AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN MINTHA BEINDULT VOLNA A PEZSGÉS A BÉT KÖRÜL. ÚJ cegertek_85_03KIBOCSÁTÁSOKRÓL, REKORD KÖZELI BUX INDEXRŐL, FEJLESZTÉSEK SORÁRÓL LEHET HALLANI. MEGTÖRT VOLNA A SOKÉVES ÁTOK?

VALÓBAN, EGYRE TÖBB JEL UTAL ARRA, HOGY A BÉT HOSSZÚ IDŐ UTÁN ISMÉT BETÖLTHETI AZT A FUNKCIÓT, AMIÉRT VALÓJÁBAN LÉTREJÖTT. AZAZ A VÁLLALATOKNAK FORRÁSBEVONÁSI LEHETŐSÉGET BIZTOSÍT, A MEGTAKARÍTÁSSAL RENDELKEZŐKNEK PEDIG BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEKET KÍNÁL. KÜLÖN ÖRÖM, HOGY MINDEKÖZBEN A TŐKEPIACI KLÍMA IS TÁMOGATÓ, AZ INDEXEK VILÁGSZERTE CSÚCSKÖZELBEN MOZOGNAK.

Az elmúlt fél évben például négy sikeres kibocsátás is történt: egy-egy kötvény (Wingholding) és jelzáloglevél (Erste), két további esetben pedig részvénykibocsátás (Alteo, Duna House). A csillagok kedvező állása mellett kulcsfontosságú, hogy hosszú évek után a BÉT-nek ismét van a piacfejlesztést fókuszba helyező hosszú távú stratégiája, így mi is minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a vállalatok számára reális finanszírozási lehetőséget jelentsen a tőzsde, és egyre inkább hozzájáruljon a magyar gazdaság növekedéséhez.

Mi kell ahhoz, hogy a következő években a kibocsátások száma tovább növekedjék?

Az alacsony hozamszintnek és a bőséges uniós forrásoknak köszönhetően jelenleg számos kedvező forrás áll a magyar vállalatok rendelkezésére növekedési, beruházási terveik megvalósításához. Ez akár néhány éven belül is változhat, így a cégeknek alternatív források után kell majd nézniük, ha továbbra is versenyképesek kívánnak maradni. Mi mégis azt tapasztaljuk, hogy a vállalatvezetők többségének a fejében nincs ott a tőzsdei finanszírozás – mint lehetőség. Ezen mindenképpen szeretnénk változtatni. Szemléletváltásra van szükség, illetve a tőkepiaci, tőzsdei ökoszisztéma kialakítására. Mindehhez és a látványos eredményekhez természetesen hosszabb időre van szükség.

Milyen lépéseket tesz a BÉT az említett ökoszisztéma kialakítása érdekében?

A tőzsde csapata rendszeresen találkozik potenciális kibocsátók tulajdonosaival és vezetőivel, és megismerteti őket a tőzsde stratégiai céljaival, tevékenységével és együtt gondolkodik velük azon, hogy milyen értéket tud adni a tőzsde az adott vállalkozásnak. Emellett nagyon szoros kapcsolatban vagyunk a piaci szereplőkkel, tanácsadókkal, befektetési szolgáltatókkal, mert azt gondoljuk, hogy csak összefogással tudjuk elérni, hogy a tőkepiaci finanszírozás és a tőzsde komolyabb szerepet tölthessen be a gazdaságban. A visszajelzések pozitívak, nyitottságot és együttműködést tapasztalunk minden irányból. A kormányzattal folytatott együttműködés első eredményei már a nyár folyamán kézzel foghatóvá váltak, hiszen számos olyan jogszabály-módosítás történt, melyek a tőkepiac fejlesztését szolgálják. Természetesen az egyeztetések ezzel nem értek véget, jelenleg is több témában konzultálunk, melynek eredményéről reményeim szerint hamarosan értesülhetnek a piaci szereplők.

A tervek között az egyik legnagyobb hangsúllyal az új kibocsátók bevonása szerepel. A potenciális kibocsátók felkeresésén kívül mivel tud a tőzsde még hozzájárulni, hogy ez a cél megvalósuljon?

Az egyik legfontosabb cél a szemléletformálás és az edukáció, hogy a KKV-k magabiztosan álljanak a forrásbevonás kérdéséhez, és a fejükben ott legyen reális lehetőségként a BÉT-en történő megjelenés. Ennek érdekében a nemzetközi tapasztalatokat is fel kívánunk használni, így a londoni tőzsdével együttműködésben elindítjuk az ELITE Programot, melynek keretében átfogó vállalatfinanszírozási képzésben vehetnek részt az érdeklődő cégvezetők.

A programban azoknak a vállalkozásoknak érdemes részt venniük, melyek a gyorsabb növekedés érdekében külső forrás igénybe vételét tervezik.

A vállalatfinanszírozási program a vállalkozásokat felkészíti kockázati tőke, magántőke bevonására vagy sikeres tőzsdére lépésre, illetve segít a folyamat felgyorsításában. Ez a program például abban is segíthet az érdeklődőknek, hogy a tulajdonosi és vezetői pozíciót hogyan lehet elkülöníteni, és hogyan célszerű kialakítani a legfontosabb menedzseri funkciókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok családi vállalkozásban a további növekedésnek egy idő után az a gátja, hogy ezek a változtatások nem történnek meg.

Lesznek-e változások a BÉT piacán annak érdekében, hogy a KKV-k számára könnyebb legyen a tőzsdei megjelenés?

Terveink szerint 2017-ben indul a BÉT új piaca a KKV-k számára. Ez jelentős könnyítéseket biztosít majd a megjelenéshez, így például ötmillió euró kibocsátási összérték alatt nem lesz szükség a felügyelet által elfogadott kibocsátási tájékoztatóra, elegendő lesz az információs dokumentum, amit a piacüzemeltető, azaz a BÉT hagy majd jóvá. Az ide bevezetett vállalatok a pénzügyi jelentéseiket egyszerűsített tartalommal publikálhatják, és nem utolsósorban a KKV piac díjai jelentősen alacsonyabbak lesznek a szabályozott piac díjainál. Mindezek mellett a kibocsátókat a bevezetési folyamat alatt és a nyilvános piaci jelenlét során – a KKV-kra szabott nemzetközi piacok gyakorlatának megfelelően – a tőzsde által jóváhagyott, a befektetőket és a tőkepiaci tranzakciókat jól ismerő kijelölt tanácsadók fogják segíteni. A potenciális kibocsátókkal és a tőkepiaci szereplőkkel folytatott egyeztetéseink során kapott visszajelzéseket, javaslatokat figyelembe vesszük, mert közös érdek, hogy az új piaci szegmens értéket adhasson mind a kibocsátóknak, mind a befektetőknek.

Nagy Kálmán
ügyvezető igazgató
Concorde MB Partners
kalman.nagy@cmbp.hu