Nemrég csatlakozott az IMAP nemzetközi hálózatához a dublini Key Capital befektetési tanácsadó. John Sheridan, a cég igazgatója osztotta meg velünk véleményét a cégfelvásárlási piac helyzetérôl a válságos időszakban.


Miért döntött úgy a Key Capital vezetősége, hogy csatlakozik az IMAP hálózatához? Mit várnak ettől a partnerségtől?
Meg vagyunk győződve róla, hogy a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben azok a tanács-adó cégek tudnak fennmaradni, akik szélesítik bevételi forrásaik- és lehetséges partnereik körét is, tevékeny-ségesüket kiterjesztik a nemzetközi piacra, ezzel sokkal több lehetőséget nyújtva hazai ügyfeleiknek. Az IMAP nemzetközi hálózatának tagjaként az a célunk, hogy ír és európai ügyfeleinknek új befektetési lehetőséget tudjunk nyújtani szerte a világon, valamint segítsük az Írországba érkező befektetőket. Hazai ügyfeleinkkel már meg is kezdtük azokat a tárgyalásokat, melyek az IMAP-hoz történt csatlakozásunkkal konkrét tranzakciókká érhetnek.

Mennyiben befolyásolta a tagság melletti döntésüket a gazdasági válság?
Döntésünk hátterében az volt a legfontosabb szempont, hogy csökkenteni tudjuk függőségünket a hazai felvásárlási piactól. Versenytársainkkal szemben mindenképp előnyt jelent, hogy a bevételek körét ezzel a partnerséggel bővíteni tudjuk. A Key Capital már korábban is kiemelt figyelmet fordított a nemzetközi tőkepiacban rejlő lehetőségekre. Mostani lépésünk összhangban van üzleti stratégiánkkal. A nemzetközi bővülést már korábban megkezdtük, amikor 2007 utolsó negyedévében London-ban, tavaly év végén pedig Bahrainben nyitottunk irodát.

Mely piaci szegmensekre fókuszál a cég?
A Key Capital befektetési tanácsadó vállalatot 2001-ben Conor Killeen, Kyran McStay és Ken Mintern alapította. Alapvetően három területre, a tőkepiacra, a vállalatfinanszírozásra és a vagyonkezelésre koncentrálunk a kezdetektől fogva. A tőkepiacon elsősorban befektetők számára nyújtunk szolgáltatásokat. Eddig megalakulásunk óta több mint három milliárd euró értékű befektetésnél, értékesítésnél és finanszírozásnál segítettük ügyfeleinket. Vállalatfinanszírozási csapatunk egy bejáratott ügyfélkörnek nyújt tanácsadást fel- és kivásárlásoknál, vállalategyesüléseknél, tőkeemelések-nél, eszközfinanszírozásnál. Eddig 1,7 milliárd euró értékben zártunk le ilyen tranzakciókat elsősorban a kereskedelmi, az energia/megújuló energia, pénzügy és média szektorokban. Vagyonkezelési üzletágunk 2006-ban egy közös vállalatot hozott létra a Deutsche Bankkal privát banki szolgáltatásokra. Magánszemélyek és családi vagyonok kezelésére specializálódtunk. Befektetőinknek egy jól diverzifikált portfolió tudunk létrehozni. Cégünkön belül a nemzetközi tevékenység már most 70 százalékot tesz ki, ami többek közt a már említett londoni és bahreini irodáknak köszönhető.

Megosztaná velünk az eddig lezárt legérdekesebb ügyletek néhány részletét?
Tavaly a londoni tőzsdén is jegyzett SVG Capital Plc-t két ügyletében is közreműködtünk. A befektetési vállalatnak egy 100 millió GBP-s átváltható kötvény kibocsátásban és egy 209 millió font értékű részvény kibocsátási és részvénycsere programban adtunk tanácsot. A tőkeháttér átszervezésével az SVG jobban tud alkalmazkodni a megváltozott piaci környezethez. Egyik legizgalmasabb ügyletünknek tartom, amikor az Arnottsban 25 százalékos részesedéssel bíró ügyfeleket képviseltük. Írország legnagyobb bevásárlóközpontjának megvásárlására egy 500 millió euró értékű készpénzes kivásárlási ajánlat érkezett.

Ilyen óriási tranzakciók után, hogyan látja a felvásárlási piacot most Írországban?
Tavaly a fel- és kivásárlási aktivitás jelentősen csökkent a globális trendeknek megfelelően. Ennek két fő oka van. Egyrészt az ügyletek finanszírozása nehézkessé vált, másrészt ennek egyenes következménye, hogy az eszközök értéke is lecsökkent. Idén Írországban az ügyletek jelentős részét a kényszereladások fogják generálni. Könnyen elképzelhető, hogy ezek olyan vállalkozások lesznek, melyeknek nagy hitelkitettségük miatt cash-flow problémáik támadtak annak ellenére, hogy a kölcsönteher nélkül minden szempontból egy prosperáló cégről van szó. Sok vállalkozás pedig azért kerül majd rossz helyzetbe, mert nem tudja behajtani meglévő követeléseit, miközben a készletek egyre csak gyűlnek a polcokon a csökkenő kereslet eredményeképp. Azok a bankok, melyek korábban hitelezték ezeket a cégeket most lehúzták a hitelrolót. A cégek forrásai kiszáradnak. Ezzel lehetővé válik, hogy alacsony áron unikális vásárlási lehetőséghez jussanak a befektetők minőségi cégekben.

Mi most a helyzet Írországban az építőipari szektoron belül?
Az építőipar most óriási visszaesésen megy keresztül a lakó- és befektetési ingatlanok piacán lévő hatalmas túlkínálat miatt. Mind a lakossági, mind a befektetési kereslet elolvadt a hitelek eltűnésével és jelenleg a folyamatban lévő beruházások is sorra állnak le, ugyanis a fejlesztési hitelek refinanszírozása is kérdéses.  A Key Capitalnak eddig nem volt nagy kitettsége az ingatlanpiac felé, így a mostani visszaesés szerencsére nem érint minket közvetlenül. Persze vitathatatlan, hogy Írország gazdasága nagyban függött az építőipar teljesít-ményétől az utóbbi 15 évben. A mostani környezetben mind a lakó-, mind a kereskedelmi ingatlanok ára nagy-mértékű csökkenésen megy keresztül.

Mely szegmensek reménykedhetnek tőkeerős befektetőkben mindezek ellenére?
Véleményünk szerint befektetői, megtérülési szempontból továbbra is a megújuló és az alternatív energia szektor kínál jó lehetőséget. Írországban az utóbbi időszakban több ilyen, nemzetközi hírűvé vált cég is megszületett. A legismertebb ilyen vállalat az Airtricity szélfarm fejlesztő, melyet 2008-ban 1,8 milliárd euróért adtak el a skót Southern Energy-nek.

Azzal egyetért, hogy Írországot a nyugati átlagnál nagyobb mértékben érinti a gazdasági válság?
Igen. Írország jobban érintett a gazdasági válságban, mint nyugat-európai versenytársai, mivel az építőipar a nemzeti jövedelem 18-20 százalékát adta a korábbi években. A szektor tulajdonképpeni összeomlása jelentkezik a munkanélküliségben, az eszközérték visszaesésében, kisebb adóbevételben, magasabb szociális kiadásokban. Más nyugati országok nem függtek ennyire ettől a szektortól.

Mi a helyzet az ír befektetőkkel?
Az ír befektetők nagyon aktívak voltak Közép-Európában, de más európai régiókban, sőt Amerikában is jelen voltak az ingatlanpiacon. Ez egy rendkívül egyoldalú befektetési stratégia volt az írek részéről. Sok befektetőnek az elmúlt években persze sikerült sokkal szofisztikáltabb döntéseket hoznia, de sajnos sokan óriási veszteségeket szenvedtek el. A nagyobb tőkével rendelkező befektetőktől sem várom, hogy most kilépnek a nemzetközi porondra, habár még mindig vannak olyan jól menedzselt ír cégek, melyek képesek hatékonyan terjeszkedni és a megszerzett cégeket integrálni portfoliójukba. Ilyen például a CRH, mely építőipari anyagok gyártásával foglalkozik vagy a megújuló energia piacon tevékenykedő NTR.

Befektetési tanácsadóként hogyan látja most a középvállalkozások helyzetét a fel- és kivásárlási piacon?
A mostani helyzetben azt tanácsoljuk a tulajdo-nosoknak, hogy biztosítsák be tőkepozíciójukat, hitelkittességüket próbálják leszorítani és ezzel túlélhetik a válságos időszakot. Ez azt jelenti, hogy sok esetben fájdalmas megszorításokra, leépítésekre, átszervezésekre van szükség. Ugyanakkor, ha ezt időben meglépi egy cégvezető, akkor van esély a túlélésre. A készpénzben gazdag vállalkozásoknak most régen nem látott lehetősé-gük van arra, hogy jól átgondolt lépésekkel felvásárláso-kon keresztül terjeszkedjenek alacsony költségek mellett.

És végül mondana pár szót önmagáról?
Immár tíz éve foglalkozom vállalatfinanszírozással. Kereskedelemi és számviteli MBA diplomám van, valamint a PricewaterhouseCoopers-nél az okleveles könyvvizsgálói képesítést is megszereztem. Manapság a legtöbb szabadidőmet két fiam, a három éves Harry és az egy éves Nicholas köti le. Feleségem Julianne, aki szintén okleveles könyvvizsgáló, jelenleg egy pénzügyi szakembe-rekkel foglalkozó fejvadász céget működtet. Teniszezőként korábban még a nemzetközi porondra is kijutottam, így továbbra is főleg ezt a sportágat űzöm, de emellett mini-maratonokon és triatlon versenyeken is részt veszek.