Évelején a mezőgazdasági, húsfeldolgozó és tejtermékeket gyártó cégek a korábbi időszakokhoz képest népszerűbbek voltak a régió fel-és kivásárlási piacán, az ISIDeal Watch által szolgáltatott adatok szerint.


Jó példa erre, hogy a cseh Agrofert húsipari divíziója megvette a Prochazka, húsfeldolgozó középvállalatot, mely évente 27 ezer tonna hústerméket ad el. Az ügylet értéke megközelíti a 30 millió eurót piaci információk szerint. Az Agrofert Holdingnak immár több mint 230 vállalata van a mezőgazdasági, élelmiszeripari és vegyipari szektorokból.

Szerbiában a német Meggle megvásárolta a Kragujevac központtal működő Mlados tejipari vállalatot. A korábbi tulajdonos Szerbia egyik legsikeresebb tejkereskedője és a Megglével immár évek óta jó üzleti kapcsolatokat ápol. A Mlados tejipari cég napi tejfeldolgozó kapacitása eléri a 80 ezer litert. Ezeken kívül Oroszországban és Lengyelországban is számos mezőgazdasághoz kapcsolható tranzakció jött létre.
Az energiaszektorban ismét az orosz vállalatok voltak a legaktívabbak, euró milliárdokban mérhető tranzakciós értékekkel.

Táblázatunkban kiemeltünk néhány ügyletet a légiközlekedés, az ingatlan és bank szektorokból is. Lengyelországban például az állam tovább mélyítette a nemzeti légitársaság, LOT finanszírozását, két leányvállat megvásárlásával. Eközben Ukrajnában az Austrian Airlines szerzett kisebbségi tulajdonrészt a nemzeti légitársaságban élve opciójával. Piaci információk szerint ugyanakkor a tulajdonszerzés csak átmeneti, ugyanis a tulajdonrészt az osztrák üzletembernek, Aron Maybergnek fogják továbbadni, akinek már így is van részesedése az ukrán légitársaságban.