Októberben az M&A; aktivitás jóval alulmaradt az előző hónaphoz képest. a kelet-európai régióban ebben az időszakban mindössze 58 tranzakciót zártak, ami majdnem 50 százalékos csökkenést jelent szeptemberhez viszonyítva. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a befektetők a pénzügyi zárással megvárják a céltársaságok év végi számait, mivel ezeknek tudatában módosíthatják konkrét vételi ajánlatukat.


Mindezek mellett így is számos nagy tranzakciós értékű ügylet zárult le, ezek közül is a legnagyobbak Magyarországon. A külföldi befektetők aránya is elmaradt a korábbi hónapokhoz képest és jellemzően csak piacvezető, vagy nagy hozzáadott értékkel rendelkező társaságokat vásároltak meg. 25 érdekesebb tranzakciót választottunk ki, melyeket részletesebben is bemutatunk.

Magyarország

A hazai piacon az MMBF Földgáztároló megvásárlásával az MVM-E.ON tranzakció után egy újabb, az államhoz köthető nagy energiapiaci ügylet zárulhat le. A MOL szándéknyilatkozatot írt alá a stratégiai gáztárolót tulajdonló MMBF Zrt.-ben való tulajdonrészének értékesítéséről. A megállapodás értelmében a magyar állam ? a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül ? 51 százalékos tulajdonrészt szerez az Algyőn 1 900 millió m3 mobil kapacitású gáztárolót tulajdonló társaságban. A fennmaradó 21 százaléknyi Mol-részesedést pedig az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg.

Október hónap másik fontos híre, hogy végül pont került a KITE eladásának végére, bár más forgatókönyv szerint, mint az várható volt. A korábban szinte 100 százalékos befutónak számító Bige Holdingnak végül nem sikerült megszereznie a KITÉ-t, mivel Guba Sándor korábbi alkalmazott, felügyelőbizottsági tag kiütötte őket a nyeregből azzal, hogy közel kétszer olyan magas ajánlattal jelentkezett be a tranzakciós folyamatba, mint amit Bige László kínált. Ezt a közel 14 milliárd forintos ajánlatot el is fogadta a vállalat taggyűlése és ezzel Guba Sándor megszerezte a KITE 52 százalékos részvénycsomagját.

Az állam az energiaszektor mellett egy másik fontos stratégiai iparágba, a logisztikai szektorba is bevásárolta magát. A múlt hónap közepén az MNV Zrt. megszerezte a dunai személyhajózás területén a legnagyobb múlttal rendelkező Mahart PassNave Személyhajózási Kft. 51 százalékos tulajdonrészét 750 millió forintért, amely összeget az állam négy részletben fogja kifizetni a korábbi tulajdonos MASPED számára. Az első részlet a jövő évben lesz esedékes, az 51 százalékos tulajdonrészre jutó nyereséghányad fedezi a részletek összegét.

A hazai médiapiacon is volt mozgolódás, mivel a több mint 24 éves múlttal rendelkező Juventus Rádió új tulajdonosra talált. A dán-magyar tulajdonban lévő Ayudate Holding vásárolta meg a rádiót üzemeltető cégeket az ír Communicorptól. A 2 milliárd forint árbevételű Ayudate Csoport jelenleg 15 céget működtet Magyarországon, melyek elsősorban távközlési szolgáltatásokkal, IT infrastruktúra-fejlesztéssel foglalkoznak. A növekedés elősegítéséhez további felvásárlási célpontokat keresnek a távközlés és a média területén.

Kelet-Közép-Európa

A régió legnagyobb több országot is érintő ügylete, hogy a Deutsche Telekom ? a Magyar Telekom fő tulajdonosa ? 546 millió euróért megvásárolja a GTS Central Europe infrastruktúraalapú távközlési szolgáltatót. A 2012-ben 347 millió euró bevételt és 87 millió euró EBITDA-t elért GTS Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb infrastruktúraalapú távközlési szolgáltatója, mely Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában rendelkezik kiterjedt optikai és adatcentrum-hálózattal. A Deutsche Telekom a GTS-t egy magántőke befektetési társaságokból álló konzorciumtól vásárolja meg. A vevő közleménye szerint a GTS ügyfelei számára komoly előnyt fog jelenteni a Deutsche Telekom által biztosított szakmai és pénzügyi háttér.

Bulgáriából érdemes kiemelni, hogy a BayernLB eladta az MKB Unionbankot egy bolgár pénzintézetnek a Parva Investitsionna-nak. A tranzakció előrevetíti a magyar leánycég eladását is. Az olasz Teddy Csoport, amely Európa egyik legfontosabb alsókategóriás ruházati márkájának, a Terranova-nak is tulajdonosa, 100 százalékos részesedést vásárolt a 16 millió euró árbevételű márkás férfi és női ruházat kiskereskedelemi értékesítésével foglalkozó Ital-Teks-ben.

Csehországban a legnagyobb ügylet az amerikai székhelyű Eaton Csoport leányvállalatának eladása volt. A DHL logisztikai óriás csehországi cége 80 millió eurót fizetett a 210 millió euró árbevételű, elektromos és elektronikus ipari készülékek és berendezések gyártásában és kereskedelmében meghatározó piaci pozícióban lévő társaságért. Az egészségügy területén két nagyobb tranzakció is lezárult a múlt hónapban. A 44 millió euró árbevételű, erős piaci pozícióval rendelkező gyógyszer nagykereskedelmi társaság, a Mucos Pharma új tulajdonosra talált a kanadai Atrium Innovations személyében. Az Euromedic pedig értékesítette laboratóriumi üzletágát a diagnosztikai szolgáltatásokat nyújtó pozsonyi székhelyű Alpha Medical számára.

Horvátországban az osztrák Uniqa Csoport terjeszkedett a Basler Osiguranje biztosító társaság megvásárlásával, melyért közel 75 millió eurót fizetett ki. Az IMAP horvát partnerének az Ascendant Capital-nak közreműködésével pedig lezárult a Technomobil biztonságtechnikai társaság eladása, melyet a svéd Securitas vásárolt meg. A tranzakció részletes bemutatását a 15. oldalon találja.

Lengyelország vonatkozásában figyelemreméltó tranzakciónak számított a kórházi és labortechnológiai felszerelések értékesítésével foglalkozó Mediserv értékesítése a San Diego-i székhelyű orvosi berendezések gyártásával foglalkozó Resmed Inc-nek. A tranzakció megvalósításával a vevő vertikális integrációt hajtott végre, melynek eredményeként a Mediserv kereskedelmi bázisán keresztül hatékonyabban tudja kiszolgálni a termékei iránti igényeket a kelet-közép-európai piacon. Az Innova Capital magántőke-alap, a European Media Holding speciális célú társaságán keresztül finanszírozza a Wirtualana Polska felvásárlását a TP S.A.-tól, valamint a vállalat összeolvadását a Grupa o2-vel. A 85 millió eurós tranzakció eredményeként létrejövö Grupa Wirtualna Polska elnevezésű média csoport egyszersmind az internetes portál szegmens új vezető vállalatává lép elő Lengyelországban.

Romániában az ING Leasing piaci információk szerint körülbelül 30 millió euróért értékesítette eszközeit a Raiffeisen Leasing számára. A SIF Banat-Crisana, kolozsvári székhelyű befektetési társaság 49 százalékos részesedését 100 százalékra növelte az építőipari generál kivitelezéssel és ingatlanforgalmazással foglalkozó Transilvania Constructii S.A-ban.

Szlovéniában a legnagyobb tranzakció a ljubljanai Jože Pu?nik repülőtér értékesítése volt, melyet a China Southern Airlines 76 millió euróért vásárolt meg a többségi tulajdonos szlovén államtól.

Ünnep Tamás
M&A elemző
Concorde MB Partners
tamas.unnep@imap.hu