Összevont nyári számunkban a közép-kelet európai felvásárlási piac június és július hónapban zárult tranzakciói közül szemezgettünk. Idén nyár elején szárnyaltak a fel- és kivásárlási ügyletek a régió szinte minden országában. két hónap alatt – a zephyr tranzakciós adatbázisból gyűjtött adatok alapján – közel 200 komolyabb ügylet zárult le, melyek közel 30 százalékában nemzetközi társaságok jelentek meg befektetőként.


A tranzakciók elemzése rámutatott, hogy a nyugati és tengerentúli érdeklődök újra nagyobb figyelmet szenteltek régiónknak, mivel közel megduplázódott az arányuk a májusi időszakhoz képest. Szinte minden szektorban megvalósultak nagyobb volumenű ügyletek, Magyarországon elsősorban a szolgáltatási piacon, a régió más országaiban pedig a kereskedelem és az élelmiszeripar területén. Következőkben, az általunk 25 legizgalmasabbnak tartott tranzakciót mutatjuk be részletesen.

Magyarország

Az előző hónapokhoz hasonlóan az állam továbbra is aktív szereplő volt a hazai M&A piacon, viszont nagy számban jelentek meg régiós és tengerentúl szereplők is befektetőként.

A legnagyobb tranzakció az állam nevéhez fűződött az MKB megvásárlásával. A német BayernLB július 24-én jelentette be, hogy eladja magyar leányvállalatát, az MKB-t. Az eladó közleménye szerint a magyar leánybankot – amely a legveszteségesebb magyar bank – 55 millió euróért értékesítették a kormánynak, emellett a Bayerische Landesbank elengedte az MKB Bankkal szembeni 270 millió eurós követelését. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik. A BayernLB 1994-ben szerzett tulajdonrészt az MKB Bankban, amely több mint 120 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet, mellyel az egy évvel korábbi, szintén elképesztő mértékű, 98 milliárd forintos mínuszt is jócskán alulmúlta. A bank megvásárlásával az állam elsődleges célja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése.

 Egy másik érdekes hír, hogy a CoinTerra felvásárolta a magyar Bits of Proof bitcoin startup társaságot. Az ASIC bányászgépek gyártásáról ismertté vált amerikai cég, a CoinTerra, július 30-án jelentette be a magyar bitcoin szoftverfejlesztő cég, a Bits of Proof felvásárlását. A társaság már több fejlesztésével is nemzetközi elismerést szerzett, mint például a tavaly bemutatott “Bitcoin Enterprise Server” megoldással. A megállapodás szerint Blummer Tamás, a cég alapítója is csatlakozik a CoinTerra csapatához. A CoinTerra vezérigazgatója, Ravi Iyengar úgy nyilatkozott, hogy a BOP szoftverfejlesztései, illetve Blummer Tamás szakértelme, jelentősen hozzájárulhatnak cége fejlesztői munkájához.

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően pont került az NT Kft. eladásának végére is. A tranzakció eredményeképpen Magyarország legnagyobb magánkézben lévő napraforgóolaj gyártója az Andrej Babis cseh pénzügyminiszter, az Igen (ANO) mozgalom elnöke kezében lévő Agrofert Holding tulajdonába került. Az NT-nek közel 200 alkalmazottja van és tavalyi bevételei meghaladták a 140 millió eurót. Libor Nemecek, az Agrofert igazgatói tanácsának tagja szerint az NT az utóbbi években Magyarország egyik legfontosabb napraforgóolaj-gyártójává nőtte ki magát. Az Agrofertnek Magyarországon már több érdekeltsége is van. Tulajdonában van a Ceres pékség, az IKR Agrár és az Devecseri Agrokémiai mezőgazdasági cégek. Az Agrofert érdekeltségekkel rendelkezik Németországban, Szlovákiában és néhány további államban is.

Közép- és Kelet-Európa

A régió más országaiban több nagyobb, határon átívelő tranzakció zárult le, legnagyobbak a kis- és nagykereskedelem, valamint az élelmiszeripar, azon belül is a szeszesital és sörgyártás területén. A megszokottól eltérően ezúttal a szlovén ki- és felvásárlási piac is rendkívüli aktivitást mutatott.

Bulgáriából érdemes megemlíteni a különféle közép- és felsőkategóriás szeszesitalok gyártásával foglalkozó, 35 millió euró árbevételű Sis Industriys értékesítését az amerikai székhelyű Frontier Holdings LLC-nek. A New York-i befektetési csoport közel 5,5 millió eurót fizetett ki a társaságért. Egyelőre úgy néz ki, hogy Bulgáriában sikerült megúsznia a csődöt a Praktikernek, ugyanis a Baumarkt Praktiker International Csoport bolgár tagját felvásárolta egy bolgár magánszemélyekből és társaságokból álló konzorcium. Tavalyi évben a hazai leányhoz hasonlóan a bolgár cég is több mint 4 millió euró veszteséget termelt.

Csehországban a legnagyobb ügylet az Ringier Axel Springer kivonulása volt. Két magánszemély, Patrik Tkac and Daniel Kretinsky vásárolta meg a társaságot a Czech News Center Holding AS befektetési cégen keresztül, piaci információk szerint közel 180 millió euróért. A versenyhivatali jóváhagyást és a tranzakció pénzügyi zárását követően a társaság neve Czech News Center AS-re fog változni. Az Anheuser-Busch InBev, a két cég egyesülése óta a világ legnagyobb sörgyára, illetve jelenleg ötödik legnagyobb FMCG társasága az elmúlt években veszteségesen működő Pivovar Samson sörgyárat vásárolta meg a Taurus One Ltd-től. Itthon a Borsodi Sörgyár tulajdonosaként jelenlévő csoport megvásárolta a Samson márkanevet, illetve a társaság Lidickán található gyártóbázisát. A marketing információ, elemzési rendszerek, eszközök és a professzionális ügyfélszolgálat területén világvezető pozícióval rendelkező, New York-i tőzsdén jegyzett Nielsen N.V. 51 százalékos tulajdonrészt szerzett a Mediaresearch AS-ben. A 2013-ban 4,5 millió euró árbevételt és 10 százalékos üzemi nyereséget elért társaság Prága egyik vezető magántulajdonban lévő marketing reklámügynöksége.

Horvátországban a kiskereskedelmi szektorban volt a legnagyobb az M&A aktivitás. Első körben érdemes kiemelni a SPAR Csoport terjeszkedését. A világszerte közel 12 ezer üzletet üzemeltető, négy kontinens 37 országában jelenlévő élelmiszerkereskedelmi óriás a Dinova-Diona 20 kiskereskedelmi üzletét vásárolta meg. Ugyancsak a kereskedelemhez kapcsolódó ügylet volt, hogy a német informatikai társaság az Immowelt AG 100 százalékos részesedést vásárolt az online kereskedelmi megoldásokat fejlesztő és portált üzemeltető Crozilla.Com-ban.

Lengyelország
és egyben a régió legnagyobb ügylete a sörgyártás területén zárult. Heineken Csoport Közép-és Kelet-Európáért felelős leánycége 635 millió eurót fizetett a 870 millió euró árbevételű Grupa Zywiec-ért. Grupa Zywiec S.A. a lengyel sörgyártás egyik legnagyobb részvénytársasága, mely a söripar privatizációját követően jött létre 1998-ban. A társasághoz tartoznak a Zywiec, Warka, Elblag, Lezajsk, Cieszyn és Bydgoszcz városokban található sörgyárak. A társaság több mint 6000 dolgozónak ad munkalehetőséget és minden harmadik eladott lengyelországi sör az ő termékük. Az Ultimo SA követeléskezelő társaság is új tulajdonosra talált a B2Holding AS személyében. A befektető, amely a skandináv régió egyik legnagyobb követelés-menedzsment szolgáltatója, több mint 5,5 millió eurót fizetett a társaságért.

Romániában is elkelt egy multinacionális barkácsáruházlánc leányvállalata. A Baumax értékesítette 15 kiskereskedelmi egységét a francia Leroy Merlin részére. A tranzakció zárásához még a román versenyhivatal engedélye szükséges, amely szeptember második felére várható. Az OTP az év elején bejelentett horvát akvizíció után újabb bankot vett, ezúttal Romániában: 39 millió euróért szerezte meg a Millennium Bank Romániát. A Millenium Bank az elmúlt években veszteséges volt, 2011-ben 17,8, 2012-ben 23,8, tavaly pedig 5,9 millió eurós veszteséget ért el.

Szlovéniában is az élelmiszerkereskedelem területén zárult a legnagyobb ügylet. Június 27-én az Agrokor sikeresen lezárta a Mercator kiskereskedelmi csoport többségi részesedésének felvásárlását. Az Agrokor a legnagyobb horvátországi magáncég, amely az élelmiszergyártás és nagykereskedelem területén vezető pozícióval rendelkezik. A közel 2 milliárd euró árbevételű Mercator csoportot, amely a legnagyobb és legsikeresebb kereskedelmi lánc Dél-kelet Európában, az Agrokor 544 millió euróért szerezte meg. Szlovákiában új tulajdonosra talált a Towercom a.s., amely a kritikus kommunikációs infrastruktúra megoldások területén piacvezető pozícióval rendelkezik. Korábban a Hampden Investments tulajdonában lévő 50 millió euró árbevételű, 50 százalékos üzemi fedezettel rendelkező társaságot a Macquarie Infrastructure and Real Assets befektetési társaság vásárolta meg.

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@imap.hu