A THOMSON REUTERS 2012-ES JELENTÉSE SZERINT AZ IMAP KELET-EURÓPÁBAN ISMÉT ELSŐ HELYEN VÉGZETT A LEZÁRT FÚZIÓS ÉS FELVÁSÁRLÁSI ÜGYLETEK SZÁMÁT TEKINTVE A KÖZÉPVÁLLALATI KATEGÓRIÁBAN. EZZEL AZ IMAP TOVÁBBRA IS ŐRZI PIACVEZETŐ HELYÉT RÉGIÓNKBAN.

Az IMAP tavaly régiónkban 28 ügyletet zárt sikerrel az 50 és 500 millió dollár közötti ügyletérték tartományban. Összességében Kelet-Európában több mint 3600 ilyen ügyletet zártak 2012-ben a Thomson Reuters adatai szerint, ami több mint 25 százalékos esést jelent az előző évhez képest. Annak ellenére, hogy a darabszám jelentős mértékben esett, az ügyletérték mindössze 4,6 százalékkal csökkent.

A vezető iparágak között van régiónkban az energetikai szektor (23,1 százalék), a gyáripar (16,7 százalék), az alapanyagokat gyártó szektor (14,7 százalék), valamint a pénzügyi szektor (13,4 százalék). Az 50 millió dolláros ügyletértékig az IMAP Kelet-Európában 27 felvásárlási tranzakciót zárt sikerrel. Összességben a kisebb ügyleteknél is 25 százalékos visszaesés volt megfigyelhető tavaly, a tranzakciók értéke pedig közel 9 százalékkal esett. A legnépszerűbb célpontokat illetően az alacsonyabb árkategóriában hasonló a szektorok rangsora, mint a nagyobb értékű ügyleteknél.

Préda István, a Concorde MB Partners vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban elmondta, a tavalyi tranzakciók számának visszaesése jelzi, hogy a vállalat-eladási piac még messze van a válság előtti szinttől, ugyanakkor a növekedésben lévő cégek iránt továbbra is van kereslet. Az IMAP, mint piacvezető M&A; hálózat, képes arra, hogy az ilyen cégek tulajdonosai számára még ezekben a nehéz években is megtalálja a körülményekhez képest legkedvezőbb fel-, illetve kivásárlási ajánlatokat.
Ugyan 2013-ban is lassú marad a növekedés az Európai Unióban, de Görögország és a bankrendszer stabilizálódása csökkentette a bizonytalanságot és a fúziós és felvásárlási piac újra aktívabbá válik.

“Magyarországon az IMAP a 2014-es választás előtt kevesebb gazdasági átalakítást és egy konszolidálódó nemzetközi megítélést prognosztizál, ami átmenetileg bátorítani fogja a külföldi befektetők itthoni felvásárlásait” – tette hozzá Préda István.

Thomson Reuters total 2012

A Thomson Reuters 2012-es jelentését ezen a linken töltheti le.