A tőkepiacon kívüli nagy értékű befektetési lehetőségeknél mostanában nemcsak az bizonytalan, hogy vajon megéri-e hosszabb távon a tranzakció, de az is, hogy ebben a gazdasági helyzetben egyáltalán mennyi lehet a reális ár.


Akárcsak például a befektetési ingatlanok piacán, a cégfelvásárlásoknál is – a várható eredményesség mellett – az okozza a legnagyobb problémát, hogy nincs elég ügylet a piacon, ami zsinórmértékül szolgálhatna az értékelésnél a hozamok, a szorzók meghatározásában. Az IMAP nemzetközi fúziós és felvásárlási hálózata nemrég adta ki 2008-as tranzakciós és árazási riportját. Itt elsősorban a negyedik negyedéves adatok lehetnek irányadóak addig az időszakig mindenképp, amíg az idei teljesítmények még nem jelennek meg az értékelésekben.

Az IMAP-nak több mint 60 tagja van, irodáik 40 országban működnek világszerte. Fúziós, eladási és kivásárlási tranzakciókat a középvállalati szegmensben hajtanak végre. Ez a szegmens nemzetközileg ügyletértékre az utóbbi két évben átlag 22 és 42 millió euró volt, tehát magyar viszonylatban az esetek nagy részében már nagyvállalatokról beszélhetünk. Az IMAP 2008-as összefoglalója szerint egyébként a hálózaton belül tavaly világszerte 252 ügyletet zártak a tagok közel 10 milliárd euró értékben. Ez azt jelenti, hogy az egy tranzakcióra jutó ügyletérték átlagban elérte a 42 millió eurót, ami a 2007-es évhez képest 30 százalékos növekedést jelent. A számottevő emelkedés elsősorban az amerikai piacnak köszönhető. Az úgynevezett EMEA régióban, ami a Közel-Kelet és Afrika mellett elsősorban az Európai piacot takarja, az átlag ügyletérték 26 millió euró volt, az ügyletek száma 133, ami jól mutatja, hogy az IMAP elsősorban Európára koncentrálja tevékenységét. Az ügyleteken belül 2008-ban 75 darab határokon átnyúló, úgynevezett cross-boarder tranzakciót sikerült zárni. Azért is fontos megismerni, ha felületesen is, az IMAP tavalyi évét, mert az árakra, szorzókra vonatkozó felméréshez azokat a lezárt tranzakciókat vették alapul, melyek Európában és Észak-Amerikában kötöttek.  A felmérés elkészítéséhez szükséges ugyanakkor a tranzakciók nagyobb száma, így szektorokra bontva azok a gyártó és szolgáltató vállalatok kerültek a listába, ahol ez a feltétel teljesült, több ügylet is köttetetett. A tavalyi évet összefoglaló kiadvány megállapítja: világszerte 2008-ban az első három negyedévben nem volt gond sem a finanszírozással, sem a finanszírozási költségekkel, sem pedig az árazással, tehát ebben az időszakban még egy – szinte minden szempontból – jól működő cégfelvásárlási piacnak lehettek részesei a befektetők és a tulajdonosok. Tavaly az adózás, kamatfizetés, és rendkívüli tételek előtti eredményre, üzemi eredményre (EBIT) számolt szorzók a megvalósult ügyleteknél sokkal nagyobb mértékben szóródtak, mint 2007-ben. Ez annak az eredménye, hogy 2008-ban soha nem látott emelkedésnek indultak a szorzók egészen a harmadik negyedévig, mikor is az ismert körülmények miatt a befektetői bizalom elveszett. Szeptember és október között a gyártó cégeknél 9,6xEBIT, a szolgáltató cégeknél pedig 9,1xEBIT szorzók jöttek ki átlagosan, ha az ügyletek értékét és a cégek eredményeit megvizsgáljuk, ami abszolút rekordnak számít. Érdekesség, hogy a nagyobb volumenű tranzakcióknál a szorzók magasabbak voltak az átlagnál. A szorzók emelkedése ezzel együtt annak is köszönhető, hogy 2008-ban már több magas profitértékkel bíró céget adtak el, hiszen a keresletnek sok tulajdonos, részvényes nem tudott ellenállni.

Mint a táblázatból is kitűnik, egyedül az egészségügyi szektorban csökkent az értékeléshez használt EBIT-szorzó, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a gazdasági válság közepette még mindig ez az egyik legnépszerűbb ágazat a befektetők körében.

Az idei évre vonatkozóan az IMAP felmérése azt mutatja, hogy az EMEA régióban a szakemberek szinte 100 százaléka szerint az árazásnál a befektetők sokkal keményebbek lesznek, tehát a szorzók csökkenése tovább folytatódik. Ez az arány csak egy árnyalattal jobb a tengerentúlon. Az IMAP tagok válaszaiból az derül ki, hogy a befektetői leárazás eredményeképp az eladók inkább kivárnak, így a tranzakciók száma számottevően esik idén.