A hazai tranzakciós piacon vállalkozásukat eladni igyekvő tulajdonosokat sikeresen képviselő tranzakciós tanácsadóknak, amik mi is vagyunk, különösen jól kell ismernie a potenciálisan szóba jöhető befektetőket – szándékaikat, érdeklődési területüket, értékelési elvárásaikat.


Mint ahogy nagyon fontos az is, hogy a tanácsadó minél szélesebb körben juthasson el potenciálisan szóba jöhető nemzetközi befektetőkhöz. Elmúlt már az a világ, amikor egy-egy projekttel elég volt „körbeszaladni” a befektetők körében és az érdeklődők „széttépték” a cég papírjait nagy vevői igyekezetükben. Manapság nekünk az eladási folyamat során pont abban van a legnagyobb hozzáadott értékünk, hogy jó ötleteink vannak arról, hogy kiket érdemes egy-egy projekt keretében megszólítanunk.

Ebben ad nekünk nagy segítséget egyrészt maga az IMAP hálózat, ami 40 ország 55 független tanácsadócégét tömöríti és ad lehetőséget arra, hogy ezekben az országokban lehetséges vevőket kutassunk fel. De nekünk a vevőkeresésben nagy segítséget nyújt a Wells Fargo-hoz kapcsolódó vállalati pénzügyi és tranzakciós hálózat is – a világ egyik legnagyobb tőzsdei kapitalizációjú bankja is szervezett maga köré egy független pénzügyi tanácsadókból álló hálózatot, melynek közép-európai tagja a Concorde MB Partners anyavállalata, az Oriens. Ez a Wells Fargóhoz kapcsolódó hálózat is megbízható forrása hazai projektjeink iránt érdeklődő külföldi vevőknek.

2015 júniusa folyamán mindkét hálózaton belül volt egy olyan nemzetközi esemény, amely lehetőséget nyújtott számunkra arra, hogy potenciális nemzetközi befektetőkkel találkozzunk, és az országot, valamint ide való, elsősorban cégfelvásárláson keresztül történő befektetést népszerűsítsük.

A Wells Fargo befektetési banki divíziója június elején New Yorkban tartotta évi rendes partnerkonferenciáját. Ezen a résztvevőknek lehetőségük nyílt az amerikai makrogazdaságról, üzleti kilátásokról és tranzakciós trendekről információkat szerezni. Emellett számos, nemzetközi növekedési aspirációval rendelkező nagyvállalat képviselőjével is lehetőségünk nyílt eszmecserét folytatni, érdeklődési területeik feltérképezésére. Közép- és Kelet-Európa vonatkozásában főként az információtechnológia és az egészségügyi gépek és berendezések gyártása területén mutatkozott kereslet. A beszélgetőpartnereim kiemelték, hogy amerikai cégek szempontjából jóval kevésbé az alkatrészgyártás és – összeszerelés érdekes. Ez az álláspont egyébként tapasztalataink szerint ellentéte azzal, amit német és egyéb európai érdeklődőknél tapasztalunk. Az amerikai befektetőknek inkább az érdekes, hogy egy potenciális tranzakciós célpontnak legyen speciális és levédett vagy levédhető tudása, ismert és máshova is elvihető márkája, kiépített és védhető piaca – azaz maga a termék legyen egy olyan önálló entitás, ami elvihető más földrészre, illetve a cég legyen teljesen bevezetett működési területein, hogy az aztán a tranzakciós partner számára is eladási platformként tudjon működni saját területén.

A konferencia során nem csak az amerikai bankárokkal és ügyfeleikkel, de a hálózathoz tartozó többi független tranzakciós tanácsadóval is sikerült párbeszédet folytatni. A francia kollegáinkkal az információtechnológia és a gépgyártás területén; a német csapattal fémfeldolgozás területén; a törökökkel pedig az élelmiszeripar területén meglévő befektetési lehetőségeket boncolgattuk.

Mindezek a beszélgetések kezdetiek voltak és lehetőségek feltérképezését szolgálták. Reményeink szerint ugyanakkor a következő hónapokban több területen is előrelépés történik majd, ami konkrét tranzakcióban csúcsosodik.

Természetében kicsit másfajta eseményen vettünk részt az IMAP-os partnertársaságaink szervezésében és részvételével Párizsban. A Societex, a francia IMAP tag hívta meg ügyfeleit és potenciális jövőbeni ügyfeleit egy Közép- és Kelet-Európával foglalkozó konferenciára. Ezen az eseményen lengyel, cseh és horvát kollégák mellett mi is bemutattuk országunk gazdaságát, a tranzakciós piacot és konkrétan beszéltünk lehetséges tranzakciókról is. Meglepő volt, hogy a résztvevő 40-50 gazdasági vezető mennyire nem volt tisztában a régió gazdasági teljesítményével: az európai átlagot jelentősen meghaladó növekedéssel, a német gazdasághoz való kapcsolódás méretével és jelentőségével, valamint azzal a ténnyel, hogy ezek a gazdaságok mennyire komplexek (azaz mennyire elöl állnak a technológiailag) és a munkaerőpiacuk, főként európai összehasonlításban, mennyire rugalmas.

A konferencia során több konkrét megkeresés érkezett projektjeink kapcsán, komoly reményünk van tehát arra, hogy az idei év januárjához hasonlóan, amikor egy francia ügyfelünk számára zártunk tranzakciót, idén más francia befektetőket is az országba hozzunk.

Szendrői Gábor
vezető partner
Concorde MB Partners
gabor.szendroi@imap.hu