A legtöbb vállalati munkakörbe fejtörést okoz jó munkaerőt találni. De nincs nehezebb mint egy jó vezérigazgatót választani. Nem elég, hogy a jelölt kompetens, becsületes és szorgalmas legyen. A legfontosabb komponens is kell: a tulajdonosi szemlélet.


Egy vezérigazgató választás három szempontból is eltér bármely más munkatárs felvételétől. Először is a vezérigazgató teljesítménye a legnehezebben mérhető, hiszen a mérés eszközei nem tökéletesek, vagy könnyen manipulálhatók. Másodszor egy vezérigazgatónak nincs felettese, aki számon kérje a teljesítményt és harmadszor: az igazgatóság tagjaival, akiknek felügyelniük kellene a vezérigazgatót általában túl bizalmi kapcsolat alakul ki, ami akadályozza a hatékony ellenőrzést.

E probléma leküzdésére számos megoldási javaslat született: (1) részvényopciók a vezérigazgató ösztönzésére; (2) szigorú eljárási szabályok alkotása az igazgatóságnak (3) az elnöki és vezérigazgatói posztok szétválasztása; és (4) audit-, kompenzációs- és jelölő-bizottságok kijelölése… Sajnos egyik csodareform ötlet sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Warren Buffett szerint a megoldás, hogy nagy körültekintéssel olyan vezért választunk, aki a szervezeti korlátok és hiányosságok ellenére is nagy hatásfokkal tud működni. Ugyanez vonatkozik az igazgatótanácsra: az igazgatóság tagjait üzleti tapasztalatuk, érdekeltségük és tulajdonosi szemléletük alapján kell kiválasztani a sokszínűség és a presztízs szempontok előtt.
A tőzsdei cégeknél a vezérigazgató gyakran irányító tulajdonos nélkül „gazdátlanul” igazgat. Itt csak az igazgatóság tagjai biztosíthatják a szükséges fegyelmet, de ők általában túl közel állnak a cégvezetőhöz, így legfeljebb lemondásukkal tudnak tiltakozni. Az is probléma, hogy az igazgatóságnak csak a teljesen használhatatlan vezetőt könnyű lemondatnia, a középszerűt szinte lehetetlen. Ráadásul a vezér értékelésére a legritkább esetben kerül sor a távollétében, így nehéz őt kritizálni. Egy felvilágosult igazgatóság a vezérigazgató nélkül is tart rendes üléseket, hogy értékelje teljesítményét.

Ezt a cikket Lawrence A. Cunningham: The Essays of Warren Buffett című kötetéből merítettük.