A felvásárlási körképünkben a február-márciusi időszak kelet-közép-európai m&a; aktivitását jártuk körbe részletesebben. A gyenge januári évkezdés után a régiós felvásárlási piacon beköszöntött a tavasz és szárnyalásnak indultak a tranzakciók. Két hónap alatt, több mint 150 tranzakció zárult le a régió 7 országában, a legtöbb a szokásnak megfelelően Lengyelországban. Külföldi befektetők részéről a legnagyobb aktivitás a média és a szolgáltatási szektorban volt megfigyelhető.


Magyarország

A magyar piacon a médiaszektor számított a legaktívabbnak, itt két nagyobb kaliberű tranzakció is versenyhivatali jóváhagyásra vár.

Februári közén került bejelentésre, hogy a Sony Pictures Television Networks megvásárolja a magyarországi Viasat3 és Viasat6 csatornákat, valamint a hozzájuk tartozó online videós szolgáltatást, a Viasat Play-t a Modern Times Group-tól. A két csatorna és az olnine catch-up szolgáltatás megvásárlásával az SPT Networks tovább bővíti magyarországi portfólióját, mely jelenleg az AXN, AXN White és AXN Black lineáris csatornákat, valamint az AXN Now és AXN Player digitális szolgáltatásokat tartalmazza.

Naspers és a Schibsted február 12-i megállapodása szerint a Naspers tulajdonában lévő OLX.hu a Schibsted tulajdonába kerül át. Ezzel egy időben Romániában és Portugáliában a Naspers tulajdonába kerülnek a korábban a Schibsted-tulajdonban lévő apróhirdetési oldalak. A norvég Schibsted Classified Media Ltd. magyar leányvállalata 2010-ben indította el a Jófogás online hirdetési oldalt, amely hamar piacvezetővé vált az ingyenes apróhirdetési piacon.A Vaterát és Árukeresőt működtető rivális Allegro Group – amely a dél-afrikai Naspers lengyel leányvállalata – azonban saját verzióval, az Apróddal állt elő az ingyenes online hirdetési piacon, és 2013-ra megszerezte az elsőbbséget.

Március közepén került bejelentésre, hogy a csehországi Karlovarské Minerální Vody Csoport (KMV) megvásárolja a Kékkúti Ásványvíz Zrt-t.A KMV Közép- és Kelet-Európa legnagyobb ásványvíz palackozója, amely nagy szakértelemmel bír az ásványvíz üzletágban, csakúgy, mint a tágabb értelemben vett ital szektorban. A KMV a Kékkúti Ásványvíz Zrt. összes jelenlegi munkavállalójának(110 fő) továbbfoglalkoztatását tervezi, és magyarországi piacra lépésük újabb beruházásokat jelent, valamint biztosítja a Nestlé Waters márkaportfóliójának folyamatos fejlesztését.

Kelet-Közép-Európa

A régiós piacokon jellemzően középpiaci tranzakciók zárultak belföldi befektetőkkel, de néhány érdekesebb társaságnál megjelentek a nagy multinacionális vevők is.

Csehországból érdemes kiemelni, hogy a béren kívüli juttatások területén a régióban vezető pozícióval rendelkező lengyel Benefit Systems SA megvásárolta a cseh sportkártya piacon meghatározó pozícióval rendelkező Multisport Benefit Sro-t. Az SC Johnson a világ egyik legnagyobb magánkézben lévő háztartás-vegyipari csoportja pedig a háztartási cikkek kereskedelmével foglalkozó Homebrands-ban szerzett 100 százalékos tulajdonrészt.

Horvátországban a Baja Aqua Farms mező-gazdasági csoport 100 százalékos tulajdonrészét értékesítette a tonhalfeldolgozással és tonhalkészítmények gyártásával foglalkozó Kali Tuna doo-ban. Piaci információk szerint a japánJ-Trading Csoport közel 32 millió eurót fizetett a 21,7 millió euró árbevételű társaságért.

Lengyelországban a legnagyobb tranzakciók a pénzügyi szektor területén zárultak le. Az AXA Csoport tagjaként működő Avanssur SA 142 millió euróért megszerezte a BRE SA nem-élet biztosítási csomagokat szolgáltató társaságot. Az Alior kereskedelmi bank pedig 84 millió eurót fizetett Meritum Bank többségi részesedéséért. Érdemes még kiemelni, hogy a kelet-közép-európai régió legnagyobb informatikai csoportja az Asseco Group 4,5 millió euróért megszerezte az adatközpont szolgáltatásokkal, kapcsolódó szoftverfejlesztéssel, rendszerintegrációval foglalkozó Unizeto Technologies SA-t.

Romániában a világ egyik legnagyobb tőkebefektetési társasága, a Carlyle Group terjeszkedett az kőolaj és földgáz feltárással és termeléssel foglalkozó Midia Resources Srl felvásárlásán keresztül. A washingtoni székhelyű társaság, amely olyan nagy cégek tulajdonosa, mint Nielsen, vagy a Sagemcom, 40 millió eurót fizetett a társaságért.

Szlovéniából érdemes kiemelni a Telekom Slovenije 19 millió euróért megszerezte mobiltelefon szolgáltatást biztosító Dibitel-t az ACH és Adria Mobil társaságoktól. A Dibitel egy független távközlési szolgáltató cég, amely laptopok, mobiltelefonok értékesítésére hoztak létre 1998-ban, de jelenleg már mobil- és vezetékes telefonszolgáltatásokat és internet szolgáltatást is biztosít ügyfelei részére.

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@imap.hu