A globális pénzbőség miatt mára szinte lehetetlen komoly hozamot realizálni passzív befektetési formákkal. Itt az ideje komolyan venni a magas hozammal kecsegtető magyar KKV-kbe történő közvetlen befektetéseket.


Egy jól megválasztott befektetési portfoliónak mindig a befektető kockázatvállalási igényéhez és képességéhez kell alkalmazkodnia és kellően diverzifikáltnak is kell lennie. Amennyiben a befektető kellő tudással rendelkezik, akkor nem csak passzív eszközöket, hanem aktív befektetési formákat is tartalmazhat a portfolió.

A hazai vállalkozásban való közvetlen részesedés egy portfolió kockázatosabb, ám magasabb hozammal kecsegtető szeletét alkotja. A tulajdonszerzés a befektető részéről folyamatos figyelmet követel, akár a menedzsmentben való részvételen keresztül is, ezért az aktív befektetési formák közé tartozik. Passzív befektetésről akkor beszélünk, amikor a befektető hosszú távú értéknövekedésben bízva egyszerűen csak megvásárol bizonyos eszközöket, értékpapírokat, majd egy idő eltelte után azokat értékesíti. Aktív befektetés esetén azonban folyamatos menedzselésre van szükség, akár az értékpapírok árfolyamainak folyamatos követésével és az értékpapírok rendszeres adás-vételén keresztül vagy közvetlen tulajdon esetén a vállalkozás irányításában való részvétel útján. Az aktív befektetések több szakértelmet kívánnak a befektetőktől a passzív befektetésekhez képest, ugyanakkor magasabb hozamokat is biztosíthatnak.

A jelenlegi speciális globális makrogazdasági környezetben különösen erős érvek hozhatók fel az aktív befektetési formák mellett, a passzív befektetésekkel szemben: a globális pénzbőség eredményeként rendkívül nehézzé és ritkává vált az, hogy valaki számottevő hozamot érjen el passzív befektetéssel, míg aktív befektetések esetén továbbra számos példa van a befektetési érték jelentős növelésére.

A pénzügyi válságot követően a fejlett országok jegybankjai korábban soha nem látott mértékű pénznyomtatásba kezdtek, amelyek nulla százalék körüli kamatokhoz és globális pénzbőséghez vezettek.

A befektetők a nagyobb hozamok reményében a feltörekvő piacok értékpapírjai felé fordultak, ami viszont a nagy kereslet miatt folyamatosan csökkenő hozamokat eredményezett. Ma történelmi mélységben vannak nem csak a magyar állampapírok, de a nem is olyan rég még súlyos válságban levő dél-európai országok állampapírjainak hozamai is. A pénzbőség a részvények árfolyamainak emelkedését is eredményezte, nem véletlen, hogy sokan megkérdőjelezik a részvénypiaci boom fenntarthatóságát. Ráadásul nem számíthatunk a környezet változására sem: a fejlett országok jegybankjai kivétel nélkül legkorábban 2-3 év múlva tervezik csak első kamatemeléseiket és a magyar jegybanki alapkamat emelkedését sem várják az elemzők legalább 2015 végéig.

Közvetlen tulajdonon keresztüli befektetéssel azonban még ebben a rendkívül alacsony kamatkörnyezetben is szert tehetünk magasabb hozamokra. Miközben a magyar állampapírok minden bizonnyal a jelenlegi 2,5-3 százalék körüli tartományban mozognak még pár évig (1 és 3 éves lejáratok esetén), addig egyes hazai ágazatok ennél várhatóan sokkal jobban fognak majd teljesíteni. A tavalyi év utolsó negyedévében kezdődött feldolgozóipari kilábalás minden bizonnyal tartós marad, különösen azon szektorok esetében, melyeket a nyugat-európai, elsősorban német kereslet fűt. Ilyen például a gépgyártás, villamos berendezések gyártása és a járműgyártás. Ezekben az ágazatokban hosszabb ideig fennállhat kétszámjegyű növekedés, ami egyes, különösen jól teljesítő cégek esetében akár sokkal magasabb is lehet.

A hazai cégekben való közvetlen tulajdonszerzés másik pozitívuma a másoknál alacsonyabb kockázat mellett, a hazai piac és üzleti környezet ismeretéből fakadó előny. Ismert tény, hogy a HAZAI befektetők hajlamosak portfoliójuk túlnyomó részét hazai befektetésekbe allokálni, hiszen ez az a piac, amelyikről a legtöbb ismerettel rendelkeznek és ahol a tulajdonszerzés a legkevesebb adminisztrációs kötelezettséget jelenti a HAZAI befektető számára. A magyar cégekben való tulajdonszerzést illetően fontos előnynek tekinthető a hazai befektetők információs előnye, hiszen a hazai piacot övező kockázatokat sokkal pontosabban képesek felmérni, kezelni vagy akár a vételár kialkudása során érvényesíteni, mint a magyarországi viszonyokat csak másodlagos forrásokból ismerő külföldi befektetők.

Aki magas hozamot szeretne látni, annak feltétlenül érdemes elgondolkodnia néhány jól működő magyar KKV-ba való közvetlen befektetésen.

Papp László
igazgató
Concorde MB Partners
laszlo.papp@imap.hu
Rudner Richárd
tanácsadó
Concorde MB Partners
laszlo.papp@imap.hu