Portfolio.hu interjú Préda Istvánnal, az MB Partners vezetőjével a vállalat-eladási piac kilátásairól.


Takács Szabolcs: Hogyan látja a fúziós és vállalatfelvásárlási (M&A) piacot egy olyan helyzetben, ahol a tranzakciók hiteloldali finanszírozása gyakorlatilag megszűnt, a potenciális vevők szinte teljes egészében eltűntek, és az eladók nem barátkoztak meg a drasztikusan alacsonyabb árszintekkel?
Préda István: Mindenképpen különbséget kell tenni a tranzakciók között, mert vannak olyan kategóriák, amelyek valóban eltűntek, vannak, amelyek csökkentett mértékben vannak jelen, és vannak, amelyek fokozottan lehetnek jelen. Amik egyértelműen eltűntek, azok a tőzsdei kibocsátások, ezt nem is kell magyarázni, ilyen alacsony árazási szintek mellett nagyon nem vonzó ez a lehetőség. A másik terület, ami szinte teljesen eltűnt, az óriási kivásárlások, amelyek hosszú távon is nagy adóssággal finanszírozottak. Az adósság lehetett bankhitel, kötvényesek, különböző hedge fundok által rendelkezésre bocsátott kölcsöntőke, vagy bármilyen más megoldás. Ez a konstrukció ma már azért nem igazán működik, mert a hitelezők sokkal óvatosabbak lettek, hisz kiszámíthatatlan, hogy a pénzügyi válság lassan milyen hatásokat okoz a reálszférában. Ahol még van aktivitás, azok a kisebb és középpiaci tranzakciók, a 100 millió dollárig vagy euróig bezárólagos méretű ügyletek. Itt úgy gondolom, hogy továbbra is lesznek tranzakciók.
   
T.SZ.: A tranzakciók árazását hogyan befolyásolja a válság?
P.I.: Ahogy említettem, a bankok minden bizonnyal kevesebb hitelt adnak majd. Ha például eddig egy adott méretű felvásárlást négyszeres EBITDA-ig hiteleztek volna, addig most adnak kettőt vagy két és felet. Ez mindenképpen lefelé nyomja majd az árazási szinteket. Ugyanakkor a kockázati tőke alapoknak az elmúlt évben minden korábbit maghaladó mértékben sikerült tőkéket bevonniuk, így hamarosan meg kell jelenniük vásárlóként a piacon. Ugyan rövidtávon nincsenek befektetési nyomás alatt, de mivel ezek az intézmények jellemzően négyéves befektetési horizonttal dolgoznak, szerintem 6-12 hónapos távlatban erősen megjelennek majd a vevői oldalon, ez pedig megtámaszthatja az árazási szinteket is. Abban bízom, tehát, hogy a jelenlegi átmeneti bénultság után vissza fog térni az élet a piacra, egyrészt azért, mert a magántőke alapoknak érdekük, hogy befektessenek, másrészt az eladói oldal egy kicsit puhul, fel fogják ismerni, hogy ha tényleg el akarnak adni középtávon, akkor azok az árazások, amelyek 2006-tól 2008 első feléig jellemzőek voltak, nem elvárhatók. Még egy dolog: a szakmai befektetők, akik az elmúlt években háttérbe szorultak a pénzügyi befektetők óriási likviditása miatt, most visszatérnek a piacra. Meg fognak próbálni előnyt kovácsolni abból, hogy most náluk van a lehetőség. Összességében azt gondolom, hogy az elmúlt évek magas árazási szintjei 5-10 év múlva esetleg visszatérhetnek, de rövidtávon biztosan nem.
  
 T.SZ.: A hitelválság kirobbanásával felhagytak a kockázati tőke alapok a tőkegyűjtéssel, vagy most is zajlik a „fund raising”?
 P.I.: Ez az év még mindig nagyon erős, két héttel ezelőtt vettem részt egy konferencián Londonban, ahol elhangzott, hogy 2007 csúcsév volt, de 2008 jóval meghaladja 2007-et a private equity alapok tőkegyűjtése szempontjából. Ennek két oka is lehet, az egyik, hogy még nem érte utol a bénultság a „fund raising”-et, a szereplők még mindig a jó számokból dolgoznak. A fontosabb ok szerintem, hogy a befektetők most arra számíthatnak, hogy a válság nyomán csökkenni fognak az értékelések, és aki most fektet be, annak a pénzét jobb árakon fogják befektetni az alapkezelők, mint a korábbiakat. A 2009-es, 2010-es és talán a 2011-es befektetésekre is valószínűleg jó évjáratként tekint majd vissza évek múlva a világ.

T.SZ.: A recessziós időszakokban jellemzően a reorganizációhoz kapcsolódó leválasztási, vagy „spin-off” tranzakciók adják az M&A ügyletek nagy részét. Mikorra várod ezen ügylettípus beindulását?
P.I.: A spin-offok hajtóerejét, a vállalatok költségcsökkentési törekvései képezik, legalábbis a szereplők próbálják változóvá alakítani fix költségeiket, így ha nem is csökkennek a terhek rögtön a kiszervezéssel, mégis kezelhetőbbé, rugalmasabbá válnak. Véleményem szerint a következő 3-4 hónapban még a létszámleépítések korát éljük majd, aztán a következő 3-6 hónapban elindulnak a kiszervezések. 2009 végén jelenhetnek meg ezek a törekvések a piacon, majd 2010-re lehet belőlük tranzakció.

T.SZ.: A Mb Partners egyik fókuszterülete az építőipar. Hogyan látja most – amikor a válság által egyik legerősebben érintett szektor lett – az építőipari tranzakciók helyzetét?
P.I.: Bár Magyarországon most kétség kívül megtorpant, és valószínűleg a környező országokban is meg fog torpanni, de hosszútávon mindenképpen nagy felzárkózási növekedés várható az építőiparban. Ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes ezen a területen szakértelmet kiépítenünk. Válság ide vagy oda, érdekes módon az elmúlt két hétben két megbízást is kaptunk építőipari cégektől, az egyik akvizícióra szól, a másik pedig egy vállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatos stratégiai tanácsadási szerződés. Azt gondolom, hogy az építőiparban tranzakciók továbbra is lesznek, az egyik irány lehet az olyan országokba való betörés, ahol még mindig van piac, és vélhetően nem lesz negatív növekedés. A másik lehetőség a stratégiai tervezés, amire ínséges időkben mindennél nagyobb szükség van, hisz fel kell építeni a vállalkozást ahhoz, hogy 3-5 év múlva a lehető legjobb áron lehessen eladni. Harmadik eshetőségként szeretnénk aktívan részt venni azoknak a társaságoknak a pénzügyi reorganizációjában, amelyeket komolyan sújt a válság. A bankok portfoliójában számos olyan cég van, amelyik erősen eladósodott, át kell ütemezni az adósságot, esetleg bizonyos tevékenységeket ki kell szervezni. Azt gondolom, hogy az építőipar rá fog szorulni ezekre a lépésekre, és szeretnénk segíteni a bankoknak abban, hogy ezeket a lépéseket hatékonyan meg tudják valósítani.
   
T.SZ.: Várakozásod szerint az M&A tanácsadási piacon okozhat-e hazánkban konszolidációt a kialakult válság?
P.I.: A válságra fel kell készülni, más szolgáltatásokat kell nyújtani ebben az új helyzetben, valamint nekünk is nagyon kell figyelnünk a költségeinkre.
A befektetési bankok ilyenkor erősen általában erősen leépítik az ilyen tevékenységüket, ami számunkra lehetőséget teremt. Mi az MB Partners-nél korán reagáltunk a válságra, hamar felismertük, hogy ez egy nehéz szituáció lesz, amely várakozásom szerint tisztulást hoz majd a tanácsadói piacon is. Az elmúlt 2–3 évben sok olyan szereplő jelent meg, amelyet a konjunktúra vonzott ide, és változó színvonalú szolgáltatást nyújtottak. Azt gondolom, hogy ebben az időszakban csak a minőségi tanácsadó cégek erősödnek majd meg.
    
T.SZ.: A japán befektetők aktivitása nagyon megerősödött az elmúlt időszakban globális porondon. Ez érezhető magyar viszonylatban is?
P.I.: Magyarországon véleményem szerint egyelőre nem érezhető, hogy a japán befektetők aktívabbak lennének az eddig megszokottaknál. Nem is hiszem, hogy Japán ki tudná váltani a csökkenő európai érdeklődést.
   
T.SZ.: Ha ma csörög a telefon a MB Partners irodájában, és egy 3 milliárd Ft forgalommal rendelkező cégtulajdonos azt mondja a vonal végén, hogy 60 éves korára tekintettel szeretne visszavonulni, mit tud neki válaszolni?
P.I.: Azért a kérdés nem ilyen egyszerű, meg kell nézni azt a céget. Önmagában az, hogy 3 milliárd az árbevétele, nem jelent túl sokat. Nem lehet tudni, hogy milyen a cég tendenciája, növekvő vagy csökkenő, és így tovább. Leegyszerűsítve persze lehet, hogy érdemes a cég eladásáról tárgyalni, már csak azért is, mert a helyzet gyorsan változhat, az IMF-szerződés aláírásával Magyarországon azonnal javultak a befektetési, illetve a növekedési kilátások. A másik lehetőség, hogy hogyan lehet felkészíteni a céget arra, hogy amikor a következő konjunktúra visszatér: 2-3-4 év múlva a lehető legjobb helyzetben kell lennie ahhoz, hogy jó áron értékesíthető legyen. A harmadik dolog, amiről beszélni lehet, hogy a cég hogyan készül fel a válság túlélésére, és hogyan tudja esetleg kihasználni a válságból adódó lehetőségeket. Mi úgy hívjuk, hogy védőoltás válság ellen, a segítségével ugyanis nemcsak túlélheti a válságot, hanem meg is erősítjük az immunrendszerét.