Az Atlantic Grupa d.d., a délkelet-európai régió vezető fogyasztási cikk gyártó és nagykereskedelmi társasága megvásárolta a Prodis d.o.o-t és ehhez kapcsolódóan az unilever márkák disztribúciós jogát Horvátországban és Szlovéniában.


A zágrábi tőzsdén is jegyzett Atlantic Grupa az egyik legnagyobb élelmiszeripari társaság a délkelet-európai régióban, alapítója és egyben többségi tulajdonosa Emil Tedeschi, aki közel 500 millió eurós vagyonával Horvátország harmadik leggazdagabb embere.

A körülbelül 5 000 főt foglalkoztató társaság árbevételének túlnyomó része az élelmiszertermékek, sportitalok illetve étrend kiegészítők gyártásából és kereskedelméből származik, de mindezeken felül személyi higiéniai termékek gyártásával, továbbá – Farmacia név alatt – közel 100 bolttal rendelkező gyógyszer kiskereskedelmi lánc üzemeltetésével is foglalkozik. A sportital gyártás területén a társaság piacvezető pozícióval rendelkezik a régióban. Az Atlantic Grupa volt az első korlátolt felelősségű társaság (Kft.) Horvátországban és a régióban, mely értékpapírt bocsátott ki és megjelent a Zágrábi Tőzsdén vállalati kötvényekkel. 2007 végén, a Társaság üzletrészének 31 százalékát értékesítette a Zágrábi Tőzsdén, mely a legnagyobb elsődleges nyilvános forgalomba hozatal (IPO) volt egy magántulajdonban levő vállalattól Horvátországban.

A tranzakció révén az Atlantic Grupa többségi részesedést vásárolt a Prodis-ban, valamint megszerezte annak az Unilever termékekre vonatkozó disztribúciós szerződését, melynek értéke körülbelül 32 millió euróra tehető. 2007 óta az Unilever portfóliójának ? mely olyan ismert fogyasztói márkából áll, mint a Knorr, Lipton, Dove, Axe, Rexona, Cif, Domestos – a horvát és szlovén piacokon való disztribúciójával a Prodis foglalkozott. A Prodist az Unilever exkluzív partnereként hozták létre, miután az Unilever úgy döntött, hogy kiszervezi minden ellátási lánchoz kapcsolódó tevekénységét, ügyfélmarketingjét és értékesítését Horvátországban és Szlovéniában.

A tranzakcióban az IMAP horvát, szerb, szlovén és bosnyák partnere, az Ascendant Capital az eladó tanácsadójaként vett részt.