A „MAGYAR VÁLLALATOK 2030 – TÚL A SELEJTEZŐN” CÍMŰ KONFERENCIA EGYIK KÖZPONTI TÉMÁJA VOLT, HOGY A MAGYAR KÖZÉP- ÉS NAGYVÁLLALATOK JELENLEGI HELYZETÉT MILYEN NAGY MÉRTÉKBEN BEFOLYÁSOLJÁK A HAZÁNKBAN MŰKÖDŐ MULTIK. EZ A KITETTSÉG MEGERŐSÍTŐ ÉS VISSZAHÚZÓ ÉRTELEMBEN IS LÉTEZIK; MEGERŐSÍTŐ ABBAN A TEKINTETBEN, HOGY SOK HAZAI VÁLLALKOZÁS TERMELÉSI TELJESÍTMÉNYE NYUGSZIK ALAPVETŐEN AZ ITTHON MŰKÖDŐ MULTIKON; ÉS VISSZAHÚZÓ ABBÓL A SZEMPONTBÓL, HOGY EZEK A MULTIK SOKSZOR ELSZÍVJÁK A TERET A HAZAI CÉGEK ELŐL (PÉLDÁUL: AZ „ÉVFOLYAMELSŐK” ELSZIPKÁZÁSA ÉS MEGTARTÁSA, VALAMINT AZ ÁLTALUK ALKALMAZOTT MENEDZSEREK LIMITÁLT, SILÓSZERŰ KÉPZÉSE RÉVÉN). A KONFERENCIA SORÁN HANGZOTT EL AZ A MEGÁLLAPÍTÁS IS, HOGY A MAGYARORSZÁGON MŰKÖDŐ MULTIKRÓL LEVÁLVA NAGYON RITKÁN INDULNAK EL ÚN. „SPIN-OFFOK”, AZAZ OLYAN MAGÁNVÁLLALKOZÁSOK, MELYEK EGY MULTIBAN KIDOLGOZOTT, ABBAN A KÖRNYEZETBEN ÉLETKÉPTELEN, FOLYTATÁSRA NEM ALKALMAS, VAGY STRATÉGIAI DÖNTÉS ALAPJÁN NEM FOLYTATOTT ÖTLETEK TOVÁBBVITELÉN ÉS STARTUPKÉNT VALÓ FELVIRÁGOZTATÁSÁN (SOKSZOR AZ ANYAMULTIVAL EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN) ALAPSZANAK. EBBEN A KÖRNYEZETBEN ÜDE SZÍNFOLT A SIEMENS, AMELY, HA SPIN-OFFOKKAL NEM IS, DE MENEDZSMENTEKNEK ELADOTT CÉGEKBŐL SZÉP SZÁMMAL RENDELKEZIK.

Dale A. Martinnal beszélgettünk, aki a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja, valamint a „Magyar vállalatok 2030” konferencia panelbeszélgetésének egyik résztvevője is volt. A konferencia tanulságai kapcsán merült fel a kérdés, hogyan lehetne elérni Magyarországon azt, hogy átalakuljon az elmúlt évtizedekben jellemzővé vált duális gazdaság, amelyből kifolyólag komoly különbség van a hazai multinacionális és magyar tulajdonú cégek termelékenységében és munkaerőre eső hozzáadott értékében. Ennek egyik megoldása lehetne, ha a multik néhány rátermett munkavállalója az ott elindított, de valamilyen oknál fogva nem továbbvitt ötletekből, kezdeményezésekből saját szakállra új vállalkozást indítana, és azt próbálná sikerre vinni. Dale A. Martin azonban felhívta a figyelmet, hogy nemcsak ilyen módon tehet egy multi a hazai gazdaság fejlesztéséért, hanem azzal is, ha bizonyos tevékenységeket külön cégbe szervez és a menedzsmentnek elad (ún. MBO, azaz management buy-out keretében).

Mint az ő beszámolójából kiderült: a Siemens az utóbbi években hat ilyen tranzakciót is véghez vitt Magyarországon. A siemenses MBO-tranzakciók listája a következő:

  • A VIV Zrt. fővállalkozási, generálkivitelezési, tervezési, gyártási, kivitelezési és karbantartási feladatokat valósít meg Magyarország és az Európai Unió területén. Tevékenységi területeik a könnyű és nehézipari rendszerek létrehozása, energetikai szektor létesítményeinek és hálózatainak megvalósítása, valamint az épületvillamosság. (MBO éve: 1997)
  • A Sysdata PSE Kft. szoftverfejlesztéssel és szoftverfejlesztési projektek teljes körű lebonyolításával foglalkozik. A cég elsősorban a világpiacra dolgozik, de információtechnológiai, szoftverfejlesztési és rendszertámogatási munkákban a hazai piacon is számottevő a jelenléte. (MBO éve: 2015)
  • A CAROL-ICT Kft. telefonos, valamint többcsatornás (e-mail, SMS, web chat, közösségi média, személyes) ügyfélkommunikációs megoldásokat nyújt. Ehhez kapcsolódóan szoftverfejlesztést, kontaktcenterek tervezését és bevezetését, e rendszerek karbantartását, oktatást és tanácsadást végez. (MBO éve: 2014)
  • Az SBT Protect Kft. rendszerintegrátorként tűzjelző-, beépített gázzal oltó, behatolásjelző-, videómegfigyelő-, beléptető-, interkom-, parkoló menedzsment-, gázveszélyjelző- és integrált felügyeleti rendszerek tervezését, szállítását, telepítését, karbantartását és szervizelését végzi. (MBO éve: 2013)
  • Az SBT Automatika Kft. automatikarendszerek tervezésével, automatikarendszerek teljes körű kivitelezésével, meglévő automatikarendszerek felülvizsgálatával, karbantartásával és szervizelésével foglalkozik, valamint automatika- vezérlők és perifériaelemek szállításával és mérnöki szaktanácsadással. (MBO éve: 2013)
  • Az Enterprise Communications Kft. az innovatív informatikai és infokommunikációs szolgáltatások és megoldások egyik vezető hazai rendszerintegrátora. Üzletágai komplex megoldásokat kínálnak az üzleti infokommunikáció (ICT), a mérnöki tervezés és életciklusmenedzsment (PLM), az integrált medikai szoftverfejlesztés (eHealth), valamint az egyedi fejlesztés és gyártás (Industry) területén. (MBO éve: 2010)

Fontos megjegyezni, hogy a Siemens a tranzakció után támogatást is nyújtott ezeknek a vállalatoknak, ezzel is elősegítve, hogy megvethessék lábukat a piacon. A hat cég 2018-ban összesen 13 milliárd forint feletti árbevételt ért el (30%-os bővülés mellett 2017-hez képest, amikor ezek a cégek csak 10 milliárd forint árbevételt mutattak fel), valamint majdnem 1,6 milliárd forint volt az összevont EBITDA-juk. Összesen majdnem 400 munkavállalóval dolgoztak.

E számok alapján megállapítható: a Siemens nem leharcolt és használhatatlan üzletágakat szervezett ki, hanem olyanokat, amelyek az átvevő menedzsment-csapatok számára hosszútávú értékteremtési lehetőségeket rejtettek magukban.

Mi ebből a tanulság? Tapasztalatunk szerint a hazai közép- és nagyvállalatok túlnyomó többségére jellemző, hogy az alapító/tulajdonos tölti be a felsővezető szerepét. Ilyen esetben nem tudja azt a generációváltási alternatívát választani, mint amit a Siemens a fenti esetekben tudott, illetve ahogyan a rendszerváltozáskor a privatizációk több mint 20 százalékában történt az – mint ahogy azt a 2018 szeptemberében publikált kutatásunkban bemutattuk –, hogy menedzsment-csapatok veszik át a cégeket, nemcsak irányítási, de tulajdonlási szempontból is. Szerintünk ez egy olyan kihasználatlan lehetőség a magyar vállalati szektorban, amit vétek így kihagyni.