megerősítését szolgálja.

Ugyancsak a Strabaghoz köthető az elmúlt időszak másik nagy üzlete, a CEMEX ausztriai és magyar leányainak felvásárlása több mint 300 millió euróért.
A Mexikóban jegyzett vállalat Közép-európai cégeinek 257 millió eurós éves árbevétele lehetővé teszi, hogy az osztrákok a cement és betongyártásban is erős pozíciókat foglaljanak el a régióban. (Az ügylet még hatósági jóváhagyásra vár.)

Talán ennek az évnek a legnagyobb ügylete a német a Xella Porenbeton AG felvásárlása volt nagyságrendileg 2 milliárd euróért. Az ügylet hátterében eladóként a Franz Haniel & Cie GmbH áll, a vevők pénzügyi befektetők – fele-fele arányban az amerikai GS Capital Partners (Goldman Sachs tulajdon) és a francia PAI Partners. Az eladó döntését portfoliójának megtisztításával, a gyártásról a kereskedelemre való átállással magyarázza, míg a vevők olyan építőanyag gyártók felvásárlását tűzték ki célul, melyek feltőkésítés után nagy növekedési potenciállal rendelkeznek a Közép-Kelet-európai régióban. (Az ügylet még hatósági jóváhagyásra vár.) Az Európában is jegyzett tranzakciók közül egyedül a MOL képviselte a magyar színeket. Miután sikerült visszautasítani az OMV meglehetősen agresszív udvarlását a cég bejelentette, hogy részvényvásárlási megállapodást kötött a CEZ-zel az I&C Energo a.s. részvények 100 százalékos megvásárlására. AZ I&C Energo felett szerzett teljes kontroll révén a MOL technológiai tudásbázisra tesz szert az energiatermelés és szállítás területén. A tranzakció segíti a MOL erőmű építési és üzemeltetési tevékenységét, valamint nélkülözhetetlen mérnöki képességekhez segíti a vállalatot. Az I&C Energo 2007-ben 58,1 millió eurós árbevételt ért el 4,8 milliós EBITDA mellett. A régióban két kisebb tranzakciót lehet még kiemelni. Egyik a cseh Top Wood Windows Ltd. felvásárlása volt. A 122 alkalmazottat foglalkoztató céget versenytársa, a Window Holding Czech vette meg annak érdekében, hogy tovább erősítse pozícióit a cseh és szlovák piaco-kon. Az ügylet révén a Window Holding Czech piaci része-sedése 20 százalékkal emelkedett elemzések szerint.

Másik jelentősebb régiós felvásárlás a román CCCF SA építőipari óriás 64,4 százalékának megszerzése a ciprusi Wagma Holding által, melynek tulajdonosa Horia Simu román bankár és befektető. A közel 14 milliós tranzakción keresztül a román rézipar „császára” a privatizáció során munkavállalókhoz került részvényeket vásárolta fel, valamint fel is tőkésítette a céget. A rendkívül tekintélyes állami megrendelésekkel életben tartott CCCF SA a Wagma Holdingon keresztül egy  8 millió eurós hitelhez is jut. Elemzők szerint a munka-vállalók kivásárlásával a hatékony vállalatirányítás révén a CCCF SA gyorsan növekedési pályára állítható.