HASONLÓAN A VITAMIN ÉS AZ EGÉSZSÉG VISZONYÁHOZ, A TŐZSDE ÉS A TŐKEPIACI JELENLÉT A VÁLLALATOK SZÁMÁRA A VERSENYKÉPES MŰKÖDÉS ÉS A FENNTARTHATÓ NÖVEKEDÉS KULCSFONTOSSÁGÚ HOZZÁVALÓJA. NE FÉLJENEK HASZNÁLNI!

 

 

A tőzsdén a törekvő kkv-k sikeres nagyvállalattá válhatnak. A tőzsdéket ez teszi alkalmassá arra, hogy a változások katalizátorai legyenek. A BÉT 2016-ban megfogalmazott öt éves stratégiájának minden elemével törekszik arra, hogy a tőkepiac használata és a tőzsdei jelenlét beépüljön a vállalatvezetők és tulajdonosok gondolkodásába, meghonosodjon Magyarországon is az a gondolat, hogy az igazán sikeres cégek a tőzsdén tudnak valóban naggyá válni. Ezért törekszünk arra, hogy kapcsolatba kerüljünk az ambíciózus hazai vállalatokkal, és megmutassuk számukra a tőzsdei jelenléttel együtt járó előnyöket.

Nagyon sok jó cég van ma Magyarországon, becslésünk szerint 350-400 tőzsdeképes középvállalat működik, és bízunk benne, hogy új szolgáltatásainkkal számukra is közelebb hozzuk a tőzsdei megjelenés lehetőségét. Ha körbenézünk a környező országokban azt látjuk, hogy nagyon sok családi cég lép tőzsdére, alakítja át a cégét egy likvid vagyonelemmé, oldja meg az utódlás kérdését, és mégis tartósan családi irányítás alatt marad a társaság. Reméljük, abban is egyre több hazai cég követheti az osztrák, olasz vagy lengyel cégek példáját, hogy a tőzsdei megjelenést felhasználva tőkét von be, amellyel regionális terjeszkedéssel lép szintet. A BÉT50 kiadványban 2016-ban és 2017-ben is bemutattunk 50-50 olyan vállalati sikersztorit, amelyek egy majdani tőzsdei bevezetést követően a befektetők számára izgalmasak lehetnek. A tőzsde gazdaggá és hosszú távon is eredményessé tehet befektetőt és céget egyaránt.

A BÉT a magyar középvállalati réteget a saját eszközeivel támogatja. Így indítottuk el új platformunkat, a BÉT Xtend piacot, ami kifejezetten a közepes méretű cégeket segíti a növekedésben.

A forrásbevonás, a rugalmas cégeladás, a hitelfelvétel kedvezőbb lehetőségei, az üzleti bizalom növekedése, a brandérték növekedése, a javuló hatékonyság csak néhány a sok pozitívum közül, mely a tőzsdei jelenléttel együtt jár. A tőzsdén lenni nem úri huncutság, az Xtend piac díjai például jelentősen alacsonyabbak a szabályozott piac tarifáinál. Ráadásul a kormányzat is támogatja a középvállalatok tőkepiaci megjelenését, egyrészt a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapon (NTfA) keresztül tőkebefektetéssel, valamint a GINOP-pályázat keretében anyagi támogatást is kaphatnak a kiemelt bővülési potenciállal bíró kkv-k, hogy külső finanszírozási képességeiket erősítsék, nemzetközi piacokon, illetve tőzsdén megjelenjenek.

A Waberer’s International 2017-es IPO-ja mutatja talán a legjobban, hogy van élet az uniós forrásokon és a banki hiteleken túl is. A cég tőzsdére lépése jó példája annak, hogyan lehet szintet lépni, versenytársat felvásárolni, új piacokat meghódítani. Az Xtend az első lépcsőfok lehet a gyorsan növekvő és motivált középvállalatoknak arra, hogy valódi, versenyképes nagyvállalattá váljanak. A BÉT a GINOP-támogatásra és az NTfA-ra épülő mentoring programjával segíti a kkv-k pénzügyi ismereteik és önálló külső finanszírozási képességeik növelését, a nemzetközi hálózatosodásukat, a nemzetközi piacokon történő megjelenésüket, és természetesen a tőzsdei jelenlétük erősítését.

Magyarországon a vállalkozások egy részének ismerete a tőkepiacokról történő forrásbevonási lehetőségekkel kapcsolatban sokszor hiányos. Tudnak róla, de nem gondolnak rá valós alternatívaként. A BÉT ezt felismerve 2016-ban együttműködési megállapodást kötött a Londoni Tőzsdecsoport ELITE Programjával, melynek köszönhetően a nemzetközi vállalatfejlesztési képzés feltörekvő magyar kkv-k számára is elérhető. Wellington mondta, hogy „Az okos ember akkor tanul, amikor csak tud, az ostoba akkor amikor muszáj”.

Ez a megállapítás tökéletesen igaz az ELITE Programban már részt vevő cégek vezetőire. A menedzsment ideje egy vállalat számára nagyon értékes, így igazán nem mindegy, hogy milyen képzés az, amire egy cég menedzsmentje az idejét és a pénzét fordítja. Az ELITE magyar résztvevői a következő oldalakon adnak majd betekintést mindazon előnyökbe, melyet a BÉT által, a BÉT-en keresztül elérhető program nekik biztosít. Így az érdeklődő olvasó első kézből kap hasznos információt sok egyéb mellett a tőzsdei programmal kapcsolatban.

A már említett ELITE-tel, a kormányzattal és a piaci szereplőkkel a kapcsolat az új tőzsdefejlesztési stratégia meghirdetése óta folyamatos, és pozitív hatásai már most, kicsit több mint két év elteltével jelentkeznek is. A

BÉT aktivizálódása a magyar gazdaságfejlesztés egyik eszköze, így a tőzsde komoly segítséget nyújthat a cégek további fejlődéséhez. Célunk, hogy egyre több versenyképes, a nemzetközi piacon is helyt álló cég működjön a magyar gazdaságban. Mi ebben tudunk segíteni!