Clipboard05CÉGÜNK, A CONCORDE MB PARTNERS, AZ EXPLICO KONZORCIUMI VEZETÉSE ALATT, A SŰDY ÉS TÁRSA TANÁCSADÓ CÉGGEL KÖZÖSEN, 2016 VÉGÉN MEGNYERTE A HONGKONG MAGYARORSZÁGI KERESKEDELMI ÉS KULTURÁLIS PROMÓCIÓS FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRA KIÍRT PÁLYÁZATOT.

Ezen tevékenységünk keretében a következő évben konzorciumunk látja el Hongkong kereskedelmi promóciós képviseletét hazánkban. A gazdasági és politikai elemzések mellett egyik fontos feladunk, hogy sikeres hazai középvállalatok számára bemutassuk, milyen előnyökkel járhat a hongkongi üzleti kapcsolatok kialakítása és erősítése, illetve az exporton vagy felvásárlásokon keresztül történő növekedés a térségben. Mindez különösen annak tekintetében érdekes, hogy Hongkong a Kína által meghirdetett „Belt and Road” kezdeményezéshez kapcsolódva Kína és Ázsia kapujaként kíván európai és magyar cégek számára megjelenni.

Mit ajánl Hongkong a távol-keleti export és befektetések iránt érdeklődőknek? Hongkong két szempontból is érdekes piac. Egyrészt a maga 7,4 milliós lakosságával és kiemelkedően magas jövedelmi viszonyaival, valamint a lakosságszámhoz képest mért kicsiny méretével önmagában is jó felvevőpiacot nyújt egy sor hazai termék számára. Másrészt speciális státuszának köszönhetően kifejezetten támogatja a Hongkongból Kínába való piacra lépést, hiszen az „egy ország, két rendszer” elve Hongkongot a Kínai Népköztársaság részének tekinti, ugyanakkor engedi a kínaival alapvetően ellenkező liberális gazdasági és kereskedelmi politika alkalmazását.

Ez utóbbi rengeteg előnnyel jár. Hongkongnak angolszász jogrendszere van saját alkotmánnyal, és jogbiztonság jellemzi. A kereskedelemi kapcsolatok elszámolása amerikai dollár alapú. A helyi valuta teljesen konvertibilis, a tőke Hongkongból és Hongkongba teljesen szabadon áramolhat. Az itt megtermelt profit teljesen szabadon repatriálható. Az adózási rendszer vállalkozó- és befektetőpárti. A szellemi tulajdon védelme nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő.

Hongkong gazdaságát tehát rengeteg olyan tulajdonság jellemzi, ami Kínában még nem található meg, és sokszor elriasztja a nemzetközi és hazai vállalatokat a Kínában való megjelenéstől. Ezen a problémán segíthet a kínai piacra lépés hongkongi megalapozása. Ugyanis míg például egy nemzetközi cég kínai profitjának repatriálása nehézségbe ütközik, egy hongkongi cég minden további nélkül tudja Hongkongba áttenni Kínában termelt profitját, amit onnan aztán megint csak gond nélkül tud (alacsony adóterhek mellett) az anya-országába vinni. A hongkongi jelenlét más szempontból is nagyon előnyös: míg a külföldi áru komoly vámterhekkel és vámolási folyamattal szembesül, amikor Kínába próbál eljutni, a Hongkongban termelt termékek vámmentesen léphetnek be a szárazföldi Kína területére. Éppen ezért egy sor nemzetközi vállalat telepítette termelési tevékenységének egy részét ide, hogy ezt az előnyt kihasználhassa.

Az év során konzorciumi partnereinkkel számos rendezvényt és ügyféltalálkozót szervezünk, hogy e lehetőségeket a hazai közép- és nagyvállalatoknak is bemutathassuk. Amennyiben érdeklődnek a fentiek iránt, kérem, keressék fel Ünnep Tamás kollégánkat a tamas.unnep@cmbp.hu e-mail címen.