Felvásárlási körkép rovatunkban ezúttal 2015 második negyedévének régiós M&A; tranzakcióit néztük meg részletesebben. Habár az összehasonlítást megnehezíti, hogy most három hónap ügyleteivel jelentkezünk, azt azért el lehet mondani, hogyha havi bontásban elemezzük az ügyleteket, a júniusi hónap tranzakciószáma nagy mértékben elmarad a korábbi időszakok dinamikájától. A legtöbb tranzakció ezúttal is Lengyelországban zárult, viszont a legnagyobbak ezúttal Magyarországhoz kapcsolódnak.


Magyarország

A magyar piacon három igen jelentősnek számító tranzakció mellett ezúttal számos közép-piaci ügylet is aláírásra került és ellentétben a korábbi időszakokban megszokottól, ezúttal sok esetben külföldi vállalkozás jelent meg befektetőként.

Április elején került aláírásra a korábban 100%-os magyar tulajdonban lévő, majd 2011-től az Advent International tulajdonában álló Partner in Pet Food (korábban: Provimi Csoport) értékesítése londoni és New York-i székhellyel rendelkező Pamplona Capital Management részére.  A Partner in Pet Food-ról elmondható, hogy a budapesti székhelyű társaság Európa egyik legnagyobb saját márkás állateledel gyártója összesen öt gyártóbázissal rendelkezik a kontinensen, termékei a világ 37 országában elérhetőek. A jellemzően 100 millió euró feletti tranzakciókra fókuszáló Pamplona Capital Management 315 millió eurós vételárat fizetett ki a társaságért.

A Kékkúti Ásványvíz megszerzése után a Karlovánské Minerální Vody (KMV) tovább növekedett a hazai piacon, ezúttal az egyik legerősebb márkával rendelkező Szentkirályi Ásványvíz többségi tulajdonát vásárolta meg. A magyar piac 20 százalékát birtokló Szentkirályi Ásványvíz Kft. beolvadt a Central European Mineral Water Holdingba (CEMW), amely a KMV-t tulajdonló olasz Pasquale család, illetve a Szentkirályit tulajdonló Balogh Levente közös vállalata.

Június végén került bejelentésre, hogy MFB csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. kifizette a Budapest Bank Zrt. 100 százalékos üzletrészének ellenértékét, 700 millió dollárt a General Electric Capital Group számára; ezzel állami kézbe került a Budapest Bank teljes eszközállománya és érdekeltségei, például a Budapest Alapkezelő Zrt., a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Budapest Lízing Zrt. és a Budapest Flotta Zrt.

Érdemes még kiemelni, hogy a logisztikai szektorban is elindult egy átrendeződés. Két nyugat-európai társaság is érdekeltséget vásárolt hazai szállítmányozó és fuvarozó társaságban. Május elején a Maltacourt nemzetközi szállítmányozó cég vette meg az 50 kamionnal és több egymilliárd forint árbevétellel rendelkező székesfehérvári Mili-Cargo Kft-t, június végén pedig a finn Transpoint Inernational kebelezte be az ország számos pontján telephellyel rendelkező Trans-Sped Kft-t.

Kelet-Közép-Európa

A régiós piacokon jellemzően középpiaci tranzakciók zárultak belföldi befektetőkkel, de néhány érdekesebb társaságnál megjelentek a nagy multinacionális vevők is.

Csehországból érdemes kiemelni, hogy a Kelet-Közép-Európa legnagyobb magánkézben lévő ISP szolgáltatója, a DIGI Csoport értékesítette leányvállalatát a Lama Energy közüzemi vállalat tulajdonában lévő Lufusions Csoport számára.A lépés az RCS&RDS azon törekvését jelzi, hogy a cég kivonul a számára nem kulcsfontosságú közép-kelet-európai piacokról.

A British American Tobacco (BAT) június első napján jelentette be, hogy aláírásra került a megállapodás a horvát Adris Grupa-val, 100%-os leányvállalatának a TDR-nek megvételéről. A BAT honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a dohányipari óriás 550 millió eurós vételárat fog kifizetni a régió legnagyobb független cigaretta gyártó társaságáért, mely  érték TDR Csoport EBITDA eredményének 12,5 szeresét jelenti.

Lengyelországból érdemes kiemelni, hogy a mannheimi székhelyű Bilfinger Csoport értékesített mélyépítési üzletágát. A varsói székhelyű Bilfinger Infrastructure SA-t az osztrák Porr Bau GmbH vásárolta meg piaci információk szerint közel 22 millió euróért. Egy másik érdekes hír volt Lengyelországból, hogy az AGC Automotive Europe, Európa egyik legnagyobb autóipari üveggyártója megvásárolta szélvédő gyártással foglalkozó, 70 millió euró árbevételű NordGlass Csoportot.

Romániában a legnagyobb ügylet a logisztika területén zárult le. A 25 millió euró árbevételű North Star Shipping tengeri hajózással foglalkozó társaságot Archer Daniels Midland Company vásárolta meg, piaci információk szerint 95 millió dollárért.

A szlovén piac rendkívül aktív volt 2015 második negyedévében, a megszokottól ellentétben számos nagy volumenű tranzakció került aláírásra. Ezek közül érdemes kiemelni, hogy a Podrovka Csoport bevásárol-ta magát a 100 millió euró bevételű friss és fagyasztott pékárukat és édességeket gyártó Zito Csoportba.

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@imap.hu