Felfelé ívelő tendenciát mutat régiónkba a fel- és kivásárlási piac az év elején, a mindig aktív orosz piac mellett ugyanakkor vezető szerepet hasított ki magának Törökország, mely stabil és növekvő gazdaságával vonzza a befektetőket. A vevőket látszólag minden iparág érdekli, a török cégek pedig nyilvános kibocsátásokkal használják ki ezt a figyelmet, hogy friss tőkéhez jussanak.


Ha nagy ügyletekről beszélünk, akkor persze még mindig Oroszországig kell menni, ahol egy-egy tranzakció kapcsán euró milliárdok cserélnek gazdát. A második legnagyobb orosz kereskedelmi bank, a VTB közel jár az orosz tőzsdéken és a londoni tőzsdén keresztül bonyolított másodlagos kibocsátásának lezárásához. Ehhez a részvényeket az orosz kormányzat bocsátotta rendelkezésre, amely a VTB Bank többségi tulajdonos. A válság során az orosz kormány épp ezekért a részvényekért cserébe nyújtott segítséget a VTB-nek. Akkor a bank új részvények kibocsátásával 180 milliárd rubelhez jutott az államtól, így a mostani ügyletértéket nézve (2,5 milliárd euró), az kormányzatnak kétszeres áron sikerül értékesítenie a pakettot, miközben részesedése bankban 85%-ról 75%-ra csökken. A VTB részvények iránti magas érdeklődés elsősorban Angliából (41%) és Európa más országaiból jött (22%), de orosz (15%) és USA-beli (17%) befektetők is szereztek tulajdonrészt.
A VTB másodlagos kibocsátásával párhuzamosan a bank vezetősége jóváhagyta, hogy a VTB 100%-os tulajdonrészt szerezzen a Bank of Moscow-ban. A tranzakció célja, hogy a VTB növelje részesedését az orosz bankpiacon főleg a moszkvai területekre koncentrálva. Az orosz versenyhivatal (FAS) már jóvá is hagyta az ügyletet korlátozások mellett.
Ügyletértéket tekintve ehhez hasonló tranzakció csak egy volt, ha az energetikai szektort nem számítjuk. A VimpelCom igazgatósága jóváhagyta a Wind Telecom 100%-os megszerzésének új ügyleti struktúráját. Ezzel a VimpelCom teljes egészében megszerzi a WindTelecomot, 51,7%-ot szerez az Orascom Telecom Holding S.A.E.-ben és 100%-ot a Wind Telecomunicazioniban. A vállalatok együtt a világ hatodik legnagyobb telekommunikációs cégét eredményezik. Működése 35 országra terjed ki, 838 milliós össznépességgel és 173 millió mobil telefon felhasználóval.

Törökországból a következő ügyleteket emeltük ki:

A török Is Bank megbízta az igazgatótanács elnökét, hogy adja el a pénzintézet 20,6%-os részesedését az Arap Turk Bankasiban (A&T Bank) a líbiai Lybyan Foreign Banknak 53.3 millió dollárért, amelynek így is 62.4%-os részesedése van az A&T-ben. Az isztambuli székhelyű intézetnek 6 fiókja van Törökországban. Az utolsó adatok szerint 2009 végén az A&T Bank teljes eszközértéke 603.7 millió dollár volt. Az ügylet sikerét kérdésessé teszi a megbízás óta kialakult politikai helyzet.

A kuvaiti Global Investment House meg nem nevezett összegért 80%-ot szerzett a török Bicakcilar Tibbi Cihazlarban, mely egyszer használatos egészségügyi felszereléseket gyárt. A Bicakcilar a legnagyobb I.V. kanül gyártó a Közel-Keleten és Kelet-Európában és a második legnagyobb egész Európát tekintve.

A frankfurti REIT Magnat Real Estate bejelentette, hogy az YKB projektvállalat, melyben 33.3%-os részesedése van, eladta az isztambuli Levent Plázát 18.3 millió euróért egy meg nem nevezett befektetőnek. Összehasonítva a beszerzési árral az ingatlan értéke 4.5 millió euróval nőtt, közölte a Magnat.

Az ír Kerten magánbefekető társaság megállapodást kötött a török Elit csokoládégyártó 30%-ának megvásárlásáról egy meg nem nevezett összegért. Az Elit közel 400 féle terméket gyárt, teremékeinek 20%-a exportra megy 33 országba. Ez a Kerten második török befektetése, még 2010-ben 50,4%-ot szereztek a The House Apart nevű meghosszabbított tartózkodásra elhelyezést kínáló cégben.

Az amerikai különleges kémiai anyagokkal kereskedő Univar Inc.has megvette a török Eral-Protek vállalatot, de a finanszírozásról nem adtak ki hírt. Az isztambuli Eral-Protek széles termékskálával és exkluzív termékekkel is rendelkezik a speciális kemikáliák piacán. Az Univar a világ egyik vezető forgalmazója az ipari és speciális kémiai anyagoknak.

A török törülköző és fürdőköpeny gyártó Hateks 3.25 millió részvény bocsátott ki 8,8 millió dollár értékben. A cég 2.2 millió új részvényt és 1,05 millió meglévő részvényt kínált eladásra. A jegyzés kétszeresen haladta meg a felkínált mennyiséget, így a Hateks 21 millió török lírára nőtt 18,8 millióról.

A török egészségügyi szolgáltató, Lokman Hekim 7,3 millió dollárnyi friss tőkéhez jutott tőzsdei kibocsátásával. A cég 2.78 millió új részvényt bocsátott ki 4.13 líráért részvényenként, az eredeti, 3,75 lírás árat megfejelve, de így 8-szoros volt a túljegyzés. A Lokman Hekim két kórházat üzemeltet Ankarában 200 ággyal összesen.

A táblázatért nézze meg a lapszám PDF változatát itt!