A SZEPTEMBERI TRANZAKCIÓS PIAC KAPCSÁN AZ ELSŐ SZEMBEÖTLŐ TÉNY, HOGY SZÁMOS ?MILLIÁRDOS? TRANZAKCIÓ ZÁRULT LE, AMELYEKBEN JELLEMZŐEN NAGY MULTINACIONÁLIS TÁRSASÁGOK ADTÁK FEL JELENLÉTÜKET A RÉGIÓS PIACOKON. EMELLETT SZÁMOS KISEBB HAZAI ÜGYLET IS ZÁRULT A SZEPTEMBERI IDŐSZAKBAN. ÉRDEKESSÉG, HOGY A KORÁBBIAKNÁL NÉPSZERŰBBEKNEK BIZONYULTAK A MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER FELDOLGOZÓ CÉGEK. AHOGY MINDIG, MOST IS KIEMELTÜNK NÉHÁNY ÉRDEKESEBB TRANZAKCIÓT MAGYARORSZÁGRÓL ÉS RÉGIÓ TÖBBI ORSZÁGÁBÓL.


Magyarország

A hazai médiában vezető hírnek számított, hogy a magyar állam tulajdonában lévő MVM Zrt. 281 milliárd forintért megvásárolta az E-On gáztároló és gáznagykereskedő üzletágát. A vállalatok október 1-jétől Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. néven magyar tulajdonban működnek tovább. A vételárat az MVM saját forrásból, tulajdonosi kölcsönből és piaci hitelből biztosította a korábban 290-450 milliárd forintra értékelt céltársaságok megvásárlásához.

Egy másik fontos piaci információ, hogy az Egis gyógyszergyártó társaság kivonul a magyar tőzsdéről, mivel jelenlegi 51 százalékos tulajdonosa, a francia Servier csoport a társaság kizárólagos tulajdonosává kíván válni. Célja elérése érdekében leányvállalatán keresztül önkéntes nyilvános vételi ajánlatot tett 28.000 forintos részvényenkénti vételáron az általa még nem tulajdonolt részvényének megvásárlására.A francia Servier magánkézben lévő társaság, portfoliójának egyetlen tőzsdei tagja a magyar Egis, amelynek többségét 18 évvel ezelőtt vette meg.

Ugyancsak múlt hónapi hír, hogy az FHB Bank a Díjbeszedő Holding megvásárlása után tovább folytatta terjeszkedését azzal, hogy 100 százalékos részesedést vásárolt a Diófa Alapkezelő Zrt-ben. Az FHB július elején jelentette be, hogy részvény adásvételi szerződést írt alá a Diófa Alapkezelő törzsrészvényeinek megvásárlásáról a tulajdonos Lantos Vagyonkezelő Zrt-vel. A részvények átruházásához szükséges zárási feltételek szeptember elején teljesültek, így a tranzakció sikeresen lezárult. A Diófa Alapkezelő Zrt. értékpapíralapok, önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfóliók kezelése mellett komoly ingatlanpiaci tapasztalatokkal is rendelkezik, ingatlanalapjainak mérete meghaladja a tízmilliárd forintot.

A szeptemberi hónapban az ország két egymástól távoli pontján működő nagy múltú, jelenleg felszámolás alatt álló húsipari társaság eszközei is értékesítésre kerültek. Gyulán az önkormányzat tulajdonában lévő Gyulahús Kft. megszerezte a Gyulai Húskombinát vagyonelemeit és márkanevét. A Zalabaromfi pacsai üzemét pedig a hazai pulykafeldolgozás egyik vezető szereplője a kecskeméti Gallfood Kft. és a Puten Invest projektcég mögötti pénzügyi befektetők vásárolták meg. A vételár körülbelül 300 millió forint volt, amely mindössze 35 százaléka az első körös kikiáltási árnak.

Kelet-Közép-Európa

A régió legnagyobb több országos ügylete, hogy a belga székhelyű építőipari gépek és berendezések gyártásával foglalkozó Volvo Construction Equipment (Volvo CE) eladta 9 országban működő kereskedelmi hálózatát és ezzel teljes mértékben kivonult a közép-kelet európai piacról. A vevő a portugál központtal rendelkező, de a világ 14 országában jelenlévő, 500 millió euró árbevételű Ascendum Group volt. A korábban is a Volvo egyik legnagyobb partnerének számító Ascendum a tranzakcióval fontos lépést tett a növekedési stratégiája kulcsának számító osztrák-török folyosó kialakításához.

Egy másik nagy multi is kivonult a régiós piacról:a francia Danone eladta bolgár és cseh gyárait az amerikai Schreiber Foods számára. A vevő továbbra is Danone márkanév alatt, az összes munkavállalót megtartva fogja folytatni a termelést. A lépés összhangban van Danone stratégiai céljával, amelynek lényege, hogy a fenntartható növekedést és nagyobb versenyképességet a kapacitások és költségek optimalizálásával érje el.

Bulgáriában egy angol pénzügyi befektető csoport szerzett többségi részesedést a Balkan Beveridzhis SA-ban. A vevő több mint 12 millió eurós vételárat fizetett az üdítőital palackozó társaságért. Egy luxemburgi alap is bevásárolta magát a bolgár piacra azzal, hogy 44 millió euróért megvásárolta a Max Telecom távközlési szolgáltatót.

Csehországban a legnagyobb tranzakció az OKK Koksovny értékesítése volt az ugyancsak cseh Metalimex Csoport számára. A vételár 97 millió euróra rúgott, amelyből 88 millió eurót utaltak az eladó részére, 9 millió euró pedig a zárási feltételek teljesüléséig letéti számlára került. A Colfax, mely a világ egyik vezető gáz- és folyadékkezelő berendezés gyártója 42 millió euróért megvásárolta a CKD Csoport kompresszorgyártással foglalkozó leánycégét, a CKD Kompresory AS. A több mint 150 éves múlttal rendelkező társaság megvásárlásával a Colfax olyan komoly márka tulajdonosa lett, amellyel megalapozhatja stratégiai jelenlétét a régióban.

Lengyelországban két magántőke alap is befektetett az édesipari szektorba. A 28 millió euró árbevételű Dr Gerard SA-t a londoni Bridgepoint Capital vásárolta meg, míg a Cuprod Sp tulajdonosa a Resource Partners lett portfoliócégén, az ugyancsak kekszgyártással foglalkozó Delicpol-on keresztül.

Romániában az állam kiszállt a vasúti szállítmányozási piacról, mivel eladta többségi részesedését a CFR Mafra SA-ban. A GFR SA, Románia vezető magánkézben lévő vasúti szállítmányozója végül 200 millió eurót fizetett a társaságért. Egy pénzügyi befektetési csoport 22 millió euróért 50 százalékos részesedést szerzett Románia egyik legnagyobb napraforgóolaj gyártó társaságában.

Szlovákiából érdemes kiemelni a geotextíliák gyártásával foglalkozó Texiplast értékesítését a londoni tőzsdén jegyzett Low & Bonar-nak. A 19 millió eurós vételár azonnal kifizetésre került az eladók részére.A tranzakció a vevő számára egyrészt lehetővé teszi, hogy integráltabb szolgáltatásokat nyújtson mélyépítési projektekben, másfelől jobb elérhetőséget biztosít a kelet-közép-európai piacokhoz.

Ünnep Tamás
M&A elemző
Concorde MB Partners
tamas.unnep@imap.hu