Előző számunk M&A; Panoráma rovata az őszi szezon első hónapjának csendes fel- és kivásárlási aktivitásáról szólt. Úgy tűnik, hogy a mozdulatlanság októberben sem változott. Az euró krízis határozta meg a bankok aktivitását októberben is.


Romániából elsőként a City Mall eladását emeltük ki. A csődbement bevásárlóközpontot 17,3 millió euróért a Star Imob Construct SRL-nek adták el, melyet a görög üzletember, Ioannis Papalekas irányít. Érdekesség, hogy Ioannis Papalekas ugyanezt a projektet még 2006-ban 103,5 millió euróért adta el. A központ még 2010 novemberében jelentett csődöt miután az osztrák APN European Retail Trust tulajdonában lévő Victoria Holding nem tudta fizetni a kivitelezésre felvett hiteleket. A 38 ezer négyzetméteres, 19 ezer négyzetméter kiadható területtel rendelkező pláza legnagyobb hitelezője az UniCredit.

Szintén Romániában az osztrák posta bejelentette, hogy 26%-os részesedést vett a PostMaster s.r.l.-ben, mely részesedést 100%-ra emelhet 2 éven belül.  ?Ez a lépés egy újabb állomása növekedési stratégiánknak, ami belépést biztosít a legnagyobb közép-kelet-európai piacra? ? közölte a vevő. A Post Master fő tevékenysége a direkt levelek kiszállítása 50 gramm felett, illetve a címzés nélküli direkt levelek kiszállítása Románia szerte. A cég 2010-ben 6,7 millió eurós forgalmat bonyolított le. 2011-ben a bevétel 30%-os növekedésére számítanak.

Magyarországon a belga üzletember Roderick Duchatelet vált az Újpest Futball Klub fő tulajdonosává. Az árat nem hozták nyilvánosságra, de sajtóértesülések szerint az ár több milliárd forint volt. Duchatelet nyilatkozata szerint most a legfontosabb feladat, hogy a klub anyagi és szakmai helyzetét stabilizálják. A klub 2010-ben, negatív EBITDA mellett, közel 357 millió forintos forgalmat ért el.

Az Infopress Group Románia, melynek tulajdonosa a magántőke befektető GED Capital, megvette a magyar Révai Printing Házat az angol Polestar Grouptól. Ezzel a GED befektetése az Infopress-ben és a Révaiban 15 millió euróval nőtt. A csoport konszolidált bevétele az akvizícióval 80 millió euróra, az alkalmazottak száma pedig 500-ra emelkedik, ezzel a legnagyobb nyomdai vállalattá válik a cégcsoport a régióban. A Révai Magyarország legnagyobb kapacitású ofszet nyomdája és a régióban is jelentős szereplő. A tavalyi pénzügyi évben a cég 41,6 millió eurós forgalmat ért el.