Három éve alapította meg a BROKERNET Csoport mindössze 100 millió forintos alaptőkével a QUANTIS Investment Management Zrt.-t, mely a második legnagyobb független vagyonkezelővé vált Magyarországon és életciklusának egy fontos fejezetéhez érkezett nemrégiben. A liechtensteini hercegi család személyes vezetése és irányítása alatt álló LGT Csoport várhatóan 30%-os kisebbségi részesedést fog szerezni a QUANTIS-ban. Ezzel, a több mint 88 milliárd svájci frank vagyont kezelő LGT hatékony terjeszkedésbe kezdhet régiónkban, míg a QUANTIS új, innovatív termékeket tud kínálni ügyfeleinek. Sárándi Ákost, a QUANTIS vezérigazgatóját kérdeztük az ügylet hátteréről.

(A tranzakció interjúnk elkészítésének időpontjában még felügyeleti jóváhagyásra várt.)


Mint bevezetőnkben is említettük, a QUANTIS óriási növekedésen ment keresztül megalapítása óta. Miért volt szükségük a partnerbevonásra, mikor egy alapkezelőnél a gyors növekedés nem forrásigényes?

Valóban, körülbelül 3 éve a nulláról indítottuk a QUANTIS-t és most már 100 milliárd forintnyi vagyont kezelünk, ezzel pedig másodikak vagyunk a független vagyonkezelő társaságok között Magyarországon. Körülbelül 1 éve merült fel a külföldi partnerbevonás lehetősége. Azt láttuk, hogy mérethatékonysági szempontból partnerre van szükségünk ahhoz, hogy alternatív eszközöket kínálhassunk ügyfeleinknek. Tőkét nem igényeltünk, ugyanakkor nem akartunk egy sima disztribútori megállapodást kötni. Ezt szinte bárkivel megköthettük volna… Mi azt szerettük volna, hogy partnerünkkel egy hajóban evezve, a legjobb termékeket sikerüljön elérnünk. Az LGT nagyon erős hagyományos és alternatív befektetésekben is, miközben épp piacra akartak lépni régiónkban – jókor, jó időben találkoztunk.

A jókor, jó időben elmondható a cég alapításáról is? A QUANTIS-t a 2008-as válságkitörés előtt vagy után indították?

2008 nyarán indult a cég egy startup irodával, 3 tollal és 3 notebookkal? Az engedélyek megszerzésével decemberben kezdhettük a tevékenységet. Az alapítás évében 34 millió volt a veszteségünk, majd 2009-ben már 50 milliós, 2010-ben 293 milliós, tavaly pedig előreláthatólag közel 400 milliós nyereséggel zárjuk az évet. Az időzítés jó volt, azonban ez közel sem lett volna elég ahhoz, hogy ennyi idő alatt a QUANTIS elérje életciklusának azon részét, amikor a tulajdonosok már tőkét tudnak kivenni a cégből. Persze nem ez volt a legfontosabb szempont az LGT-vel való együttműködésben.

Mit nyer a QUANTIS a 30%-os LGT részesedéssel?

Cégünk végzi majd az LGT többszörösen díjnyertes alapjainak forgalmazását a régióban. Ezzel gyors piacszerzésre lesz lehetőségünk olyan kombinált termékekkel, amelyek csak az LGT-n keresztül érhetők el. Jelenleg a QUANTIS a klasszikus alapok alapja termékekkel van jelen a piacon. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezekkel az alapokkal már most egyedülállóak vagyunk, ugyanis Magyarországon például a bankok nem a klasszikus értelemben vett alapok alapja konstrukciót kínálják. Az LGT nem az alapok alapja terméktípusban, hanem az úgynevezett menedzserek menedzsere (manager of managers) konstrukcióban erős. Ennek lényege, hogy a vagyonkezelő nem alapokból válogatja össze a portfóliót, hanem menedzsereknek adnak mandátumokat az adott alap befektetéseinek végrehajtására. Ezzel sokkal nagyobb a vagyonkezelő kockázati kontrollja, miközben sokkal szabadabban lehet válogatni a befektetési lehetőségek közül. Fontos ugyanakkor, hogy az alapok alapjával szemben, ehhez a termékhez lényegesen nagyobb volumenre van szükség, ami az LGT-nél bőven rendelkezésre áll. Magyarországon egyébként a jogszabályok nem is teszik lehetővé, hogy a vagyonkezelő ilyen befektetést eszközöljön. Szintén nagyon fontos hozadéka a partnerségnek, hogy az LGT a private banking területén immár 80 éves tapasztalattal rendelkezik, így ebben az irányban is bővíthetjük tevékenységünket.

Mennyiben volt különleges az ügylet M&A oldalról? Gondolom, nem mindennapi, hogy az ember a liechtensteini hercegi család saját vagyonkezelőjével ül le tárgyalni?

Ez így van. Az adásvételt megelőzően ugyanolyan lépéseken mentünk keresztül, mintha például egy amerikai partnerrel tárgyalnánk, de azért az elég különleges volt, amikor az LGT-t vezető hercegi családtaggal a bécsi Palais Liechtenstein Múzeumban beszélgethettünk, amely nem mellékesen saját tulajdonukban van. Élmény volt, amikor a hercegi család kastélyában több száz éves festményeken keresztül ismerhettem meg történetüket. Az LGT befektetése véleményem szerint nemcsak egy jó stratégiai döntés, de elismerése is eddigi munkánknak.

Mit várnak 2012-től a befektetési piacon? Milyen irányba érdemes most menni?

Nagyon optimisták vagyunk idén a részvénypiacokat illetően, akár a feltörekvő, akár a fejlett országokban, elsősorban a kedvező vállalati teljesítmények miatt. Persze portfólióink ennél jóval diverzifikáltabbak és termékeink palettája is igen széles, mely további bővítésre kerül az LGT-vel való együttműködésnek köszönhetően.