AZ EURÓPAI GAZDASÁG NÖVEKEDÉSE LANYHA. AZ USA-BAN A KÍVÜLÁLLÓK (DE MÉG SOKAN AZ ORSZÁGON BELÜL IS) A POLITIKAI HELYZETET KISZÁMÍTHATATLANNAK TARTJÁK. BRAZÍLIA UGYAN ÉRDEKES, FŐKÉNT AZ OLIMPIA ÉS A BELSŐ POLITIKAI FESZÜLTSÉGEK MIATT, DE MINT NÖVEKEDÉSI STORY, ELESETT. OROSZORSZÁG AZ ALACSONY OLAJÁR NYOMÁSÁTÓL SZENVED. INDIA UGYAN NÖVEKSZIK, DE A LASSAN MÁR NEM IS ANNYIRA ÚJ, „ÚJ ÉS MINDENEKFELETT GAZDASÁG-PÁRTI” KORMÁNYZAT NEM VOLT KÉPES JELENTŐSEN JAVÍTANI AZ ORSZÁG TŐKEVONZÓ KÉPESSÉGÉT. KÍNA PEDIG SOKAT VESZTETT FÉNYÉBŐL; A MÁR NEM ANNYIRA OLCSÓ, NEM SOKKAL MEGBÍZHATÓBB ÉS ERŐSEN KIHŰLŐ ÁLLAPOTBAN LÉVŐ GAZDASÁGA SOKKAL KEVÉSBÉ ATTRAKTÍV, MINT KORÁBBAN.

 

Részletesen elemezzük lapunk hasábjain később, de ebben a világgazdasági helyzetben a béke szigete és a növekedés csimborasszója, ami az EU támogatások következő ütemére alapozva egész Közép- és Kelet-Európában és azon belül Magyarországon a 2016-2020-as évek között várható. Ezt pedig sokan észreveszik; nemzetközi szervezetek, bankházak, befektetési intézmények és befektetők elemzői mind kiszúrják, hogy stabil és megbízhatóan unalmas gazdasági teljesítmény az elkövetkező években csak ebben a régióban várható, legalábbis a legfejlettebb világon kívül.

Az ilyen helyzet nem csak a „forró” pénzek befolyá-sának és a pénzügyi befektetések megnövekedésének kedvez. Előbb-utóbb a kedvező növekedési feltételekről a stratégiai befektetők is értesülnek és ezzel párhuzamosan az ő régióba irányuló befektetési kedvük is növekszik. Mi a Concorde MB Partners-nél, mint hazai piacvezető tranzakciós tanácsadók, pontosan érezzük ezt a trendet.

Ennek a trendnek két konkrét megnyilvánulása van. Egyrészt egyre több olyan projektet csinálunk illetve egyre több olyan projektről hallunk, amikor külföldi stratégiai vevők jönnek a régióba és konkrétan azonosított céltársaságok felvásárlására tesznek ajánlatot. Másrészt azt is tapasztaljuk, hogy egy-egy elindított eladási folyamatnál sokkal nagyobb számban tudunk külföldi érdeklőket a folyamatba csábítani, mint az utóbbi öt évben bármikor. Az utóbbi állítás alátámasztására hadd hozzam példaként az egyik ipari projektünket; viszonylag kis, milliárdos cégérték körüli, ipari termelő cégről van szó, speciális, de nem márkázott ipari termékkel. Erre a projektünkre a cégeladás marketing fázisának beindulása utáni első hét végére 10 darab fölötti aláírt titkossági megállapodás érkezett, ami korábbi tapasztalatainkhoz képest nagyon komoly befektetői érdeklődést jelent.

Milyen cégeket keresnek külföldi vásárlók Magyarországon és Közép- és Kelet-Európában? Tapasztalataink szerint a külföldiek elsősorban exportra termelő, nagy növekedési potenciállal rendelkező (ebbe Magyarországon az exportorientált iparágak mellett a kiskereskedelem is beletartozik), elsősorban a nyugat-európai termelési és termelés-, valamint ügyfél-kiszolgálási színvonallal rendelkező és adminisztratív szempontból professzionálisan szervezett vállalatokat keresik. Olyan vállalatokat, akik stabil piaccal és lehetőleg diverz ügyfélkörrel rendelkeznek, melyekben stabil menedzsment található.

Mit jelent ez a hazai cégtulajdonosoknak? Mindazoknak, akik úgy építették vállalkozásukat, hogy egy független ügyvezetőnek vagy közvetlen leszármazottnak nem tudják átadni a kormányrudat, a következő három-négy évben jó lehetőségük lesz cégük eladására, esetlegesen külföldiek számára is – ha kellően felkészülnek és olyan „árut” kínálnak, melyre van kereslet.

Hogyan lehet felkészülni erre a trendre? A Cégérték kiadvány hasábjain sokat beszéltük már vállalkozások átörökítésre, illetve eladásra való felkészítéséről. Ezért erről részletesen ebben a számban nem kívánunk részletesen szólni – a tiszta cégstruktúra szükségességét, az elfogadható ingatlanviszonyokat (mind a termelés helyéül szolgáló ingatlan technikai színvonalára, mind pedig a tulajdonviszonyaira gondolva), a működéshez szükséges eszközök megfelelő szintű beruházottságát, a nemzetközi tanúsítványok meglétét és az ügyfélkapcsolatok minőségének kérdését sokszor fejtegettük.

Mostani tranzakciós tapasztalatainkból azonban kiemelnénk egy hazai középvállalatokra jellemző sajátosságot, ami számunkra meglepő módon sok esetben megjelenik, és számos esetben akadálya egy ütemes, akár sikeres tranzakciónak. Ez pedig a szakmai tevékenység technikai színvonalát messze alulmúló adminisztrációs szint. Jelentheti ez a könyvelés vagy kontrolling kiszervezését (ami önmagában is nehézzé tehet egy tranzakciót), a szerződéses dokumentáció elégtelenségét (alá nem írt szerződések vagy szerződésmellékletek, lejárt vevő-szerződések és ehhez hasonlók), össze-vissza könyvelést (anyagköltség tárgyi eszköz-soron való lekönyvelése, a vevő- és szállító-korosítási adatok vevőkkel és szállítókkal való nem egyezése) vagy a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos dokumentáció elégtelen voltát. Ezek rendberakása nem nehéz, de sokszor időigényes tevékenység; a cégtulajdonosoknak gyakran másodlagos kérdés. Ugyanakkor egy tranzakcióra felkészülésként kifejezetten hasznos és szükséges, hiszen ezen rendszerek hiányosságai az átvilágítás során kiderülnek – és vagy azonnal kijavítandók, ami késlekedéshez vezet, vagy kockázatként jelennek meg, ami árcsökkentést, de akár a vevő elállását is eredményezheti.

Mindezen felkészülési lépések sok munkának tűnhetnek – ugyanakkor szerencsére úgy tűnik, van felkészülési idő. A hazai gazdaság várhatóan 2019–2020 tájáig, amíg az Európai Uniós támogatások a hazai kormányzat szándékai szerint kitartanak, nemzetközi viszonylatban hasítani fog. Bár az időszak vége felé sokan látni fogják majd a konjunktúra végét, addig, míg ez bekövetkezik, van még idő a tranzakciók előkészítésére és végrehajtására. Mi a Concorde MB Partners-nél arra készülünk, hogy sok ügyfelünknek fogunk sok jó tranzakciót előkészíteni és levezényelni  a következő években.

 

Szendrői Gábor
partner
Concorde MB Partners
gabor.szendroi@cmbp.hu