Felvásárlási körkép rovatunk ezúttal a júliusi hónap legérdekesebb régiós M&A; tranzakcióit vette górcső alá. Szembetűnő, hogy az informatikai szektor volt a legaktívabb, a tranzakciók több mint 20 százaléka ezen a területen zárult le. A határon átívelő ügyletek aránya meghaladta a 40 százalékot, amelyből látszik, hogy a külföldi befektetők egyre nyitottabbak a régió országai felé.


Magyarország

A Veolia aktivitása volt a legszembetűnőbb a hazai piacon. A debreceni és nyíregyházi fűtőerőmű megvásárlása után a hónap végén százhalombattai erőmű megvásárlásáról is megegyezett a GDF Suez-el. A szerződés értelmében a fűtőművet üzemeltető Dunai Hőtermelő Kft. százszázalékos üzletrésze a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába kerül, amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is jóváhagyja az ügyletet. A százhalombattai fűtőmű összesen 4200 lakás számára szükséges hőmennyiség előállításáról gondoskodik a Duna menti városban. Új tulajdonosként a Veolia Energia Magyarország Zrt. legfontosabb célja az ellátásbiztonság erősítése és a költséghatékonyság javítása, a helyben élők érdekeinek figyelembe vétele mellett – emelték ki a társaság képviselői.

Két nagyobb lélegzetű tranzakció is lezárult júliusban a hazai ipari szolgáltatási piacon. A hazai Kresz és közúti jelzőtábla gyártási piac vezető szereplőjének, Magyar Plastiroute Forgalomtechnikai Kft-nek tulajdonosa a Geveko AB, amely vezető szerepet tölt be az európai közlekedésbiztonságban eladta 40%-os részesedését, egy egyenlőre meg nem nevetett befektetői csoport számára. A hazai tűzvédelmi tervezésben és kivitelezésben vezető szereppel rendelkező Dunamenti Tűzvédelem Zrt. pedig egy lengyel szakmai társaságban, a Mercor SA-ban találta meg új tulajdonosát. Piaci információk szerint a lengyel szakmai befektető közel 1,6 millió eurót fizetett a társaságért.

Július végén jelentette be az ausztrál Uscom Ltd., szívmotorokat és egyéb szívsebészethez kapcsolódó termékeket fejlesztő és gyártó társaság, hogy 100%-os részesdését vásárolt a székesfehérvári Thor Laboratories Kft-ben. A tranzakció teljes értéke 1 millió ausztrál dollár volt, melyből 900 ezer már kifizetésre került a korábbi tulajdonosok részére.

Kelet-Közép-Európa

A régiós piacokon jellemzően középpiaci tranzakciók zárultak belföldi befektetőkkel, de néhány érdekesebb társaságnál megjelentek a nagy multinacionális vevők is.

Csehországból kiemelésre méltó a turbinagyártással foglalkozó Ekol SRO üzletrészei 75%-ának értékesítése a kínai Xi’An Shaangu Power számára. Az Ekol közel 50 milliós árbevételével az egyik vezető szereplő a cseh gázturbina, bojler gyártási piacon, melyért a befektető kiemelkedően magas, közel 60 millió eurós vételárat (EBITDA 18-szorosa) fizetett ki. A világ talán két legnagyobb irodatechnikai gyártó és szolgáltató társasága a Konica Minolta és a Ricoh is terjeszkedett a piacon. A Konica üzleti szolgáltatásokra szakosodott leánycége (Konica Minolta Business Solutions Czech SRO) 18 millió euróért vásárolta meg a 11 millió euró árbevételű informatikai tanácsadásra szakosodott Webcom AS-t. A Ricoh japán anyacége pedig egy irodatechnikai kereskedő céget vásárolt meg.

Lengyelországban az egyik legnagyobb tranzakció ugyancsak az informatika területén valósult meg. A német 1&1 Internet web hosting és mobil internet szolgáltató 161 millió eurót költött a korábban a V4C magántőke alap és egy lengyel magánszemély tulajdonában álló Home.pl domain regisztrációs és web hosting szolgáltató megvásárlására. Az Aviva vezető pénzügyi csoport a régiós biztosítási üzletágának eladása után terjeszkedésre költötte az értékesítésből szerzett pénzeket és megvásárolta a 25 millió euró bevételű elsősorban hitelezési tanácsadással foglalkozó Expander Advisors-t.

Romániában a legnagyobb ügyletet az Origin Enterprises, írországi székhelyű mezőgazdasági befektetésekre fókuszáló társaság zárta le Redoxim SRL és Comfert SRL megvásárlásával. A mezőgazdasági szolgáltatással, növényvédőszer gyártással foglalkozó Redoxim vételárát 35 millió euróban, míg az elsősorban nagykereskedelmi szolgáltatásokat biztosító Comfert SRL értékét 20 millió euróban állapították meg.

Szlovéniából érdemes kiemelni a légtechnikai berendezések és klímarendszerek gyártásával foglalkozó Hidria Imp Klima értékesítését a svéd Lindab Csoportnak. A tranzakció a Lindab tavaly bejelentett régiós növekedésének egyik állomását jelentette.

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@imap.hu