Ha Románia és Magyarország nyár eleji felvásárlási piacát vizsgáljuk, akkor egy érdekes mixet kapunk. Az állam, a vállalkozások és a magánbefektető társaságok is aktívak voltak szinte minden szektorban. Előző havi összeállításunkhoz képest a médiapiac ebben a hónapban is tartotta magát az eladott cégek között, Romániában továbbra is találunk egy-egy bányászügyletet és a pénzügyi szektor sem alszik. Kíváncsian várjuk, mit hoz a nyári uborkaszezon?


Magyarországon némileg eltolódott a fúziós és felvásárlási piac az állam javára májusban-júniusban, ugyanis egyrészt a magánnyugdíj-pénztárak államosítása révén, másrészt egyszeri lépésekkel, több cégben szerzett az állam tulajdont, illetve eladás is akadt. Sorba rendezve az ügyleteket az úgynevezett nyugdíjreform és adósságkezelő alap kisebbségi tulajdonrészeket szerzett a részvényátadások során a Rába, gépjármű és alkatrész gyártóban, illetve a PannErgy energetikai vállalatban. Egy hirtelen lépéssel a magyar állam visszavásárolta a MOL 21 százalékos csomagját az orosz Szurgutnyeftegaztól közel 2 milliárd euróért és lehívta 25 százalékos eladási opcióját a Budapest Airportban, aminek a hírek szerint rövidesen új tulajdonosa lesz. A magyar állam, tehát a piac élére állt.

Romániában ezzel szemben inkább a piac hajtotta a piacot? Elsőként egy román-magyar összefogásban megszerzett médiacsoportot emelünk ki. Vasile Dâncu és Ioan Rus korábbi szociáldemokrata szenátorok, együtt Pászkány Árpád üzletemberrel, kolozsvári TV állomásokat, újságokat és internetes portált vettek. Vasile Dâncu korábban is tulajdonos volt a cégekben és most egy nagyszabású struktúraváltásra készülődik, miután társaival teljesen átvette a hatalmat.
A táblázat alapján mindenképp érdekes ügyletnek tűnik az East West Petroleum Corp. és a Naftna Industrija Srbije j.s.c. Novi Sad közös ügylete, melyben romániai kitermelő helyekről kötöttek megállapodást. Eszerint a szerb cég részben átveszi a kanadaiaktól a Nyugat-Romániában található lelőhelyeket és terveik szerint 12 olajkutat fúrnak.
Nem mindennapi, hogy egy hónapon belül két nagyobb ügylet is egy vállalathoz kötődik. Románia vezető fazék és tűzhelygyártó cégében a sportfelszereléseket gyártó Chimsport közel 45 százalékra növelte részesedését. Ezzel kötelező ajánlatot tennie a többi részvényre is. Csavar a történetben, hogy eközben Catalin Chelu a cég igazgatósági tanácsának elnöke is tovább növelte részesdését a cégben, mígnem kiderült, hogy a Chimsport összefogott az üzletemberrel, hogy teljesen átvegyék az irányítást VES Sighisoara felett.