Cegertek_89_07A CÉGEK SZERETNÉK TUDNI, HOGY PONTOSAN KIK HOZZÁK A DÖNTÉSEKET AZ EXPLICO ZRT. ALAPÍTÓJÁVAL, ORBÁN MIKLÓSSAL BESZÉLGETTÜNK A SZABÁLYOZOTT IPARÁGAKRÓL ÉS CÉGÜKRŐL

Mit érdemes először is rólatok tudni?

Ez egy fiatal, lelkes és nemzetközi tanácsadó cég. Ahhoz, hogy megmondjam, mivel is foglalkozunk, sok idegen szót kell használnom, mert sajnos nincs rájuk jó magyar kifejezés. Az Explico-nál corporate diplomacy-vel, public policy-vel és trade promotion-nel foglalkozunk.

Jól hangzik. Hogyan fogalmaznád meg őket egy cég felé, ha még sosem találkozott ezekkel?

Jellemzően közepes és nagy cégeknek segítünk eligazodni a jogszabályok, állami hivatalok és a politikai döntéshozatal útvesztőiben. Sokszor „hírelemzők” vagyunk: egy külföldi vállalatnak elmondjuk, hogy mi történik Magyarországon, mi állhat egy döntés hátterében, és ez hogyan érintheti őket, egy magyar vállalatnak pedig ugyanezt tesszük, csak Brüsszellel. Máskor „fordítóiroda” vagyunk: vállalati nyelvre fordítjuk a politika történéseit, és amikor politikusokkal beszélünk, akkor pedig az ő nyelvükre fordítjuk a vállalatok üzeneteit, kéréseit vagy panaszait. De nagyon sokszor „társkeresőként” járunk el: cégeket keresünk, közvetítünk különböző állami és nem állami projektekhez.

Tehát budapesti és brüsszeli szakértők vagytok?

Igen, és nem csak! Szolgáltatásainkkal nemcsak Brüsszelt és Magyarországot, hanem az egész közép-kelet-európai régiót lefedjük. A régióba belépni tervező nagyobb cégeknek ez már egy hatalmas előny. Nem kell mindenhol helyi csapatot keresni, mi itt vagyunk, és Budapestről megmondjuk, hogy mi a lengyel helyzet, mondjuk a távközlési szektorban. Ez egy amúgy is nehezen érthető régió. Sok kicsi ország, különböző nyelvekkel, kultúrával és politikai berendezkedéssel. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a többségük még mindig magán hordozza a poszt-szovjet jegyeket, ami teljesen idegen egy amerikai vagy egy nyugati-európai cégnek. Kifejezetten büszkék vagyunk például arra, hogy számos Fortune 500 cég az ügyfelünk, és mi vagyunk a közép-kelet-európai tanácsadói, vagy ha úgy tetszik, „a szemük és fülük”.

Lobbiztok is?

A lobbi egy más világ. Természetesen szervezünk kormányzati megbeszéléseket az ügyfeleinknek, előkészítjük a helyi, regionális vagy EU-s anyagaikat, javaslataikat, és ha kell, részt is veszünk az ügyfeleink tárgyalásain. Azonban mi nem „kijárunk” ügyeket, és nem is függetlenül, hanem az ügyfeleinkkel együtt dolgozunk.

Mióta működtök, és mi volt az alapötlet?

2011 óta működünk, bár az Explico gondolata már sokkal régebb óta felmerült bennünk. A csapatunk többsége jogász, de mindannyian szűkösnek éreztük azt a játékteret, amit az államigazgatás, a multinacionális vállalati környezet vagy egy hagyományos ügyvédi iroda tudott nyújtani. Mi többet és mást akartunk. Közben észrevettük, hogy a „jog” is nagyon megváltozott. A korábbi, valamiféle keretet biztosító szabályok helyett mostanra a nagyon részletes iparág-specifikus szabályozás dominál. Régen azt mondták, hogy a távközlés és a vasút a szabályozott iparágak, én azt mondom: mostanra minden iparág túlszabályozott. A kevés keretszabályhoz ügyvédek kellettek, a sok-sok apró és részletes szabályozáshoz pedig „szabályozási és kormányzati kapcsolatok” szakértők. Ez volt az alapötletünk, és hat év távlatából ki is merem mondani, hogy jól láttuk a helyzetet és a piacot.

Milyen a csapat? Kik dolgoznak nektek?

Csapatunk mostanra nagyon vegyes. Van, aki a kormányzati szektorból érkezett, van, aki szabályozó hatóságtól, sokan különböző nemzetközi ügyvédi irodából. Többségben vagyunk egyelőre magyarok, de jó pár külföldi kollégánk is van a régióból, akik mindig új színeket hoznak a csapatba. Emellett működő együttműködésünk van hazai és angol egyetemekkel, ahonnan folyamatosan jönnek diákok gyakornokoskodni. Milyen területekkel foglalkoztok? Melyek azok az iparágak, amik érdekelnek titeket? Minden iparág érdekel minket. Vannak azonban olyan iparágak, ahol nyugodt szívvel hangosan is kimondhatom, hogy jók vagyunk: ilyen a megújuló energia, a dohányipar, a hírközlés, a mezőgazdaság és az internet, de sokat dolgoztunk és otthonosan mozgunk más területeken is, mint például a gyógyszeripar, a pénzügyi szektor vagy a gázipar.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy nagyon gyorsan változó világban élünk, ahol új iparágak emelkednek fel, és mindössze néhány év alatt utat törnek maguknak a leginnovatívabb technológiai megoldások és start-up ötletek. Ezt felismerve hoztunk létre az Explico Tech-et, ami külön a feltörekvő IT-megoldásokra szakosodott üzletágunk. Itt többek között önvezető autókkal, drónokkal, fintech megoldásokkal foglalkozunk, és rendszeresen publikálunk és tartunk előadásokat a témában. Az Explico Tech csapatában nemcsak kormányzati és jogi szakértők, hanem jövőkutatók és adatelemzők is vannak.

Mik azok a területek, ahol segíteni tudjátok a hazai cégeket? Mi az, ami nekik nincs, de nektek megvan?

Hazai cégek esetében sokszor találkozunk azzal, hogy nem látnak a határokon túlra. A folyamatok és tendenciák pedig nem állnak meg az országhatároknál. Ezért segítünk az adott szektor, szabályozás és az egyes döntések jobb átlátásában, az európai folyamatok megértésében, illetve helyi szinten is segítünk az üzenetek célba juttatásában.

Éles váltás lesz, de hogy kapcsolódik ehhez Hongkong?

A hongkongi kormány tavaly kiírt egy pályázatot a magyarországi kereskedelmi és kulturális kapcsolataik előmozdítására. Korábban nem állami ügyfelek, mindig csak a cégek voltak a fókuszban, de mindig is nyitottak voltunk az újabb dolgokra, így elhatároztuk, hogy megpróbáljuk. Végül is sokszor valami nagyon hasonlót csináltunk nagyobb cégeknek, a hazai pályát pedig jól ismerjük. Sikerült összehozni egy nagyon erős csapatot, amiben az Explico és a CMBP mellett a volt japán és thaiföldi nagykövet, Sűdy Zoltán és tanácsadó cége, valamint Kusai Sándor volt pekingi nagykövet is oszlopos tag. Sikerült is megnyernünk a pályázatot, és több mint fél év távlatából elmondhatom, hogy a projekt jól működik, számos rendezvény és érdekes találkozó van mögöttünk, és még mennyi minden előttünk.

Ez azt is jelenti, hogy magyar cégeknek is segítetek piacra lépni Ázsiában?

Igen! Mi ebben egyfajta híd vagyunk. Azon dolgozunk, hogy a magyar cégek és persze a döntéshozók is megismerjék Hongkongot és az ott lévő lehetőségeket. Sok rendezvényt szervezünk ebből a célból, és természetesen ezeken az eseményeken mindig jelen van valaki a hongkongi kormányzattól és a hongkongi beruházás-ösztönzési irodától is. Hongkong Ázsia egyik legfontosabb központja, nem csak a pénzügyek terén. A kínai és hongkongi piacok ki vannak éhezve az európai termékekre és szolgáltatásokra. Emellett a hongkongi piacra lépés mellett szól, hogy onnan sokkal könnyebb már a szárazföldi Kínába is belépni. Ez egy teljesen más világ. Ezért is érdekelt minket annyira.