„A jelen időszak nagyszerű a vérbeli vállalkozók számára” – nyilatkozta a CNN hírtelevízióban az elnyűhetetlen Larry King-nek Donald Trump médiasztárrá avanzsált ingatlanmilliárdos. Nyilvánvalóan, akinek pénze van, most olcsón és jó feltételekkel tud ingatlant, vállalatot vásárolni. De Trump nem csak – sőt nem is elsősorban – erre utalt nyilatkozatában.


A vérbeli vállalkozók számára a legnagyobb potenciált nem az olcsó cégvásárlási lehetőségek jelentik. Igaz a vállalatok olcsóbbak, mint tavaly ilyenkor, de az áruk mehet még lejjebb és bankfinanszírozás híján nehéz megvenni őket. A befektetőknek pedig az alacsonyabb vételár mellett az elkövetkező időszak esetleges veszteségeinek finanszírozásával is számolniuk kell.  És ameddig a bankok zárva tartanak, veszteség és forgóeszköz is csak tőkéből finanszírozható

Recesszióban a cégértékelési módszerek is megkérdőjeleződnek. A hagyományosan használt szorzószámos megközelítés csökkenő árbevétel és EBITDA számok mellett nem értelmezhető. A diszkontált pénzáram értékelésnek (DCF) viszont csak akkor alkalmazható, ha már látható a recesszió-gödör alja. Ugyanis csökkenő számokkal befektetőket csak elriasztani lehet. Sőt azok nem is életszerűek, hiszen negatív kilátások esetén egy tulajdonos sem nézi karba tett kézzel vért veszítő vállalatát, hanem átszervez, vagy menedzsmentet vált. Azonban a növekvő tervszámokat ilyenkor még nehéz alátámasztani, így azokra alapozni cégértékelést sem érdemes.

A kedvező cégvásárlási lehetőségek mellett céget indítani is kedvező lehet. Ugyanis az érett vállalkozások ilyenkor költségcsökkentésre, piacvédelemre és készpénzmenedzsmentre koncentrálva „túlélnek”, miközben egy ilyen csomagokkal nem rendelkező újbelépő az üzletszerzésre fókuszálva elléphet mellettük.  A megszorítás és a növekedés egyidejű középpontba helyezése amúgy is skizofrén állapot, amire kevés vállalat képes. Így egy recessziós környezetben az ambiciózus és „víziót látó” cégvezető bilincselt kezű versenytársak ellen futhat. Ráadásul a válságból lendületben kijövő vállalat a gyakorló súlyokat elvetve visszapillantó tükörből szemlélheti volt versenytársait.

Préda István, vezérigazgató, MB Partners