AZ IDEI UBORKASZEZON A FORRÓ NYÁR ELLENÉRE ELMARADT A KÖZÉP-KELET EURÓPAI FELVÁSÁRLÁSI PIACON. A JÚLIUS-AUGUSZTUSI IDŐSZAKBAN NEM VÁRT SZÁMBAN ZÁRULTAK LE NAGY VOLUMENŰ TRANZAKCIÓK. MEGFIGYELHETŐ VOLT A MAGAS AKTIVITÁS, MIND A STRATÉGIAI, MIND PEDIG A PÉNZÜGYI BEFEKTETŐK RÉSZÉRŐL, ÉS AZ ÁLLAMI SZEREPLŐK SEM PIHENÉSRE FORDÍTOTTÁK A NYARAT. A HATÁRON ÁTÍVELŐ ÜGYLETEK TÖBB MINT 45 SZÁZALÉKÁT GENERÁLTÁK AZ ÖSSZES TRANZAKCIÓNAK, AMELY 20 SZÁZALÉKKAL FELÜLMÚLJA AZ EZT MEGELŐZŐ KÉT HÓNAPBAN MÉRT ADATOKAT. A NÖVEKEDÉS ELSŐDLEGES OKA, HOGY A NYUGATI VÁLLALATOK ÚJRA INTENZÍVEBBEN ÉRDEKLŐDNEK A RÉGIÓS TÁRSASÁGOK IRÁNT. AZ IDŐSZAKBAN ZÁRULT TÖBB MINT 100 TRANZAKCIÓBÓL 5 HAZAI ÉS 20 REGIONÁLIS ÜGYLETET VÁLASZTOTTUNK KI, MELYEKET RÉSZLETESEBBEN IS BEMUTATUNK.


Magyarország

A hazai tranzakciók kapcsán is megfigyelhető a nemzetközi vállalatok egyre növekvő konszolidációs tevékenysége. Habár még mindig többségben vannak a hazai felek között zárult ügyletek, de növekvő számban jelentek meg nyugati befektetők is a piacon.

Az Oriens IM  Danube alapja 100 százalékos részesedést vásárolt a gépkölcsönzéssel foglalkozó Ramirent Hungary Kft-ben. A cég a finn tőzsdén jegyzett, több mint 10 országában jelen lévő, Európa egyik meghatározó gépkölcsönző cégének, a Ramirent csoportnak a magyarországi leányvállalata. A Ramirent Kft. árbevétele 7 millió euró, 2012-ben 13 telephellyel működött. A befektető célja a cég árbevételének és nyereségességének növelése volt a hazai gépkölcsönzési piacon.

Külön ki kell emelni, hogy a logisztikai szektorban egy újabb tranzakció zárult le, melynek keretében az Express-Interfracht GmbH 50 százalékos részesedést vásárolt a vasúti szállítmányozással foglalkozó Hungaro-Rail Kft-ben és ezzel annak 100 százalékos tulajdonosává vált. Az osztrák központú, de egész Közép-Kelet Európában jelenlévő Rail Cargo csoporthoz tartozó Express-Interfracht a hazai szállítmányozási piac egyik legnagyobb konszolidátora, az elmúlt években két nagy vasúti szállítmányozással foglalkozó versenytársát ? a Raabersped-et és Mávtranssped-et ? is megvásárolta.

Egy másik fontos hazai hír, hogy az FHB Jelzálogbank és a Magyar Posta közösen a napokban vásárolja meg a Díjbeszedő Holding (DBH) 69 százalékos részvénycsomagját. A tranzakcióval a vevők közvetlen tulajdonába kerül a Díjnet Zrt, valamint a hazai, a romániai és a moldáv nyomdai, informatikai és faktoring tevékenységhez kapcsolódó további vállalatok. Az üzletrész és a részvény adásvételt a felek egy szindikátusi szerződés aláírásával zárják, másrészt a felek részvénycserével történő további tulajdonszerzésekben is megállapodnak. Ennek értelmében az FHB 50 százalékos részesedést szerez a befektetési termékek postai értékesítésével foglalkozó Magyar Posta Befektetési Zrt-ben.

A hazai piacon még két érdekesebb tranzakciót választottunk ki, melyekben vezető nemzetközi szereplők vásároltak fel kisebb hazai társaságokat. Az egyik ilyen tranzakció a Minell Kft. értékesítése a TÜV Rheinland Kft-nek. A 2,5 millió euró értékű tranzakció révén a világ egyik vezető műszaki szolgáltatásokat nyújtó szervezetének magyarországi leányvállalata megszerezte a roncsolásmentes anyagvizsgálattal és minőségellenőrzéssel foglalkozó, magánszemélyek tulajdonában lévő társaság 100 százalékos üzletrészét.

A másik tranzakció eredményeképpen a világ vezető hallókészülék forgalmazójának számító Amplifon 100 százalékos részesedést szerzett a budapesti székhelyű Kind Halláscentrum Kft-ben, a piaci hírek szerint körülbelül 2,5 millió euróért.

Kelet-Közép Európa

Magyarországi vonatkozása is van annak a tranzakciónak, amelynek keretében a Citi letétkezelési üzletága végleges megállapodást kötött az ING-vel annak hét közép- és kelet-európai piacon működő letétkezelési üzletágának megvételére vonatkozóan.Az ING a KKE régió egyik vezető letétkezelője a hét regionális piacon jelenleg együttesen mintegy 110 milliárd euró letétkezelt állománnyal. A társaság a világ legnagyobb pénzügyi intézményei közül többnek is nyújt szolgáltatásokat.

Egy másik nagy, több országot is érintő tranzakciót is feljegyezhettünk a nyári időszakból. A kültéri médiára és utcai bútorok gyártására szakosodott német Ströer Group 53 százalékos részesedést vásárolt az online hirdetésre szakosodott, cseh, lengyel, román és magyar leányvállalattal is rendelkező Ballroom Group-ban. Ezzel a felvásárlással a Ströer kilép a nemzetközi piacra az online hirdetéssel bővült üzleti modelljével, melyet már sikeresen beindítottak Németországban.

Bulgáriában
a legnagyobb, de a régióban is kiemelkedő tranzakciónak számít, hogy a norvég Telenor közel 600 millió euróért megvásárolta a bolgár mobiltelefon szolgáltatási piac második legnagyobb szereplőjének 100 százalékos üzletrészét. Egy másik fontos bolgár vonatkozású esemény a United Capital, londoni székhelyű befektetési társaság terjeszkedése a nyugdíjbiztosítási piacon. A cég 165 millió euróért megvásárolta a PAC Doverie-t a Vienna Insurance Group-tól.

Csehországban zárult az időszak legnagyobb régiós tranzakciója, melynek keretében a világ vezető közvetlen infrastrukturális befektetője, a Borealis Csoport közel 1,5 milliárd euróért közvetlen irányítást szerzett a NET4GAS gázszolgáltató társaságban.A Molinari Italia alkoholos- és üdítőital gyártó társaság az ásványvíz palackozási piacon terjeszkedett azzal, hogy 12 millió euróért megvásárolta a Hanacka kyselka Sro-t.

Lengyelországban az ACP Pharma csoport gyógyszer nagykereskedelmi üzletágának eladása volt az egyik vezető piaci téma. A 100 millió euró értékű tranzakcióban az ugyancsak lengyel Neuca a holland MEdiq-től vásárolta meg a társaság 100 százalékos üzletrészét. Többek között eladásra került 68 millió euró árbevételű Malpka élelmiszerkereskedelmi társaság és a C.Hartwig Gdynia logisztikai szolgáltató is.

Az Axxess Capital magántőke befektetési társaság a román piacon terjeszkedett, megvásárolta a 28 millió euró árbevételű, festékgyártással foglalkozó Deuteket.

A Sanoma a német Hubert Burda Media-nak értékesítette 35 nyomtatott és 40 online kiadványból álló portfolióját. Az említett tranzakciókon kívül értékesítésre került Románia egyik legnagyobb, magánkézben lévő higiéniai papírtermék-gyártójának 71 százalékos üzletrésze is egy svéd stratégiai befektetőnek.

Szlovákiából érdemes kiemelni a forgácsolt és mart fémtermékek gyártására és felületkezelésére szakosodott, 5 millió euró árbevételű GtO értékesítését a svájci tőzsdén jegyzett Aalberts Industries-nak. Szlovéniából pedig, hogy a Dusan David Mladen tulajdonában lévő szerbiai központú Blue Rose Fund 54 százalékos részesedést szerzett a gyógyszerek és gyógyászati termékek gyártására szakosodott Galex SA-ban.