A Central Invest egy két éve alakult magyar kockázati tőkekezelő befektető társaság, mely két alapkezelőn, a Central Fund Zrt.-n és az Első Magyar Tőkealap-kezelő Zrt.-n keresztül hajt végre befektetéseket. Az első cég a Centech Új Magyarország Kockázati Tőkalapot, a második a Central Fund Kockázati Tőkealapot kezeli. Mint Varga Zoltán elnök-vezérigazgató a Cégértéklevélnek elmondta, rendkívül széles körben érdeklődnek az invesztíciós lehetőségek iránt és idén a korábbi évekhez képest fokozni fogják befektetési tevékenységüket.


Milyen forrásokból hajt végre befektetéseket a Central Invest?

A Centech Új Magyarország Kockázati Tőkalap magánbefektetők pénzéből és uniós forrásból fektet be a KKV szektor korai életszakaszában lévő cégekbe az EU-s JEREMIE program részeként. A Central Fund Kockázati Tőkealapunk ugyanakkor elsősorban intézményi befektetők pénzéből gazdálkodik.

Mik az alapvető kritériumok a befektetéseknél, illetve mi a lényegi eltérés két alapjuk befektetési stratégiája között?

A JEREMIE program keretszabályai vonatkoznak a Centech-re. Itt számos kritériumnak kell megfelelnie a céltársaságnak. Ezek közül érdemes kiemelni a régiós megkötést, tehát mi  például Budapesten tevékenykedő cégbe nem tudunk  befektetni. Másik fontos kritérium, hogy a céltársaság konszolidált forgalma nem lehet magasabb 1,5 milliárd forintnál, ugyanakkor minimum korlátot a forgalmat tekintve nem állapítottak meg, így az üzleti terv alapján, akár ?startup?, azaz induló vállalkozásokba is befektethetünk. Mindent egybevetve a JEREMIE-t egy jól működő, igen hasznos programnak tartjuk. A Central Fund, már megkíván egy árbevételi szintet, ami jelenleg 2 milliárd forint, tehát két alapunk a kezdő vállalkozásoktól a már kiforrottabb, de ?ugrásra kész? magyar vállalkozásokig, lefedi a teljes KKV szektort.

Eddig milyen befektetéseik voltak alapjaikon keresztül?

Eddig öt tranzakciót zártunk. Anélkül, hogy konkrét cégeket említenék, már fektettünk egy vegyipari, egy csomagküldő, egy telekom és egy speciális földrengés elleni építési technológiát fejlesztő vállalkozásba is.

Változatos a portfolió. Ez azt jelenti, hogy nincs szektor preferenciájuk?

Ha egy ígéretes lehetőséget látunk, akkor a szektor kérdése valóban nem elsődleges, ugyanakkor stratégiánk szerint most az élelmiszeripart, az energetikai szektort és a gépgyártást részesítjük előnyben. A gépgyártásnál, arra a még mindig meglévő magyar szellemi tőkére akarunk építeni, amely a létező energetikai kapacitások karbantartásával és a hatékonyság növelésével kapcsolatos.

Az energetika mellett, ami ma igen népszerű, miért éppen az élelmiszeripar?

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez egy válságálló szektor, hiszen a fogyasztás itt nem esett vissza látványosan, miközben a nyersanyagárak csökkenésével a profitabilitás még nőtt is. Úgy gondoljuk, hogy a mostani adópolitika is jó hatással lesz a szektorra.

Hogyan értékelné az önök szempontjából az elmúlt két évet? Saját sztenderdjeik szerint mennyire volt aktív a Central Invest?

Nem voltunk annyira aktívak, mint ahogy eredetileg terveztük. A válság okozta bizonytalanság miatt nem lehettünk túl bőkezűek az eladók felé, de a helyzet stabilizálódásával fokozzuk befektetési tevékenységünket, jelenleg is több ügylet zárása előtt állunk.

Nem gondolja, hogy megérte volna a válság legrosszabb időszakát kihasználva olcsón részesedéshez jutni egyes cégekben?

Tény, hogy az értékelési szorzók emelkedése megkezdődött, ami drágábbá teszi az akvizíciókat, de ezzel párhuzamosan csökken a befektetés kockázata és számunkra ez sokkal fontosabb. A KKV-kat különösen rosszul érintette a válság során a finanszírozás hiánya. Most úgy látjuk, hogy jobb a helyzet, ugyanakkor még most is sok, egyébként ígéretes vállalkozásnak van égető szüksége a tőkebefektetésre.

Hogyan találják meg ezeket az ígéretes vállalkozásokat?

Egyrészt mi magunk is kutatunk ezen cégek után, valamint ők is jelentkeznek nálunk vagy direkt módon vagy tanácsadókon keresztül. Az ilyen megkereséseket tartjuk a leghatékonyabbnak, hiszen a tanácsadóval a vállalkozók már átesnek egy, úgymond edukációs folyamaton, van már egy jól használható és megalapozott üzleti terv, ezzel sok időt és munkát megspórolva nekünk és saját maguknak is.

Tapasztalataik szerint a magyar vállalkozók mennyire vannak felkészülve arra, hogy egy pénzügyi befektetővel dolgozzanak együtt?

Nagyon fontos, hogy jó cégeket és jó tulajdonosokat is keresünk ? ennek a kettőnek egyszerre kell meglennie. Sok vállalkozó nehezen enged be egy külső partnert, főleg egy pénzügyi befektetőt, a saját maga által felépített cégbe, a saját működési szisztémájába. Fontos, hogy mi pénzügyi befektetőként egy bizonyos szintig aktívan részt veszünk a céltársaság értékének növelésében, ami minden tulajdonos, így partnerünk érdeke is. Legtöbbször nem a konkrét, szektort érintő szakmai kérdésekről van szó, hanem vállalatirányítási eszközökről, ugyanakkor próbálunk olyan szektorba befektetni, ahol vannak tapasztalataink.

A Central Invest idén is támogatja az Elevator Pitch Competition (EPC) nevezetű rendezvénysorozatot, ahol általában teljesen kezdő, sokszor szinte csak ötlet szintjén létező üzleti elképzelések hívhatják fel magukra a figyelmet. A BÉT közleménye szerint tavaly öt csapat több, mint 1 milliárd forint értékben jutott tőkéhez. Idén milyen versenyre számít?

Vannak nagyon ígéretes elképzelések az idei EPC-n is, habár beszélgetésünk pillanatában még néhány nappal a beadási határidő előtt vagyunk. A Central Invest nagyon fontosnak tartja a rendezvénysorozat támogatását, hiszen az EPC jól tükrözi alapfilozófiánkat: számunkra minden befektetési lehetőség érdekes egészen addig a pontig, amíg konkrétan is megvizsgáljuk az ajánlatot. Tehát az ajtónk nyitva áll minden vállalkozó előtt, aki valóban úgy érzi, hogy tőkebevonással egy versenyképes, innovatív és nem utolsó sorban eredményes céget tudna felépíteni vállalkozásából.