A felvásárlási körképünkben a tavalyi év utolsó és az idei év első hónapját vettük górcső alá. A szokásoknak megfelelően elmondható, hogy a decemberi M&A; aktivitás jóval erősebb volt mint a januári, a két hónapban zárt összes tranzakció, közel 65%-a év végén került aláírásra. Ennek elsődleges oka, hogy az eladók és vevők is igyekeznek a karácsonyi szabadság idején már nem a különféle tranzakciós szerződések véleményezésén gondolkozni. A legnagyobb aktivitás a pénzügyi szektorban, az élelmiszergyártás és ipari berendezés gyártás területén volt, a legnagyobb ügyletek is ezeken a területeken záródtak le.

Magyarország

A magyar piacon az eddigi megszokottól ellentétben jellemzően magánpiaci tranzakciók zárultak le.

Egy több régiós országot is érintő tranzakció keretében, az Accor Csoport eladta közép-európai szállodáit az Orbis Csoportnak. A 142,3 millió eurós ügylet eredményeként az Orbis a régióban kizárólagosan képviselheti az Accor összes márkáját. A megállapodás eredményeként az Orbis irányítása alá hat ország ? Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia ? 46 Accor szállodája került. A szállodák mindegyike az Accor márka egyikeként ? Sofitel, Pullman, MGallery, Novotel, Mercure, Ibis és Ibis budget ? működik.

Egy januári hír, hogy a Róbert Károly Magánkórház megvásárolta a Telki Kórház Kft. Budakeszi úti rendelôintézetét, amelyet Róbert Rendelőintézet néven működtet tovább. A Lantos Csaba üzletember érdekeltségébe tartózó magánkórház tulajdonosi köre Kovács Gábor üzletembertől vásárolta meg a fővárosi járóbeteg szakrendelőt.

A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. január elsejével lezárta a Baxter Hungary Kft. piacon lévő vakcina-portfóliójának átvételét. A felvásárolt portfólió magába foglalja az agyhártyagyulladás ?C? típusa elleni védőoltást és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni oltást, amelyek a vevő által kiadott közlemény szerint beleillenek a Pfizer jelenlegi oltóanyagprofiljába. A Pfizer Kft. anyavállalata, a Pfizer Inc. mindemellett megvásárolta a Baxter ausztriai Orth-ban található oltóanyag-gyártó létesítményének egy részét is.

December közepén került aláírásra a megállapodás, melynek értelmében a 2012 óta intenzív nemzetközi terjeszkedést folytató Foodpanda lett a NetPincér új tulajdonosa. A cég az MTI érdeklődésére elmondta, az üzletkötésnek köszönhetően a NetPincér jelenlegi 540 étteremből álló kínálata tovább bővül, a foodpanda rendszerében működő 126 étteremmel már folynak az egyeztetések.

Kelet-Közép-Európa

A régiós piacokon is jellemzően belföldi vevőkkel zárultak le középpiaci ügyletek, az ipari gyártás a gépipar és az informatika területei voltak a legvonzóbbak. Csehországban a legnagyobb lezárt ügylet nemzetközi partnercégünk közreműködésével zajlott le. AZ IMAP csehországi tagvállalata a RedBaenk a gőzturbinákat gyártó, közel 50 millió euró árbevételű Ekol s.r.o. tanácsadója volt a kínai Xi’An Shaangu Power-el lezárt tranzakció során, melynek eredményeképpen a kínai cég 75%-os tulajdonossá vált a társaságban. Egy másik hozzánk köthető tranzakció, hogy cégcsoportunk tagja, az Oriens IM értékesítette cseh érdekeltségét a Medicover Sro-t az ugyancsak egészségügyi intézmények üzemeltetésével foglalkozó Euroclinicum számára. Az adásvételi szerződés értelmében az új tulajdonos megszerezte Medicover/Mediconet négy klinikáját, hármat Prágában és egyet Brnoban.

Horvátországban az Agrokor csoport mutatatott nagy M&A aktivitást. Az anyacég év végén 60 millió euróért növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó társaságot vásárolt, leánycége az üditőital gyártás területén vezető szereppel rendelkező Jamnica DD pedig 100 millió euróért megvásárolta az üdítőital és alkohol kereskedelemmel foglalkozó Roto Dinamicot.

Lengyelországban a legnagyobb tranzakció a megújuló energetika területén zárult le. A BZK Group, Lengyelország egyik vezető élelmiszeripari csoportja 25 millió euróért 49%-os részesedést vásárolt bioetanol előállítással foglalkozó, 96 millió euró árbevételű Bioagra SA-ban. Érdemes még kiemelni, hogy a régió talán legnagyobb autóalkatrész kereskedője, a román Dante International 100%-os részesedést vásárolt a 56 millió euró árbevételű Agito csoportban.

Romániában a legjelentősebb ügyletek a pénzügyi szektorban kerültek aláírásra. Az osztrák Volksbank értékesítette román leányvállalatát a Banca Transilvania számára. A tranzakció részeként az új tulajdonos megszerezte a az osztrák bank 135 fiókját és közel 200 ezer fős ügyfélbázisát.

Szlovéniában is elindult az állam térnyerése a bankszektorban, mivel 190 millió euróért állami kézbe került a Banka Celje. A tranzakció célja a bank feltőkésítése és ezzel csődtől való megvédése volt. Egy másik érdekes tranzakció keretében a finn KJK Csoport megvásárolta az alkatrészgyártással foglalkozó Iskra Csoportot, melynek tanácsadója horvát partnercégünk, az Ascendant Capital volt. Erről az ügyletről a ?Hónap ügylete? rovatunkban részletesen is olvashat.

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@imap.hu