Európában közel harmincöt nagyobb felvásárlási ügyletet zártak az építőiparban és számos további tranzakciót helyzetek kilátásba még a globális pénzügyi válság kiteljesedését megelőzően.


Európában közel harmincöt nagyobb felvásárlási ügyletet zártak az építőiparban és számos  további tranzakciót helyzetek kilátásba még a globális pénzügyi válság kiteljesedését megelőzően.

Régiónkon belül ezúttal két jelentősebb tranzakció történt. Csehországban a PJ Stavby Bohemia megvette a közel 600 embert foglalkoztató BAK a.s.-t, melynek 2007-es forgalma elérte a 83 millió eurót, nyeresége pedig megközelítette a 2 milliót. Az ügylet részletei nem ismertek, de annyi tudható, hogy a közműépítéssel foglalkozó BAK a.s. a továbbiakban is önálló vállalkozásként működik tovább. Akárcsak nyáron, most is beszámolhatunk egy régiós nyílászárógyártó cég felvásárlásáról. Lengyelországban az 50 millió eurós éves árbevétellel rendelkező Oknát vásárolta meg egy ciprusi alap. A tőkeinjekciótól az új tulajdonos azt várja, hogy az 550 embert foglalkoztató cég a kereskedelmi csatornák fejlesztésével növelni tudja piaci részesedését a régióban. Oroszországban továbbra is magas fordulatszámon pörög az építőipari cégek felvásárlása.

A spanyol Uralita az orosz Ozpor szigeteléseket gyártó vállalatot vette meg a kelet felé való terjeszkedés jegyében. A 20 millió euró éves forgalmat bonyolító cég eladási ára a kiszivárgott információk szerint 31 millió euró volt. Nem mindennapi ügyletnek számít a TsNIIS orosz kutató-fejlesztő óriás felvásárlása. Az innovációs cég 560 szakértőt foglalkoztat és eddig kizárólag magánszemély tulajdonosai voltak. Még a válság kirobbanását megelőzően a ciprusi Nilder Investmets és a Wember Consultant 42 százalékot vásárolt az osztrák-orosz tulajdonban lévő RTM ingatlanfejlesztőből, mely tavaly 88 millió eurós forgalmat könyvelhetett el.

Táblázatunkban szerepeltetjük az elmúlt időszak legnagyobb európai tranzakcióját is, a Tekfen Insaat építőipari óriás 50 százalékos részesedésének felvásárlását. Az ügylet keretein belül az azeri SOCAR vállalta, hogy olaj-és gázipari beruházásaira kizárólag a Tekfennek ad megbízást.

Így nyakig a válságban külön figyelmet érdemel egy a táblázatban nem szereplő tranzakció, ami a belga FORTIS tőkealapjához köthető. Az azóta csőd közelbe jutott és megmentett pénzintézet az Artstone Puurs NV csempe és természetes köveket gyártó cég menedzsment kivásárlását finanszírozta. Az Artstone tavalyi árbevétele 12 millió euró volt.

Dombi Ágoston