A nyár második felében a befektetési piac játékosai a nyári szabadságukat tölthették, mivel jóval kevesebb tranzakció zárult le, mint az ezt megelőző időszakokban. Ennek elsődleges oka valószínűleg tényleg nyári szabadságolás, de a háttérben állhat még, hogy a befektetők megvárták a szerződések aláírásával a lehetséges célpontok első féléves számait is.

Megfigyelhető még, hogy jóval kisebb értékű ügyletek zárultak, mint korábban, illetve hogy a hazai befektetők jóval dominánsabbak voltak. A Zephyr tranzakciós adatbázisban közölt M&A tranzakciók közül, mindössze 22 százalék zárult le más országból jövő befektetővel, amely jóval elmaradt a korábbi időszakok 30?35 százalékos arányától. Következőkben az öt legjelentősebb hazai és a húsz legizgalmasabbnak tartott régiós tranzakciót mutatjuk be részletesebben. Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a szeptemberi ?iskolakezdés?, melyről részletesen következő számunkban olvashatnak.

 

Magyarország

 

Az előző hónapok trendjével ellentétben az állam nem vállalt domináns szerepet a hazai felvásárlási piacon. Jellemzően középpiaci ügyletek zárultak le az informatika, a pénzügyi szolgáltatások, valamint a kereskedelem területén.

 

A Synergon Informatika Nyrt. - Magyarország egyik vezető, regionális szinten tevékenykedő informatikai megoldásokat szállító vállalatának – Igazgatótanácsa augusztus legvégén jóváhagyta a közvetlen tulajdonában lévő Synergon Inforend Kft. teljes üzletrészének értékesítését a Hospitaly Kft. részére.

A tranzakció részeként a Hospitaly Kft. a Synergon Inforend Kft. 100 százalékát kitevő üzletrészének megvásárlásával megszerezte a társaság, illetve jogelődje által fejlesztett kórház informatikai megoldásokat kínáló Inforend szoftver Magyarország területére szóló kizárólagos vagyoni felhasználási jogait. A szoftver nemzetközi felhasználásra vonatkozó kizárólagos jogaival a továbbiakban is a Synergon Informatika Nyrt. rendelkezik. ?A 2014-es év végén meghatározott stratégiánk szerint a Synergon Csoport portfolió tisztításának következő lépéseként hajtottuk végre a 100 százalékos tulajdonú leányvállalatunk értékesítését.? ? mondta a tranzakciós dokumentumok aláírását követően Dobos Attila Synergon vezérigazgató, az igazgatótanács elnöke.

 

Augusztus 26-án jelentették be, hogy pont került a Kreditor Záloghitel és Faktoring Zrt. eladásának végére. A befektető Magyarország 8. legvagyonosabb emberének, Leisztinger Tamásnak az érdekeltségébe tartozó Forrás Nyrt. volt. A Forrás Nyrt a hazai befektetési piac egyik legaktívabb szereplője, amely számos érdekeltséggel rendelkezik az idegenforgalom, a mezőgazdaság és ipari gyártás területén. Többek között a társaság érdekeltségébe tartoznak a Hunguest Hotels és Arago szállodaláncok, illetve több növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó társaság is.

 

A müncheni AURELIUS konszern érdekeltségébe tartozó ISOCHEM S.A.S augusztus elsején jelentette be, hogy értékesítette magyarországi leányvállalatát, a kazincbarcikai Framochem Kft-t, annak németországi értékesítő partnerével, az ISOCHEM Deutschland GmbH-val együtt az Egyesült Államokbeli VanDeMark Chemical Inc-nek. Az ISOCHEM fő tevékenységi körébe nem tartozó Framochem 2013-ban 27,1 millió euró értékesítési árbevétel mellett 5,9 millió euró üzleti eredményt ért el. A Framochem egyike a világ legnagyobb független foszgén-alapú finomvegyészeti termékgyártó vállalatainak. Termékeit elsősorban a gyógyszeriparban, mezőgazdasági vegyszerek előállításában, szórakoztató elektronikai termékekben alkalmazott műanyagok, valamint autóipari felhasználású lítium-ion akkumulátorok gyártásában alkalmazzák. Az Uni-World Capital magántőke befektetési társaság érdekelőségébe tartozó befektető a Framochem megvásárlásával jelentősen kibővítette ügyfélbázisát és lehetőséget szerzett forgalmának számottevő növelésére.

 

Magyarország most már “legnagyobb játékosa” is terjeszkedett a hazai piacon a Gulliver boltjainak megszerzésével. A Regio Játékkereskedelmi Kft. átevette a nemrég megszűnt Gulliver Kft. üzleteinek csaknem felét, 12 áruházat, így év végére 33 áruházzal üzemel majd a társaság. A Regio Kft. közleménye szerint az új üzletekkel országszerte várhatóan 70-100 munkahellyel bővül a dolgozói létszám. A társaság tavaly 195 millió forint adózott eredményt ért el, 5 milliárd forintos nettó árbevétel mellett, amelynek 25-30 százalékos növekedésére számít a cég idén, a terjeszkedés után. A játékkereskedelmi vállalat az MTI érdeklődésére elmondta: a társaság részesedése a mintegy 40 milliárd forint értékű játékpiacon 12 százalék volt 2013-ban, webáruházában közel 100 millió forint bevételt ért el, ami egy nagyobb játéküzlet forgalmával ér fel. A megvásárolt üzletek mellett a cégnek zálogjoga van a felszámolás alatt lévő Gulliver árukészlete és eszközei felett.

 

 

Kelet-Közép-Európa

 

A Kelet-Közép-Európa többi országában is jellemzően országon belüli ügyletek zárultak le. A legnagyobb tranzakciók a korábbi trendekhez hasonlóan Lengyelországban és Csehországban kerültek aláírásra.

 

Bulgáriából érdemes kiemelni a kávéautomatákat és vendéglátó egységek számára különféle berendezéseket szállító Yurogat értékesítését az ugyancsak bolgár EKS Key Pi Kepital számára. A közel 4 millió euró árbevételű társaságért a pénzügyi befektető piaci információk szerint közel 3 millió eurós vételárat fizetett ki. Bulgária vezető monofil szálakat gyártó társasága az Ekoplast Faybar AD, melynek részvényeit a tőzsdén is jegyzik pedig tőkemelést hajtott végre 1 738 új részvény kibocsátásával, melyeket 500 levás értéken lehetett jegyezni.

 

Csehországban rekord nagyságú ügylet zárult az ingatlanfejlesztési piacon. A PointPark Properties bejelentette, hogy cseh leányvállalatán a P3 Group-on keresztül megvásárolta a VGP Csoporthoz tartozó társaságokat, 523 millió eurós vételáron. A Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Észtországban és Romániában is aktív logisztikai és ipari park fejlesztő és üzemeltető társaság 58 ingatlanját értékesítette, melyeknek összes alapterülete meghaladja a 627 ezer négyzetmétert.

A TPG befektetési csoport, valamint az Invanhoe Cambridge ingatlankezelő társaság tulajdonában lévő, belgiumi székhelyű PointPark Properties Európa egyik vezető ipari ingatlanfejlesztője, amely a tranzakcióval komoly részesedést szerzett a régiós piacokon.

 

Horvátországban az élelmiszer, ital valamint gyógyszerészeti termékgyártás területén vezető pozícióval rendelkező Podravka Csoport terjeszkedett. Augusztus végén jelentették be, hogy 58 százalékos részesedést vásároltak a márkás halkészítmények - elsősorban konzervek - gyártásával és nagykereskedelmi értékesítésével foglalkozó, 2,1 millió euró árbevételű Mirna DD-ben. A magyar piacon is számos márkával (Vegeta, Podravka, Lagris) jelenlévő befektető tovább diverzifikálta termékportfolióját a társaság felvásárlásával.

 

A megszokotthoz hasonlóan Lengyelországban zárult a legtöbb M&A tranzakció augusztus hónapban, legnagyobbak a gyógyszergyártás és kereskedelem területén. Érdemes kiemelni, hogy Olaszország egyik legnagyobb gyógyszeripari csoportja 100 százalékos részesedést vásárolt a generikus gyógyszerek és étrend-kiegészítők gyártásával foglalkozó Farma-Projekt-ben. A jelenleg versenyhivatali jóváhagyásra váró ügylet értéke körülbelül 16 millió euró volt. Lengyelország legnagyobb magánkézben lévő drogéria hálózata, a Polbita is új tulajdonosra talált a holland CEPD Csoport személyében. A Natura cégér alatt közel 270 üzletet üzemeltető társaság 123 millió eurós árbevételt generált 2013-ban.

 

Romániában a varsói székhelyű Getin Holding értékesítette leányvállalatát a VB Leasing Romania SA-t egy román magánbefektetőkből álló társaságnak a Idea Investment SA-nak. A 20 millió euró árbevételű eszközfinanszírozással foglalkozó társaságért a befektetők 25,2 millió eurós vételárat fizettek ki.

 

Szlovéniában a bitcoin szolgáltatások fejlesztése területén meghatározó szereppel rendelkező, New York-i tőzsdén jegyzett Coinbase Inc terjeszkedett a Blockr.Io megvásárlásán keresztül.

 

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@imap.hu