Clipboard01A RENDSZERVÁLTÁS KÖRNYÉKÉN KIALAKULT VÁLLALKOZÁSOK KÖZÜL SOKAN JELENTŐS MÉRETET ÉRTEK EL, KOMOLY KÖZÉPVÁLLALATTÁ VÁLTAK. ALAPÍTÓIK AZONBAN, AHOGY A NYUGDÍJKORHATÁRHOZ KÖZELEDNEK, AZZAL A KÉRDÉSSEL SZEMBESÜLNEK, HOGY KINEK ADJÁK TOVÁBB VÁLLALATUK IRÁNYÍTÁSÁT. AZ UTÓBBI ÉVEKBEN MAGYARORSZÁGON KEVÉS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI BEFEKTETŐ JELENTKEZIK ARRA, HOGY CÉGET VEGYEN; HA A CÉGALAPÍTÓK UTÓDAI NEM VÁLLALJÁK A CÉGVEZETÉS NEHÉZ FELADATÁT, VAGY NEM ALKALMASAK RÁ, VAN EGY KÉZENFEKVŐ MEGOLDÁS: A CÉG ÉRTÉKESÍTÉSE EGY AMBICIÓZUS, DINAMIKUS KÜLSŐ MENEDZSER SZÁMÁRA. EZ AZ MBI, AZAZ A MANAGEMENT BUY-IN.

Az MBI lényege, hogy nem csak a tulajdonos, de a vezetés is változik, és az alapító hozzáértéséhez mérhető, szakértő kezekbe kerül. Ez megvalósulhat egy ember, de akár egy menedzsmentcsapat érkezése által is. Az érkező menedzser gyakran multinacionális vállalatnál szerezte tapasztalatát, de lehetett középvállalati első számú vezető is. Ezek a menedzserek megszervezik a tranzakciót, majd a céget megfelelően intézményesített formába hozzák; kiépítik a szükséges adminisztrációt, megszervezik a középvezetői réteget, és megfelelő motivációs rendszert is bevezethetnek, így a cég igazi, jól szervezett vállalattá alakulhat. Emellett preferáltan új vevőkapcsolatot is hoznak, tapasztaltak az értékesítésben, piacszerzésben.

Mi a Concorde MB Partnersnél számos eladási projektet futtatunk. Azt gondoljuk, hogy ezek közül több is ragyogó lehetőséget nyújt MBI-befektetésre. Az utóbbi években kétszer is sikeresen adtunk el céget MBI-befektetőknek – és a befektetők mindkét esetben bőven megtalálták számításukat. Hadd mutassuk be röviden a két tranzakciót.

ISVH

Az első ügylet még 2012-ben zárult, amikor egy magas eredménnyel, jó vevőkörrel rendelkező budapesti gépipari szolgáltató cég került eladósorba. A vevők korábbi Rába-vezetők lettek: Steiner László, aki azelőtt a Lear Corporation kelet-európai igazgatója is volt, és Lengyel Péter, aki a Rába pénzügyi igazgatása mellett banki vezetői tapasztalatokkal bírt. A vevők a saját tőke mellett pénzügyi befektetőt is bevontak a Docler Investments személyében, és bankhitelt is felvettek a cégvásárláshoz. Az első évben a vezetői feladatokat is átvették, a céget modern vállalattá szervezték, és a társaság szakértő alkalmazottaira és azóta társtulajdonossá tett vezetőire építve felpörgették az eredményességét.

CNC Rapid

A másik tranzakció tavaly év végén zárult, ez a CNC Rapid Kft. eladása volt. A cég győri telephellyel és ugyancsak gépipari tevékenységgel, precíziós fémalkatrész-megmunkálással foglalkozik. Az ISVH-hoz hasonlóan komoly, milliárdos exportteljesítményben hasznosulnak az általa nyújtott gyártási szolgáltatások. A vevői konzorcium élén Csoma András közgazdász áll, aki korábban a Raiffeisen Befektetési Alapkezelőnél volt vezető állásban, majd a Biggeorge’s-NV-nél lett az alapkezelő vezérigazgatója. Több éves tapasztalatot szerzett tőkepiaci tranzakciók lebonyolításában, kereskedelmi ingatlanok fejlesztésében és értékesítésében, valamint projektfinanszírozásban. Ezek után már saját vállalkozást szeretett volna a termelőszektorban, a szándék megfogalmazását követően pedig mindössze néhány hétig tartott megtalálnia a megfelelőnek vélt céget.