Áprilisban közel 200 fel- és kivásárlási tranzakciót regisztráltak Európában. Régiónkon és Kelet-Európán belül az ügyletek legnagyobb részében orosz cégek, Csehország és a Baltikum volt érintve. Magyarország csak egy tranzakcióval képviseltette magát a statisztikában.


A felvásárlásokban érintett szektorok rendkívül vegyes képet mutatnak. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy a korábban jellemző pénzügyi befektető szinte teljesen kikoptak a piacról, a szakmai befektetők előretörése egyértelműen látszik.

Oroszországban az év elején megfigyelt viszonylagos érdektelenség után ismét felpörgött a cégek aktivitása. Az Effortel oroszországi leánya megvásárolta az Eurotel vezetékes-operátort. (A táblázatban jelzett tranzakciós érték becslésen alapul!) Az Effortel a telekommuniká-ciós piac különleges európai szereplője, melyet egy belga és egy orosz üzletember alapított, miután kiléptek két piacvezető mobilszolgáltató kötelékéből.  A cég egyébként a válság alatt is folyamatosan terjeszkedik, felvásárol. Oroszországban az egyik legérdekesebb tranzakciót a Hyundai hajtotta végre, mikor is felvásárolta az új-zélandi tulajdonban lévő Khorol Zerno cég többségét. Ezzel az ipari óriás 10 ezer hektár termőföldhöz jutott, melyet 2012-re meg akar ötszörözni. A Hyundai kukoricát fog termelni Vlagyivosztok mellett, amit Dél-Koreába exportálnak majd. Szintén egy orosz jellegzetesség, hogy a minőségi játékosokat sorra felvásárló Dynamo Moszkva futballcsapatot egy banknak kellett megmentenie a felszámolást. A VTB Bank a tulajdonrészért cserébe elengedte a klub hiteleit. A Gazprom 95 százalékra növelte részesedését a JSC Gazprom Neft-ben az olasz ENI Spa kivásárlásával. Ez volt a hónap legnagyobb volumenű ügylete. Egyelőre nem teljesen világos, hogy a Vlagyimir Jevtusenkov oligarcha által irányított AFK Sistema, amely főleg a telekommunikációs szektorban és a médiában érdekelt, miért szerzett többségi tulajdont a Bashneft olajipari cégben, és annak vállalataiban. A Bashneft Oroszország finomító kapacitásának 10 százalékát birtokolja.

Csehországban az Elektrizace dopravy spol. sro. vállalatot, melynek több magyar érdekeltsége is van, megvásárolta a J&T Finance Group AS-hez tartozó ED Holding. A CEZ újabb biomasszával táplált erőművet vásárolt. A Czech Heat tulajdonában álló erőmű 8600 háztartást lát el energiával. A CEZ jelenleg 93 ezer háztartásra való energiát állít elő biomasszából. A cseh építőiparban is történt egy tranzakció. A Seeif Holding megvette az évente 14 millió eurós forgalmat bonyolító, 300 főt foglalkoztató Keravitot. A hónap ügylete rovatban foglalkozunk részletesebben a lőszergyártó Sellier & Bellot felvásárlásával. Észtországban a Polva Piim Tootmine OÜ felvásárlása mögött a KALEV tejipari cég áll, mely átrendezi portfolióját, ugyanis korábban a Tere AS-t és a Polva Piim Tootmine-t is megvásárolta 38,6 millió euróért. A Siemens Finnországban vonja össze a balti államokban folytatott tevékenységét.  A három államban az utolsó lezárt pénzügyi évben a leányok 134 millió eurós jövedelmet hoztak a Siemensnek. Orosz terjeszkedésnek lehetünk tanúi Lettország alkoholpiacán, ahol a Yury Shefler által ala-pított SPI Csoport fel akarja vásárolni kisebb verseny-társait. Az SPI Csoport többek közt a Sztolicsnaja gyártója is. Lettország második legnagyobb pénzügyi intézetét a Parex Csoportot tavaly privatizálták, majd idén az EBRD is beszállt a bank megmentésében. En-nek keretein belül vonja össze érdekeltségeit a pénz-intézet és vásárolja meg a lett bank a litván bankot.

Érdekesség, hogy Macedónia két ügylettel is képvi-selteti magát az áprilisi tranzakciókban. A felül-reprezentáltság egyrészt a macedón Cosmofon eladásának köszönhető. A holland tulajdonban lévő társaság vételárának fele hitelreorganizációra ment el. A vásárló, a még mindig szlovén kontroll alatt lévő Telekom Slovenije. A másik ügylet Macedóniában F.H.L. Mermeren Kombinat felvásárlása volt a görög Stone Works Holdings, mely angol alapok tulajdonában van.

Magyarországról áprilisban csak a Szurgutnyeftegáz MOL-ban történt tulajdonszerzése került fel a listára. 

A hónap legédesebb ügylete Törökországban kötetett. Az édesség piacon meghatározó Continental Confectionery Company megvásárolta a rágógumi piac egyik legnagyobb európai szereplőjét, a Gumlinket, melynek 9 országban van gyártókapacitása.