A májusban lezárt és lezárás alatt lévõ európai vállalatfelvásárlási ügyletek számukban már a gazdasági válság elõtti idõszakot idézik. sõt, a vevõi oldalon ismét megjelentek a különbözõ befektetési alapok, ugyanakkor a tranzakciók legnagyobb részét továbbra is a piacnövelésre, tevékenységbõvítésre törekvõ cégek generálták.


Régiós versenytársaink közül elsõsorban Lengyel-országban volt aktív az M&A piac, de Bulgáriában és Romániában is számos ügyletet regisztráltak. Sajnos úgy tûnik, hogy Magyarország még mindig feketelistán van. Már elõzõ havi összeállításunkba is csak az orosz MOL vásárlás tudott bekerülni, a májusban publikált adatok között pedig egyetlen Magyarországhoz köthetõ ügylet sincs. 

Táblázatunkban a nagyobb és érdekesebb tranzakció-kat emeltük ki. A legnagyobb ügylet a gyógyszeriparban köttetett. A svájci Novartis érdekeltségébe tartozó Sandoz Gmbh a Novartis készpénzébõl megvette az osztrák Ebewe Pharmát 925 millió euróért. Az osztrák cég elsõsorban generikus injekciós szerek kifejlesztésével és elõállításával foglalkozik. Az ügylet még hatósági jóváhagyásra vár.

A második legnagyobb tranzakció, melynek értéke megközelíti a 850 millió eurót, Lengyelországban történt. A SABMiller megvásárolta a lengyel KP sörgyártõ maradék 28 százalékát, ezzel az angol óriás teljes kontrollt szerez a cégben, ami a korábbi években a legtöbb profitot hozta európai befektetései közül. Az ügyletet a SABMiller 60 millió darabos részvény-kibocsátással finanszírozza. Ez a tranzakció is hatósági jóváhagyásra vár. Az ügyletben eladóként szereplõ Kulczyk Holding, ami Jan Kulczyk magánbefektetõ tulajdona, egyébként májusban céget is vásárolt – a Pekaes logisztika vállalkozás 58 százalékát vette meg 44 millió euróért.

Az elmúlt hónapban a sajtópiacon is volt egy igen jelentõs ügylet. A holland PCM Uitgevers NV sajtóügynökség és kiadó 57 százalékát megvette a belga De Persgroep NV kiadó vállalata. A 130 milliós vételárból 30 millió euró hitelkonszolidációra ment el. A média szektorban ezen kívül is megindult a cégfelvá-sárlási élet: a spanyol Focus Ediciones 40 százalékát egy svájci kiadó vette meg, míg Franciaországban a Le Figaro kiadó vállalat vett meg egy kiadót, hogy jogi és ingatlanos területen terjeszkedjen. Szintén a média szektorba sorolható az angol British Bookshop and Stationers Plc. könyvkereskedés megvásárlása, amit egy befektetési alap hajtott végre, valamint a Metronome Film & Television AB svéd produkciós iroda angol felvásárlása is.

A nagyobb ügyletek sorában mindenképp ki kell emelni a Banco de Andalucia SA teljes felvásárlását. Banco Popular Espanol SA 160 millió eurós ajánlatával az andalúz cég kizárólagos tulajdonosa lesz. A felvásárlást részvénycserével bonyolítják le. Összességében az energiaszektor, a hulladékgazdálkodás és a gépjármû alkatrész gyártói voltak a legnépszerûbbek májusban. 

Az energiaszektor felvásárlásait továbbra is Oroszország, ezen belüli s a Gazprom hajtja, aki májusban egy 63 millió eurós tranzakció révén gyarapodott tovább. Az „áldozat” ezúttal a Kamchatgazprom volt, mely koncessziós jogokkal rendelkezik Kamcsatkán. Kifejezetten érdekes ügylet az angol, de orosz érdekeltségekkel bíró Sibir olajtáraság egy kisebbségi részvényének megvásárlása az orosz Gazprom Neft részérõl. A 175 milliós tranzakciót nyilvános ajánlattétel útján egy ciprusi cég közremûködésével fogják lebonyolítani. A régiós energetikában is született egy üzlet: a Lumius cseh energetikai cég tovább növelte piaci részesedését a Ceskomoravska Energeticka megvásárlásával.

Nemcsak a hagyományos értelemben vett energiaszektor, de az iparág szürkeállománya után is nagy a kereslet: az angol Helix talajkutatót amerikai versenytársa, a Baker Hughes vette meg közel 19 millió euróért. A zöld energia sem maradhatott ki májusban a cégfelvásárlásokból. A lengyel építõipar egyik meghatározó szereplõje, a Trakcja Polska egy kisebb, 8 millió eurós invesztícióval 40 százalékos részesedést szerezhet hatósági jóváhagyás után a lengyel Eco-Wind Construction SA társaságban, amely szélerõmûvek építésével foglalkozik. A hulladékgazdálkodási szektorban figyelmet érdemel az angol Avondale Environmental Services Ltd 50 százalékának megvásárlása, melyet a szintén angol Landmedia Limited hajtott végre. A teljes, 36 millió vételár felét fizetik most, a többit évente részletekben, de csak akkor, ha a két szemétlerakós cég közös munkája beváltja a hozzáfûzött reményeket. Ugyan apró ügyletnek tûnik, de így is érdekes, hogy a norvég Repant, hulladékgyûjtõ automatákat építõ cég 2,24 millió eurót költött a finn Bevesys, üvegek és sörös dobozok újrahasznosításával foglalkozó cégre. 

A gépjármûiparban az alkatrészgyártók után nõtt meg érezhetõen a kereslet. Az izraeli Mayer’s Cars and Trucks Co Ltd például megvásárolta a török Isotlar Group 49 százalékát. A török cég 2008-ban közel 400 millió eurós forgalmat bonyolított. A német Pit Stop Auto Service GmbH-t, mely alkatrészgyártás mellett gyorsszerviz-hálózatot is üzemeltet ,egy luxemburgi illetõségû befektetési csoport vásárolta fel. Magyar szemmel külön érdekesség, hogy az indiai Apollo Tyres, annak ellenére, hogy régiós beruházását halasztja, megvásárolta a jól ismert Vredestein Banden BV-t annak csõdbement orosz tulajdonosától. Ugyan nem alkatrészgyártáshoz vagy kereskedelemhez köthetõ, de mindenképp ebben a szekcióban érdemes megemlíteni a német Autohaus Woelfle eladását. Az évente ezer új autót értékesítõ céget az osztrák Unterberger Beteiligungs vásárolta meg.

Táblázatunkban olyan további szektorokat gyûjtöttünk össze, ami korábban nem volt jellemzõ, mondhatni kimaradt, így külön hangsúly került a tipikusan szolgáltató cégekre. És végül cégfelvásárlási körképünket egy cégfelvásárlási tanácsadó felvásárlásával zárjuk: az angol Close Brothers Group 87 millió euróért kelt el. A japán hátterû, de szintén angol Daiwa befektetési bank a tranzakcióval kifejezetten a cégfelvásárlási piacon akarja erõsíteni pozícióit.