Nem indult rosszul a tavasz fel-és kivásárlási szempontból Romániában és Magyarországon. Az ISI Dealwatch által összegyűjtött március-áprilisi ügyletek közül 20-at emeltünk ki táblázatunkban a két országból. Mint látható, szektortrendek nem figyelhetőek meg, azaz minden érdekes lehet a belföldi és külföldi befektetők számára, akik nagyjából fele-fele arányban vették ki részüket a tranzakciókból.


Magyarországról külön is ki kell emelni az egyik legismertebb közúti szállítmányozással foglalkozó cég, a Wáberer kisebbségi tulajdonrészének eladását. Az amerikai Mid Europa Partners 49.05 százalékot szerezett meg az alapító-vezérigazgató Wáberer Györgytől. A Mid Europa Partners a legnagyobb magántőke-befektető társaság Közép-Kelet-Európában. Az ügylettel jelentős tőkeemelés is párosul, így a Wáberer további szállítmányozási cégeket vásárolhat fel Magyarországon és a szomszédos országokban. A Wáberer 2.300 kamionos flottájával Európa egyik legjelentősebb szállítmányozási cége, forgalma tavaly elérte a 331 millió eurót.

Ugyancsak érdemes kiemelni az ügyletek közül a házipatika.com felvásárlását. Az egészségügyi témákkal foglalkozó internetes portál csoportban a Sanoma finn média multinak 100 százalékra nőtt a részesedése e tranzakcióval. A házipatika.com csoportba beletartozik még a babaszoba.hu kismamáknak szóló portál, az 50plusz.hu, mely az idősebb korosztálynak szól, illetve egy webshop is. A havi egyedi látogatószám megközelíti az 1 milliót.
Romániából az első kiemelt ügylet mindenképp, a nagybányai Gold Pláza eladása kell, hogy legyen, hiszen itt egy magyar fejlesztő, a Futureal érintett eladóként. A vásárló az osztrák Immofinanz. Pontos ügyletértéket nem lehet tudni, de korábban a fejlesztést 97 millió euróra értékelték független szakemberek.
Szintén kiemeltük Romániából a KBC helyi lakossági finanszírozójának az eladását.  Itt a vevő egy régiós szereplő, a szlovákiai Slavia Capital, így a cég neve is megváltozik, APS Consumer Finance IFN-re.

És végül, de nem utolsó sorban essen szó egy Romániában tipikusnak számító, ásványkincses ügyletről is. Az ElDore ausztrál bányászati vállalat felvásárolja az erdélyi Steiben található korábban bezárt Baita rézbánya részvényeit. Az ISI adatközlésének pillanatában az ügylet még jóváhagyásra várt, de azt már akkor tudni lehetett, hogy a Far East & Pacific Investment 15 millió eurót kap, melyből közel 2 millió eurót kell visszajuttatnia a korábbi kötelezettségek kielégítése végett. A bánya, melyet 2010-ben zártak le ideiglenesen, évente 120 ezer tonna becsült kapacitással bír és a kutatófúrások szerint további értékes fémekkel is kecsegteti az új tulajdonosokat.