TÓTH LÁSZLÓVAL, A PRÉMIUM MINŐSÉGŰ KOMPLETT ÉLELMISZER-IPARI GYÁRAKAT KÉSZÍTŐ ZIP TECHNOLOGIES ALAPÍTÓJÁVAL ÉS ÜGYVEZETŐJÉVEL BESZÉLGETTÜNK NEMZETKÖZI VERSENYKÉPESSÉGRŐL, INNOVÁCIÓRÓL, NÖVEKEDÉSI LEHETŐSÉGEKRŐL. A 25 ÉVE ALAPÍTOTT ZIP TECHNOLOGIES INDULÁSÁTÓL KEZDVE AZ ELÉRHETŐ LEGMAGASABB MINŐSÉG ELKÖTELEZETT HÍVE, AMELYNEK KÖSZÖNHETŐEN A PRÉMIUM SÖRKÉSZÍTŐK MA MÁR A SZAKMA CSÚCSAKÉNT EMLEGETIK A CÉG ÁLTAL ELŐÁLLÍTOTT SÖRIPARI MEGOLDÁSOKAT. A ZIP SIKERÉNEK EGYIK KULCSA A FOLYAMATOS ÚJÍTÓ HOZZÁÁLLÁS, A VEVŐI VISSZAJELZÉSEK BEÉPÍTÉSE. A DÖNTŐEN EXPORTBÓL ÉRKEZŐ TÖBB MINT KÉTMILLIÁRD FORINTOS ÁRBEVÉTEL IS ARRÓL TANÚSKODIK: AZ INNOVÁCIÓ HOSSZÚ TÁVON KIFIZETŐDŐ.

Mivel foglalkozik a Zip Technologies?

A cég magas minőségű élelmiszeripari gépek gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Több mint 190 sörüzemi gépet telepítettünk eddig a világ minden táján. Vevőink nyolcvan százalékát a közepes méretű sörüzemek adják, a maradék húsz százalékba tartoznak a kisüzemek, amelyek jellemzően pubok vagy például ipari üzemek bevásárlóközpontokban. Fontos azonban, hogy a cég sok lábon áll: sokféle automatizált élelmiszer-ipari gépet gyártunk, bérbe adunk sörüzemeket; ügyfeleinknek üzleti tanácsadást nyújtunk, amely tartalmaz piackutatást, önköltségszámítást, üzleti tervezést; konferenciákat, fesztiválokat, söriskolákat szervezünk nemzetközileg elismert előadókkal; illetve immár öt úgynevezett brewpubunk, azaz saját sörüzemmel rendelkező pubunk is van Bécsben, Londonban, Odesszában, Miskolcon és Minszkben. Utóbbiak kettős célt szolgálnak: a klasszikus vendéglátás mellett bemutatóteremként működnek, ezáltal remek platformot biztosítva a saját sörök bemutatására.

Mikor, milyen körülmények között alakult a Zip Technologies?

1990-ben a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Innovációs Centrum Park Rt.-nél dolgoztam. Ez az egyik első kapitalista szervezet volt az országban, az első részvénytársaság Magyarországon. Az innovációs park célja az volt, hogy találmányokat integráljon a hazai gazdaságba, illetve megteremtse a megfelelő finanszírozási keretet hitelek, lízingek közvetítésével, pénzügyi szolgáltatások nyújtásával. Ez számomra kiemelkedő ugródeszka volt. Itt tanultam meg nagyon sok mindent, amely a későbbi vállalkozói léthez szükséges volt, például külkereskedelmi szerződéseket írtunk, vagy hiteleket bíráltunk el, de jelentős kapcsolati tőkére is szert tettem, főként a keleti piacokon. A Zip Technologies 1993-ban indult. Egy korábbi ismerős üzleti partnerem hatására fordultam a sörfőzés felé.

Miért éppen Miskolcon építette fel a céget?

Miskolc jelentős ipari város volt a rendszerváltás előtt, és ugyan a kilencvenes években rengeteg gyár tönkrement, az iparhoz értő, szakképzett munkaerő megmaradt. A hagyományosan erős helyi mérnökképzés egyik záloga a Miskolci Egyetem, amely napjainkban is az ország vezető műszaki egyetemei közé tartozik. A helyi szakemberállomány erős alapokat biztosított a Zip számára is. A jelenleg körülbelül 100 fős cég 40 százaléka mérnök, szoftverfejlesztő, sörtechnológus, a maradék 60 százalék pedig erősen képzett és jelentős tapasztalattal rendelkező szakmunkás. Ennek nagyban köszönhető, hogy innovatív, magas hozzáadott értékű termékeket állítunk elő. Úgy látom, hogy mindenki büszke arra, amit létrehozunk: a munka izgalmas, a sörüzemek telepítésével lehetőség nyílik utazni is, béreink pedig a régiós átlag felett vannak. Mostanra több mint 15 országból vannak munkatársaink, a sikereinket is közösen éljük meg. Én abban látom a szerepemet, hogy kihozzam az emberekből a maximumot, ugyanakkor nem szeretem a hierarchiát. Nálunk a cégnél nem főnökök, hanem feladatfelelősök vannak.

A cég árbevételének több mint 90 százaléka exportból érkezik. Mi az, ami versenyképessé teszi a vállalatot a nemzetközi színtéren is?

Azt gondolom, hogy a legmagasabb minőségi sztenderdek mellett komoly versenyelőnyt biztosítanak a Zip által nyújtott kiegészítő szolgáltatások. Ha valaki fel szeretne építeni egy sörfőzdét, sokszor a legkülönbözőbb területekről érkező szakemberekkel kell együtt dolgoznia. Mi ügyfeleinket a teljes üzemépítési folyamat során támogatjuk. A jövőbeni sörfőzde helyének kiválasztásától az ügyfél elképzeléseit maximálisan kielégítő látványtervezésen keresztül az utólagos karbantartásig mindent házon belül csinálunk. De ha arról van szó, ügyfeleinknek elég csak annyit mondania, hogy hány liter sört szeretne előállítani naponta. Üzemeinkre kétéves garanciát vállalunk. Azokat az üzemeket, amelyek karbantartási szerződést kötnek velünk, folyamatosan monitorozzuk online rendszerünkön keresztül, ennek köszönhetően gyakorlatilag napi kapcsolatban vagyunk velük. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nemzetközi szinten is a világ élvonalába tartozzunk.

Hogyan jelenik meg az innováció a Zip Technologiesnál?

Az egész gyártási folyamatot átjárja egy folyamatosan újító hozzáállás. Nem készítünk két ugyanolyan üzemet, mindig igyekszünk beépíteni a korábbi tapasztalatokat. Azt szoktam mondani, hogy a legjobb fejlesztő a felhasználó: folyamatosan gyűjtjük partnereink visszajelzéseit. Az általunk gyártott üzemek szinte teljes mértékben automatizáltak, igyekszünk minél inkább kizárni magából a gyártási folyamatból az emberi tényezőt. Időnként fel is merül kritikaként, hogy túlzottan automatizáltak a rendszereink. Azonban fontos tisztázni: mi nem vagyunk kézművesek. Gépekkel csinálunk sört, de az elérhető legjobb minőségű alapanyagokból, állandó színvonalon. Pont az emberi tényező tökéletes kihasználása az, ha a sörtechnológus nem azzal foglalkozik, hogy mikor kell kinyitnia az üstöt, hanem ehelyett alkothat, új recepteket találhat ki. Emellett az automatizálás abból a szempontból is megkönnyíti a főző munkáját, hogy a főzési adatok archiválásán keresztül minden visszakövethető, illetve adott esetben az üzem tulajdonosa pontosan tudja, hogy a mester hogyan készítette a sört. Mi nem noteszokban hiszünk.

Két dolgot emelnék még ki: fokozottan energiatakarékos, gőzt és hőenergiát visszaforgató rendszereket építünk. Ezek a beruházások 1-2 éven belül megtérülnek. Másik büszkeségünk a Zipmatic elnevezésű, saját fejlesztésű folyamatirányítási szoftverünk, amely a versenytársakénál lényegesen intelligensebb megoldást kínál, így a kevésbé hozzáértők számára is intuitívvé válik a főzés.

Milyen irányba terveznek terjeszkedni a közeljövőben?

A nemzetközi piacokon azt látjuk, hogy az Egyesült Államok hatására nagy felfutása van a natúr söröknek, ezek a gyártók is egyre inkább felkapottak. Jelenleg egy hármas beruházáson dolgozunk Ázsiában, amelynek eredményeképp hamarosan megjelennek a Zip gépekkel előállított termékek Kínában, de szeretnénk új üzemet nyitni Dél-Koreában, Kanadában és további angliai, többek között londoni helyszíneken is. A hazai piac is folyamatosan felzárkózik a nemzetközi sörtrendekhez, bővül a fogyasztói piac, és ennek megfelelően egyre nagyobb a hazai érdeklődés, több a megrendelés a söripari gépek iránt (pl. az elkövetkezendő egy évben 3-4 új, közepes méretű sörüzemet fogunk letelepíteni belföldön). Bizakodásra ad okot, hogy a megrendelésállományunk jóval meghaladja kapacitásainkat. Éppen ezért gondolkozunk egy második műszak nyitásában is. Szerencsére biztos lábakon áll a cég.