Hogy valaki sikeres befektetővé, vállalkozóvá, szakemberré váljon, szisztematikus, átgondolt életvitel és önfegyelem kell. Évekkel ezelőtt találtam rá a sikeres kockázati befektető, David A. Kekich 100 életelvére.


Dave Kekich keményen hajtó vállalkozó és sikeres hosszútávfutó volt, amikor 35 évesen egy gerincsérülés és egy közös vállalkozás kudarca fizikailag, érzelmileg és pénzügyileg is padlóra küldte. Ebből a traumatikus élményből született 100 életszabály, amit David Kekich saját magának vetett papírra, és amelyek segítségével talpra állt és először sikeres kockázati tőkebefektetővé, majd az életmeghosszabbítás tudományának szakértőjévé vált. 1999-ben létrehozta a Maximum Life Alapítványt, amely az emberi öregedés megállítását és az öregedéssel kapcsolatos betegségek kutatását célozta meg. 2006-ban társalapítója volt az élet-meghosszabbítási termékeket kifejlesztő Stem Cell Products LLC-nek. Ezt megelőzően alapítója volt az Egyesült Államok egyik legnagyobb életbiztosítási ügynökségének, amely 3,1 milliárd dollár díjbevételre tett szert, és társalapítója lett a világ legnagyobb privát-részvény lombardfinanszírozó cégének.

David Kekich alábbi 100 életszabálya hasznos lehet befektetőnek, vállalkozónak és szakértőknek, az üzleti és magánéletében egyaránt. (A cikk első részében Kekich 100 életszabályából 40-et közlünk. A maradék 60 szabály a 30. oldaltól olvasható ? a szerk.)

KEKICH KRÉDÓJA:

1.     Az emberek szinte mindenre képesek azért, hogy a komfortzónájukban maradhassanak. Ha valamit el akarsz érni, ki kell, lépjél a kényelmi zónádból. Törekedj rá, hogy növeld a rendet és fegyelmet az életedben. Az önfegyelem általában azt jelenti, hogy az ellenkezőjét kell csináld, mint amihez kedved van. Az önfegyelemhez vezető könnyű út: 1.) szabj határidőket; 2.) fedezd fel és végezd azt, amiben a legjobb lehetsz, ami fontos számodra, és amit szívesen csinálsz; és 3.) koncentrálj a szokásaidra: cseréld le egyenként a rossz szokásaidat és negatív gondolataidat jó szokásokra és pozitív gondolatokra.
2.     Óvd legértékesebb erőforrásodat, az idődet. Az elveszített időt sohasem pótolhatod. Ez a legnagyobb érték egy produktív és boldog ember számára és az eredmények elérésének egyetlen korlátja. Az időd elvesztegetése az életed elvesztegetése. A legfontosabb döntéseid az időd beosztásához kötődnek.
3.     Gondold meg jól, mielőtt bármilyen ajánlatot, elkötelezettséget, vagy ígéretet teszel, akármennyire jelentéktelennek is tűnik az. Ezek mind szerződések, amelyeket be kell tartani. Ugyanez vonatkozik a fogadalmakra is.

4.     Igazán csak, amiatt kell bánkódnod, ha nem tettél meg minden tőled telhetőt. A többi nem rajtad múlik. Csak az eredményekkel mérd magad. A kifogásokat és a ?megpróbálásokat? cseréld eredményekre? félgőzös erőfeszítésektől csak féleredményeket várj.

5.     Ha valaki kiérdemli, mindig tanúsíts hálát, ha lehet pénzben is.

6.     Vagyonképzésért és felhalmozásért termelj. A nyereséget használd a vagyon megtartására és növelésére. Termelj többet, mint amennyit fogyasztasz és takarítsd meg a jövedelmed legalább 20 százalékát. Elsőként magadnak fizess.

7.     Akkor vagy sikeres, ha szereted azt, aki, és ami vagy. A sikered részét jelentik az elért eredményeid? ha magad választod és irányítod tevékenységedet? ha vannak meghitt kapcsolataid és szereted, amivel foglalkozol.

8.     Tanulj az óriásoktól.

9.     Egy kis óvatossággal elkerülheted a nagy megbánásokat. Bízz a legjobban, de készülj a legrosszabbra. Biztosítsd be magad fizikai és pénzügyi szempontból és fedezd magad érzelmileg. Biztosítást nem árulnak, amikor szükséged van rá.

10.     Ismerd meg a másik oldal szükségleteit. Adj minél kevesebb információt. Sose becsüld alá az ellenfeledet. Ha tárgyalsz, ne mutass gyengeséget.

11.     Sose szállj be, vagy fektess üzletbe alapos, jól felkutatott és átgondolt, leírt terv nélkül. Hajtsd végre a tervet szenvedéllyel és precizitással. Tervezd és vezesd az életed ugyanígy.

12.     A siker gyorsan jön annak, aki erősen és kitartóan képes koncentrálni. Az első lépés, hogy jól célzott kérdésekkel bekapcsolódj.

13.     Kerüld el a veszteségeket, a nyereség majd jön magától. Írd le, ha veszteséged van és hagyd felfutni a nyereséged. Ez nagy önfegyelmet követel.

14.     Egy vállalkozás célja, hogy vevőket szerezzen és tartson meg. Értéket a marketing és az innováció teremt, a többi funkció költség. A vevők kultiválása és az eladások méretének és gyakoriságának növelése a marketing és az üzlet alapköve.

15.     Ha nincs kizárólagosság, nem fog működni. Csak teljesítményért fizess. A tulajdonosi érdekeltség az egyik legerősebb természeti erő. Amit ha megerősítesz vagy jutalmazol, többszörösen kapod vissza.

16.     A kompetencia munkád garantálásával kezdődik.

17.     Az élet az entrópiával fordított irányban mozog. A világegyetem életellenes. A haladás nem más, mint folyamatos úszás árral szemben.

18.     Figyeld meg, hogy mi működik és csinálj belőle többet. Elsősorban dolgozz a jó dolgokon; másodsorban: csináld ezeket jól a részletek elsajátításával. Az eredmények és a jövedelem nagy része néhány alapvető lépésnek köszönhető.

19.     Használd ki az ötletek (az általánosítás képessége a szellemi emelőhatás kulcsa), a munka, a pénz, az idő és más emberek emelő hatását. Maximáld a nyereséged saját magad ?klónozásával?.
    A jövedelemszerző képesség nem egyenes-, hanem mértani arányban nő.

20.     A racionalizálás általában a valóság előli kitérés eszköze, amit mentségként használunk, hazugságainkra, hibáinkra és/vagy lustaságunkra.

21.     Mindig legyenek szárnyaló, határozott céljaid és ezeket intenzíven idézd magad elé. Állj úgy hozzá, hogy belehalsz, ha nem éred el a céljaidat! Az ilyen puskacső-a-halántékon típusú nyomás által kiváltott koncentráció? túlélési tudat, rövid időn belül serkenti az agyműködést és rákényszerít, hogy az idődet hathatósan használd? és új megoldásokat világít meg.

22.     Bármely általad nyújtott szolgáltatás értéke gyorsan elillan, amint azt teljesítetted. Biztosítsd be az ellenértékét, mielőtt nyújtod.

23.     Számtalan generáció felmérhetetlen erőfeszítése és nélkülözése tette lehetővé a ma garantáltnak tekintett életformánkat, értékeinket és boldogságunkat. Minden nap a létezésünk ünnepe kell, legyen. Az élet mesterműve vagy és ezt minden porcikádban érezned kell. Törekedj arra, hogy teremts, alkoss és építs erre a Téged körülölelő lendületre.

24.     A lelkesedés sok hiányosságot pótol és másokat is arra késztet, hogy együttműködjenek veled.

25.     Másoknak dolgozva kevés az esélyed, hogy vagyonra tegyél szert. Ha saját vállalkozásod van, csak jónak kell lenned ahhoz, hogy meggazdagodj.

26.     Vallásosan gondoskodj a testedről, megfelelő táplálkozással, mozgással, rekreációval, alvással és relaxációs technikákkal.

27.     Az összehangolt erőfeszítés és az elkendőzött lustaság közötti választásod meghatározza jellemed kompetenciádat és a jövődet. Ezt a kritikus választást véget nem érő rendszerességgel meg kell hozzad életed során. A legértelmesebb élet az, amelyik a teljes kibontakozásod irányába hat.

28.     Maradj szellemileg aktív és fejlődő. Vagy nősz, vagy hanyatlasz. Stagnálás nem létezik.

29.     A legtöbb teljesítmény (és probléma-elkerülés) a világos és meggyőző kommunikáción alapszik, ide értve egymás definícióinak ismeretét, az odafigyelést, a beszéd előtti gondolkozást, az irányzott kérdésfeltevést és a saját visszacsatolásunk megfigyelését. Válj a kommunikáció szakértőjévé.

30.     Az erőt a látszattól megfosztott valóság látása adja. A szocializmus a lélektani és szellemi gyengékre alapoz. Azonosítsd és helyettesítsd a külső tekintélyeket belső erővel és kompetenciával. Vállalj teljes irányítást és felelősséget a tudatod és életed minden aspektusa fölött. Az inkompetencia és függőség az életed bármely területén kiszolgáltatottá tesz a felületességnek, manipulációnak és az irracionalitásnak.

31.     Ha nem törekszel tudatosan a tisztességességre a nehéz helyzetekben, akkor valószínűleg tisztességtelen vagy. A jellem nem kerül próbatétel elé addig, amíg a dolgok nem kezdenek rosszul menni, vagy nem válik naggyá a tét.

32.     Ne engedj, ha igazad van. Tartsd az álláspontodat, ne mutass félelmet, kérd, amit akarsz és a másik oldal általában engedni fog.

33.     Ha a helyzet hosszútávon nem megfelelő, akkor hagyd ott. Gondolkodj minden törekvésedben hosszú távon. Élj úgy, hogy a napjaid meg vannak számlálva? de tervezz, mintha még századaid lennének.

34.     Pénzt csak szigorú és teljes átvilágítást követően fektess be. Ne hagyd magad siettetni. A fontos döntéseket fontold meg jól, hallgatva a megérzéseidre? majd húzd meg a ravaszt.

35.     A stressz öl. Rövidtávon bármennyire is fájdalmas, távolíts el minden tartósan stresszes szituációt, környezetet és embert az életedből.

36.     Tartsd a rezsidet a minimumon. Inkább építs az észre, a kreativitásra és a tehetségre? mint a pénzre.

37.     A vállalkozás a tudatosság és erkölcs legmagasabb szintje. A vállalkozás esszenciái: a tisztesség, erőfeszítés, felelősség, az egységbe rendezés, kreativitás, objektivitás, hosszú távú tervezés, intenzitás, hathatósság, önfegyelem, gondolkodás és az irányítás. Egy vállalkozás az élet minden szintjét, leképezi, minden időpontban.

38.     Azzal vagyunk legjobban megelégedve, amiért megdolgoztunk. Amit ingyen kapunk azt ritkán értékeljük. Nem lehet a semmiért valamit kapni. Ahhoz az túl sokba kerül.

39.     Ha kitartasz egy erős, tisztességes filozófia mellett, akkor bűntelen, feddhetetlen és független maradsz és az életed irányítását sem engeded ki a kezedből. Egy egészséges filozófia nélkül az életed egy ponton össze fog omlani.

40.     Nincs olyan, hogy ?túl nagy? álom. Majdnem annyi időt és energiát igényel egy kis projekt vagy vállalkozás irányítása, mint egy nagyé? és a nagyok hozadéka is arányos.

41.     Nem létezik olyan, hogy ?csak egy kicsi lopás? vagy ?csak egy kicsi tisztességtelenség?.

42.     Vezess a példáddal.

43.     Vállald fel, amit teszel, vagy ha nem teszel semmit. Aki hibázik, annak fizetnie kell. Ez egy könnyen érthető felfogás a fogadó oldalon.

44.     Egy óra hathatós, precíz, kemény, fegyelmezett és egységbe rendezett gondolkodás egy hónapnyi kemény munkával is felér. A gondolkodás az üzlet és az élet esszenciája és legnehezebb feladata.
    A birodalomépítők több órányi szellemi munkát végeznek? míg mások buliznak. ha nem teszel tudatos erőfeszítést az önvezérelt egységbe rendezett gondolkodásra? ha nem cselekszel az érzéseiden túl, hanem a könnyebb ellenállás felé haladsz, akkor engedsz a lustaságnak, rossz döntéseket hozol és nem leszel ura az életednek. Legjobban úgy tudod ezt megtenni, ha kizárod a zavaró körülményeket; majd papírra vetsz egy problémát vagy célt és rászorítod magad, hogy találj legalább 20 megoldást a problémádra, vagy célod eléréséhez. Az utolsó megoldásokat a legnehezebb megtalálni, de ezek általában a leg-sorsfordítóbbak. Tedd örök szokássá ezt a gyakorlatot.

45.     ?Gondolkodd túl, innováld túl és nyomuld túl? a versenytársaidat. Lásd magad győztesnek minden üzlet és versenyhelyzet előtt. Tarts fenn vérszomjas, vadászpilóta, élet-halál attitűdöt, ha egy ügylet a záráshoz közelít.

46.     Az első benyomások meghatározóak. Mutasd a legjobb formádat. Az emberek úgy fognak kezelni, ahogy tanítod őket, hogy kezeljenek. A siker titka, hogy a prioritás-listájuk tetejére pozícionáld magad.

47.     A helyes úton általában nem könnyű járni. Elvesztheted a népszerűséged, ha a helyes utat választod, de az önbecsülésed veszíted el, ha a helytelent. Ne félj ?nemet? mondani.

48.     Ha egyszer valaki hazudott, az ezerszer is hazudni fog. A hazudozás a tolvajok és gyávák sajátja.

49.     Szigorúan és teljesen tartsd tiszteletben mások tulajdonát.

50.     Fontosabb, hogy eredményes legyél, mint hogy bebizonyítsd az igazadat. A megvalósítás érdekében próbáld megérteni mások viszonyrendszerét, nézőpontját, szükségleteit és igényeit; majd döntsd el, hogy mi a tisztességes, igazságos, hathatós és racionális? és tégy ezek szerint.

51.     A hosszú távú siker a hitelességre és a minőségi emberekkel kialakított, kölcsönös bizalomra épülő tartós, szerető kapcsolatokon múlik. Vágj el minden kapcsolatot a hazug, negatív vagy lusta emberekkel és azokkal közösködj, akiknek értékrendjében osztozol.

52.     Magadon kívül semmit sem kontrollálhatsz? de mindent menedzselhetsz. Ne foglalkozz túl sokat azzal, amit nem tudsz kontrollálni és ne vedd a dolgokat személyesre.

53.     Tölts több időt a vállalkozásoddal, mint a vállalkozásodban.

54.     Ismeretlenekkel ne köss üzletet, legalább 10 évre visszamenő referenciák nélkül. Ha nincsenek jó és tartós kapcsolatai, akkor tartsd magad távol. Ellenőrizz le minden állítást, amire alapozol, bárki mondja is azt.

55.     Élvezd az életet! Kezeld kalandként! Szenvedélyesen törődj vele, hogy hogyan alakul, de őrizd meg a perspektívádat. A dolgok ritkán olyan kilátástalanok, mint amilyennek a rossz időkben, vagy olyan jók, mint amilyennek a jó periódusokban látszanak. Lazíts! Így tovább fogsz élni.

56.     Határozd meg pontosan, hogy mit akarsz. Ez sok gondolkodást igényel. Ha megvan, ne hagyd, hogy bármi az utadba álljon.

57.     Bármit el tudsz érni puszta akaraterővel, ha az rendíthetetlen tisztességgel és kompetenciával párosul. Az erős vezérlet a lényeg.

58.     Felelős vagy azért, hogy pontosan ki, mi és hol vagy az életben. Ez jövőre is ugyanígy lesz. Nem a körülmények számítanak, hanem, hogy hogyan reagálsz rájuk. Ott kell játszanod, ahol lehet.

59.     Minden teljesítmény alapja az erős teljesítési vágy. A világ legjobban teljesítői a legelégedetlenebb emberek. A legkevésbé elégedetlenek a lúzerek. A teljesítési vágy felszításának legjobb módja eltökélt célokat állítani.

60.     Rendezd egységbe az életed miden területét (test, szellem, lélek, kapcsolatok, üzlet) egymással és önmagával. Az egységbe rendezés egy folyamat megértését és feldolgozását? és a látszólag egymással nem összefüggő dolgok közötti kapcsolatok meglátást jelenti. Az egységbe rendezés képessége újító zsenire vall.

61.     Sose próbálj személyes előny érdekében félrevezetni valakit. Mások megrövidítése rontja az önbecsülést.

62.     Ha az életed célja a biztonság, akkor lúzer leszel.
    A biztonság a boldogság legalacsonyabb szintje.

63.     Ne köss olyan szerződést, amellyel nem jár jól minden fél. Ugyanakkor 50/50 partnerség nem létezik, egyenlőtlenségek mindig lesznek.

64.     Legalább évente egyszer nézd át szakmád alapjait.

65.     A keserűség, irigység és düh erősíti ellenségeidet, míg téged leigáz. A negatív gondolkodás pusztítja a vagyont, vagyis vagyonellenes. tőkeellenes és életellenes. Az egészségedet is rombolja. Bocsáss meg, vond le a tanulságot és éld tovább az életed.

66.     A legtöbb ember idejének 90 százalékát azzal tölti, amiben nem a legjobb, és amit nem szeret csinálni – és ideje csak 10 százalékában használja legjobb és legkielégítőbb képességét. A zsenik delegálják a 90 százalékot… és minden idejüket az egyedi készségeik kiaknázására fordítják.

67.     Az erős önbecsülés egyedüli forrásai az erkölcsös termelékenység és a teljesítmény.

68.     Végtelen számú új lehetőség létezik. Aktívan keresd ezeket és úgy készülj, hogy észre tudd venni és ki tud aknázni ezeket.

69.     A jó ötletekhez sok ötlet kell. De akármilyen jó is egy ötlet, kidolgozottság és hasznosítás nélkül értéktelen. Ez igaz a lehetséges ügyfelekre is.

70.     A nyereség maximálása érdekében azonosíts és elégíts ki általános szükségleteket, igényeket és trendeket. A vágykeltés, az igények kielégítése és a problémák kreatív megoldásokkal való kiváltása a profittermelés lényege.

71.     A lehetőségek maximálásához, keresd meg és sajátítsd el a komplikáltat. Meglepődve látod majd, hogy a nagy megoldások milyen egyszerűek és a verseny elhanyagolható.

72.     Mindig legyen választási lehetőséged. Az opciók az erő elsődleges forrását jelentik. Az erő a látszatok lebontásából és a mezítelen valóság meglátásból is táplálkozik.

73.     Semmi sem győz gyakrabban, mint a jobb felkészülés. A zsenialitás általában a felkészültség.

74.     Türelem rózsát (és profitot) terem. A teljesítmény a kis-, naponta ismételt erőfeszítések összessége.

75.     Kitartás a minőségi tevékenységekben, biztos út a sikerhez. Soha, soha ne add fel.

76.     ?Majd én megcsinálom? az egyetlen hozzáállás, ami működik. A ?megpróbálom? és az ?azt hiszem? – nem működnek.

77.     Mindig próbáld az egész tortát is növelni, ne csak a te szeletedet.

78.     Kockázat nélkül ritkán van haszon. De csak óvatosan mérlegelt kockázatokat vállalj. Biztosítsd, hogy az esélyek neked kedvezzenek.

79.     Hogy ?hogyan? szerezted (tisztességgel) fontosabb, mint hogy ?mit?.

80.     Legyél világos és értelmileg precíz minden kommunikációban, megállapodásban és üzletkötésben. Foglalj össze írásban minden fontos megbeszélést? és ellenőrizd, hogy mindenki ugyanazt értette-e. Az írásba foglalással elkerülheted a félreértéseket. Az emlékezés esendő és a halál elkerülhetetlen (eddig).

81.     A legjobban úgy lehet elkezdeni, hogy elkezded. Az élet az akciót (cselekvést) jutalmazza? nem a reakciót. Ne várj semmire, rohand le az életet. Ne tervezd magad halálra, vagy kérj engedélyt. Cselekedj most? kérj elnézést később.

82.     Kérdőjelezz meg mindent. Ne hidd, hogy igaz, vagy helyes, csak mert konvencionális. Csupaszítsd le a képzeletedet a korlátoktól minden ügyletnél. Keresd a nemszokványos kreatív lehetőséget minden hibában, válságban vagy problémában. Légy rugalmas és kész azonnal irányt váltani, ha az előnyös.

83.     Érezd jól magad. A sikeres és boldog élet legfőbb kulcsa, hogy megtaláld azt a foglalkozást, amit élvezel, ami izgalomban tart.

84.     Senki sem öregszik meg váratlanul.

85.     Amikor éhezésről vagy a termelésről van szó, az emberek nem éheznek.

86.     Nem azt kapod, amit akarsz, hanem amire számítasz. Töltsd meg az életed pozitív várakozásokkal. Követeld meg a legjobbat. A hozzáállásod és a vágyad 90 százalékban meghatározza a teljesítményedet. A fizikai mechanizmust bárki meg tudja tanulni.

87.     Üzleti céljaid elérésének legbiztosabb útja, ha a fő célodnak mások szolgálatát teszed. A siker titka mások életének gazdagítása.

88.     A tartós boldogság forrása sosem jöhet kívülről, az értékek fogyasztásával, csak belőled az értékek teremtésével. Többet termelni, mint amit elfogyasztunk a létezésünk egyetlen igazolása.

89.     Az elhanyagolt problémák nem múlnak el, sőt általában tovább romlanak. Lásd meg előre és kerüld el a problémákat, vagy kezeld le őket, amint jelentkeznek. Megtámadásával győzd le a félelmet.

90.     Ragadj meg minden ürügyet a nevetésre, főleg akkor, amikor legkevésbé vagy vicces kedvedben.

91.     Ha valaki sokat beszél a tisztességéről vagy a teljesítményéről, akkor valószínűleg tisztességtelen vagy egy lúzer.

92.     Állítsd a kamatos kamat mágikus erejét minden lehetséges forintod szolgálatába.

93.     A legjobb befektetés, amit tehetsz az a tudásod folyamatos bővítése. Invesztálj magadba. Napi 30 perc tanulás idővel bármely téma szakértőjévé emel, de csak ha alkalmazod a tanult tudást. A tanulás önmagában nem pótolhatja a tapasztalatot. A tanulás mindig fájdalmasan lassú.

94.     Minden fontos lépésed előtt gondolj arra, hogy kínos lenne-e ha lehozná a sajtó. Egy élet erőfeszítése kell egy jó reputáció felépítéséhez, amit egy pillanatnyi hülyeség lerombolhat.

95.     Pontosan az vagy, amit hiszel, és amin gondolkodsz a nap nagy részében. Folyamatosan vigyázd gondolataidat.

96.     A kételkedés a racionális gondolkodás kulcsa. Különösen légy szkeptikus a saját rögeszméiddel szemben. Lehet, hogy tévedsz? és változnak is a dolgok.

97.     Az szorongást általában a kontroll, a szervezés, az előkészület és a cselekvés hiánya okozza.

98.     Az elméd élesítésének első szabálya, hogy légy egy éber és érzékeny megfigyelő. Ne feltételezz semmit. Ami nem figyelhető meg, az nem igaz. Sohase cselekedj vakhit alapján. Ha valami túl jól hangzik, hogy igaz legyen, az szinte soha nem az. Ne hagyd, hogy befolyásoljanak érzelmeid az észérvekkel szemben. A megfigyelés minden tudás és haladás eredete? és az első és utolsó lépése a gondolkodó emberek eszközének, a tudományos módszernek. Minden tudomány és a legtöbb haladás a tudományos módszeren alapul (a nem-tudósok is véletlenül ezt használják). Ennek lépései:

    1.)     MEGFIGYELÉS. A tények összegyűjtése és racionális elemzése

    2.)     INDUKCIÓS ÉRVELÉS. Egy hipotézis megfogalmazása, vagy az igaznak hitt tények általánosítása

    3.)     KITERJESZTÉS. Előrejelzés a még meg nem figyelt területekre a hipotézis alapján.

    4.)     MEGFIGYELÉS. A hipotézis működésének ellenőrzése.

99.     A tapasztalat nem az, ami megtörtént veled, hanem, amit azzal teszel, ami megtörtént veled. Csak egy bölcs ember tanul hibáiból?. és csak egy zseni tanul és profitál mások hibáiból és tapasztalataiból.

100.  Az élet célja, hogy késleltesse, elkerülje és végül visszafordítsa a halált.

Préda István, MB Partners

Forrás: David A. Kekich: How the Rich Get Richer With Quiet Private Investments, Red Tree International 1993-2004 Magyar fordítás: Copyright: Préda István 2010