Az év első hónapjában zárult és bejelentett tranzakciók száma átlagosnak tekinthető, azt viszont kijelenthetjük, hogy a szolgáltató- és szórakoztatóipari, valamint az informatikai társaságok a korábbi időszakokhoz képest is népszerűbbek voltak a régió fel- és kivásárlási piacán, a zephyr tranzakciós adatbázis adatai alapján. Három labdarúgó klub és két mozi hálózat is új tulajdonosra talált januárban. A lezárt tranzakciók 32 százalékát adták a határon átívelő ügyeletek, melyből a legtöbb Csehországban valósult meg.


Magyarország

Magyarországon az elmúlt hónapokhoz képest jóval kevesebb tranzakció zárult le, amik jellemzően kisebb volumenűek is voltak az előző időszakokban megszokottakhoz képest. Az állam is kevésbé volt aktív, ami valószínűleg a közeledő választásokkal magyarázható.

A januári időszak legnagyobb hazai tranzakciója a Vienna Capital Partners (VCP) terjeszkedése volt a magyar médiapiacon. A VCP megállapodást írt alá a Ringierrel és az Axel Springer Magyarországgal egy jelentős média-portfólió megvásárlásáról. Ezzel a lépéssel elhárulhat a versenyjogi akadálya a svájci és a német médiavállalatok magyarországi fúziójának, amely a tranzakció zárását követően Ringier Axel Springer Magyarország név alatt fog továbbműködni. A tranzakció pénzügyi zárásához még a médiahatóság és a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása szükséges, amely 2014 nyarára várható. Az értékesített portfólió részét képezi nyolc megyei napilap, a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság, több magazin, például a hot!, a Lakáskultúra és a Fanny, valamint a Mindmegette.hu gasztroportál. A VCP egy vezető befektetési társaság Közép- és Kelet-Európában. Befektetőként a médiaszektorban többek között a Gürner+Jahr és a Ringier befektetőpartnereként volt aktív. A VCP alapítója és Senior Partnere, Heinrich Pecina évtizedek óta a magyar piac aktív szereplője.

A hazai fúziós piac másik nagyobb visszhangot kiváltó eseménye, a magyar labdarúgás egyik legpatinásabb klubjának, az MTK-nak az értékesítése volt. A klubot tulajdonló MTK Budapest Labdarúgó Zrt. értékesítése már tavaly nyáron napvilágot látott, amikor a felvidéki Csörgő György, a 25 milliárd forintos árbevételű Russel Export-Import s.r.o. tulajdonosa ajánlatot tett a társaságra. Végül a Blue & White Investment Zrt. vette meg az MTK futballcsapatát. A társaság két tulajdonosa a székesfehérvári Lórodi László és az AVP Svéd-Magyar Videó- és Filmgyártó Kft. Ez utóbbi Deutsch Péteré, aki Deutsch Tamás EP-képviselő és MTK ügyvezető elnök öccse. Az új tulajdonos az MTK összes, 749 millió forint névértékű részvényét megszerezte-

Közép-Kelet-Európa

A régió több országot is érintő M&A tranzakcióiból három került lejelentésre a Zephyr adatbázisba, ebből kettő az informatika, egy pedig a szállítmányozás területéről. A hónap közepén hozták nyilvánosságra, hogy a finn Tieto, Észak-Európa vezető, IT és termékfejlesztési szolgáltatásokat nyújtó vállalata szándék-megállapodást írt alá a Siemens Convergence Creators GmbH-val, annak kommunikációs kutatás-fejlesztési üzletága megvételéről. A tranzakció részét fogják képezni a Siemens hálózat irányítási (NDS), IP multimédia rendszer (IMS) és rádió hozzáférést (RA) biztosító megoldásai. A tranzakció részeként a bécsi, zágrábi, brnói, pozsonyi és zilinai irodákban dolgozó körülbelül 220 alkalmazott ? a hatékonyabb működés elősegítése érdekében ? átkerül a Tieto leányvállalataihoz. A tranzakció egy jó lehetőséget biztosít a Tieto számára, hogy a hang és IP transzformációs termékfejlesztési szolgáltatások területén erősebbé váljon, és komplexebb szolgáltatásokat tudjon nyújtani új és már meglévő ügyfélkörének egyaránt.

Január közepén került bejelentésre, hogy az LLP Group Microsoft Dynamics divízióját felvásárolta a budapesti központtal rendelkező, Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is jelenlévő XAPT Csoport. A korábban magyar magánszemélyek, 2008-tól pedig az osztrák New Frontier Group befektetési társaság többségi tulajdonában lévő XAPT a Microsoft legnagyobb Dynamics AX (Axapta) és Dynamics Navison (NAV) szállítója a közép-kelet európai régióban. Az LLP Dynamics csoport az LLP Grouphoz tartozó Microsoft Dynamics partner, amely a térség öt országában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában és Magyarországon van jelen. Mint ahogy a kiadott sajtóközleményben Schvarcz Zoltán, a XAPT Csoport elnöke elmondta az LLP Dynamics akvizíciója fontos stratégiai értékkel bír az XAPT életében, hiszen ezzel a lépéssel jelentősen tudja erősíteni pozícióját a közép- és kelet-európai régióban, illetve további megoldásokra és iparági ismeretekre tehetnek szert. Az ügylet részeként a XAPT átveszi az LLP Dynamics 90 jelenlegi munkatársát. Az új ügyfelek révén a cég bevételei az előzetes tervek szerint megközelítőleg 4 millió euróval fognak nőni az idei évben.

A logisztika területén a bécsi Quehenberger Logistic terjeszkedett. Az osztrák társaság közép-kelet európai piacokra fókuszáló leányvállalata megvásárolta a salzburgi székhelyű Logwin AG régiós leányvállalatait. A tranzakció részeként a Logwin bolgár, horvát, macedón, román és szerb leányvállalata a Quehenbergerhez került. A 13 új logisztikai központtal a Quehenberger hálózata 79-re bővült, amellyel még hatékonyabbá tud válni a közép-kelet európai gyűjtőfuvarozás területén.

Bulgáriában a két legnagyobb tranzakció az ipar területén zárult le, mindkét esetben hazai vevők vásároltak középpiaci szereplőket. Az atomerőművek területén karbantartási és szerelési munkálatokat végző, valamint ehhez kapcsolódó eszközöket gyártó Atomenergoremont 100 százalékos üzletrészét egy bolgár szakmai társaság vásárolta meg. Értékesítésre került a Nikmi Ood alumínium szerkezetgyártó társaság is. A 6 millió euró árbevételű céget egy magánszemélyek által tulajdonolt befektetési társaság vásárolta meg.

A múlt hónapban Csehországot is elkerülték a milliárdos ügyletek, jellemzően középpiaci tranzakciók zárultak, ahol több esetben is nemzetközi cégek értékesítették leányvállalataikat. Érdemes ezek közül kiemelni a norvég City Self Storage bérraktározási társaság csehországi leányának eladását a kanadai DGM Minerals Corporation-nek. A 14 millió euró összértékű tranzakció révén a kanadai cég betört a régiós piacra, ahol tervei szerint további akvizíciókra készül. A legnagyobb csehországi ügylet a LBBW bank leányvállalatának értékesítése volt, melyet az Ekspobank vásárolt meg. A vevő egy orosz kereskedelmi bank, amely 1994 óta van jelen a piacon. 2011-ig a Barclays Bank tulajdonában volt, jelenleg egy orosz magánszemély birtokolja. Az egészségügy területén is zárult egy ügylet, amelyben a 6 klinikát üzemeltető Santé magánkórházláncot egy német szakmai társaság vásárolta meg.

Horvátországban az OTP Bank leányvállalata, az OTP Banka Hrvatska megállapodást írt alá Zágrábban az olasz Banka Popolare bankcsoporttal, a Banco Popolare Croatia (BPC ) 98,37 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról. A BPC 0,6 százalékos piaci részesedésével a horvát bankszektor 14. legnagyobb szereplője. Tevékenységében a lakossági fogyasztási hitelezés dominál, e szegmensben piaci részaránya meghaladja a 2 százalékot. A BPC ügyfeleinek száma közel 54 ezer, országszerte 35 fiókkal és 30 bankjegykiadó automatával (ATM) rendelkezik.

Lengyelországban a labdarúgásé volt a főszerep. Két nagy múltú, első osztályban szereplő egyesület, a Légia Varsó és a WKS Wroclaw is értékesítésre került. Mindkét, jelenleg veszteségesen működő csapatot hazai magánbefektetők vásárolták meg. Mindezek mellett a német Aegis Media 95 százalékos részesedést vett a média applikációkat fejlesztő Socializer SA-ban, melyért az árbevétel több mint tízszeresét volt hajlandó kifizetni. Egy értékes ügylet volt még, hogy eladásra került az aukciós házat üzemeltető Abbey House Group, melyet az amerikai Nextmedia Group vásárolt meg 10 millió euróért.

Romániában az Axxess Capital magántőke befektetési társaság bővítette portfolióját azzal, hogy 96 százalékos részesedést vásárolt a 10 millió euró bevételű Nextebank kereskedelmi bankban.

Szlovákiából érdemes kiemelni az 5 millió euró árbevételű Visicom értékesítését az AFS Technologies részére. Az amerikai vevő 8 millió euró fizetett a kiskereskedelmi folyamatok automatizálására szoftvereket fejlesztő társaságért. A 33 millió eurós wireless telekomunikációs szolgáltatást biztosító Slovanet is új tulajdonost talált az Apptocloud.com személyében.

Szlovéniában a világ legnagyobb WC tartály gyártójának számon tartott Flu jelentette be, hogy felvásárolja a Kolektor Liv-et. A Kolektor a szaniter termékek, fali, valamint rejtett WC-tartályok vezető gyártója Európában. LIV? és Schwab? márkanév alatt termékei 30 országban elérhetők Európában és a Közel-Keleten.

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@imap.hu