Idén júliusban szárnyaltak a fel- és kivásárlási ügyletek. Mind Magyarországon, mind Romániában számos szektorban zártak nagy volumenű tranzakciókat. Sok határokon átívelő ügyletnél a vevő Nyugat-Európából érkezett.


Magyarországon az európai szórakoztatóipari hálózat, az RTL csoport bejelentette, hogy megvásárolta az ország vezető csatornájának, az RTL Klubnak 31%-át plusz a hét kábelcsatornát magába foglaló portfólió 100%-át. A tranzakcióval a német vállalat 98%-ra röpítette részesedését. Az RTL közlése szerint így is folytatják együttműködésüket a korábbi tulajdonos IKO Csoporttal, különösen olyan fontos területeken, mint a gyártás.

Szintén Magyarországon, az Avallon Sp. Z o. o. magánbefektetési alap vállalata, a Medort SA, felvásárolta a Rehab-Trade és a Rehab-Trademark Kft.-ket. A Rehab-Trademark Kft. gyógyászati segédeszközök és készülékek nagy- és kiskereskedelmével foglalkozik, míg a Rehab-Trade Kft. egészségügyi termékek forgalmazója. Ahogy előző lapszámunkban írtuk, a Concorde MB Partners az eladó tanácsadójaként működött közre az ügyletben.

A FOTEX magyar ingatlanholding vállalat bejelentette, hogy holland leánya, az FN2 B.V. egy hosszútávra kiadott, 7,122 négyzetméteres irodaházat vásárolt 129 parkolóhellyel Utrechtben. A Fotex június 29-én alapította Holland leányvállalatát helyi ingatlanportfoliójának bővítésére és kezelésére.

Romániában az Astra Asigurări biztosító eladta részesedését a hasonló profillal rendelkező Generaliban, az olasz csoport Generali Holding Vienna-nak. A tranzakciót megelőzően a Generali Holding Vienna 83.79%-ot birtokolt a Generali Asigurari vállalatban. Sajtóértesülések szerint az ügylet értéke elérte a 24 millió eurót.

Ugyancsak Romániában az osztrák biztosítótársaság Uniqa eladta 27%-os részesedését az Astra Bucurestiben a többségi tulajdonos Nova Trade-nek, mely Dan Adamescu üzletember érdekeltségébe tartozik. Az ár 24,9 millió euró volt. Így Dan Adamescu részesedése 99,7%-ra emelkedett a cégben. Az Astra a beszedett díjak tekintetében a legnagyobb helyi biztosító, 2010-ben 1,1 milliárd lej (250 millió euró) beszedett díjjal.

Az ingatlanfejlesztő GTC megvette Romániában a Cefin Holding 15%-át a Galleria bevásárlóközpont projektben, melyet Románia keleti részén Galacban építenek fel. Így a GTC egyedül fejezi be a beruházást 2012-re, 28,500 négyzetméter kiadható területtel.