A NYÁR ELEJI KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPAI FELVÁSÁRLÁSI PIACOT SZÁMOS ÉRDEKES TRANZAKCIÓ JELLEMEZTE. MIND A VÁLLALKOZÁSOK, MIND A MAGÁNTŐKE-BEFEKTETÉSI TÁRSASÁGOK MEGLEHETŐSEN AKTÍVAK VOLTAK A MÁJUS-JÚNIUSI IDŐSZAKBAN. TÖBB MINT 150 TRANZAKCIÓ ZÁRULT LE, MELYEK MEGKÖZELÍTŐLEG 35 SZÁZALÉKA HATÁRON ÁTÍVELŐ CÉGÉRTÉKESÍTÉS VOLT. A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL BEMUTATUNK NÉHÁNY ÉRDEKESEBB TRANZAKCIÓT. KÍVÁNCSIAN VÁRJUK, MIT HOZ A NYÁRI UBORKASZEZON…


Magyarország

A magyar tranzakciók kapcsán a konszolidáció a fő motívum. A kedvezőtlen gazdasági környezet miatt egyre több társaság dönt úgy, hogy összeolvadás vagy felvásárlás segítségével próbálja nyereségét javítani. Érdekes módon az elmúlt időszakban a hazai tulajdonú vállalkozások voltak a konszolidáció motorjai.

Külön érdemes kiemelni a közúti fuvarozással és szállítmányozással foglalkozó Waberer’s Csoport logisztikai szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, a Waberer’s Logisztika Kft és a Szemerey Transport Zrt. fúzióját. A részvény- és üzletrészcsere eredményeképpen a két – saját neve alatt, de közös tulajdonosi szerkezetben – működő társaságot a későbbiekben ugyanaz a menedzsment fogja irányítani. A tranzakció révén egy több mint 700 járművel rendelkező és 1 200 alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport jött létre a magyar piacon.

A Libri és Magyarország vezető online kereskedelmi áruháza, a Shopline összeolvadása volt a másik vezető piaci téma hazánkban. Az egyesülést követően a magyar könyvpiac egyik legnagyobb szereplője jött létre. A tranzakció lezárását követően a társaság részvényei Libri-Shopline néven továbbra is jegyzettek lesznek a budapesti tőzsdén. Ugyancsak érdemes megemlíteni, hogy a Synergon Csoport IT kiszervezéssel foglalkozó leányvállalata a Synergon Outsource Kft. megvásárolta a Navigator Zrt-t és vele együtt annak leányvállalatát, a Vilati Zrt-t. Az 515 millió forint összértékű tranzakció révén a Synergon Magyarország vezető outsource szolgáltatási portfóliójára tett szert.

Az elmúlt két hónap érdekes tranzakciójának számított, hogy a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Magnet Bank felvásárolta az olasz Banco Popolare magyarországi leányvállalatát. A 500 ezer euró értékű tranzakció minden bizonnyal komoly szinergikus lehetőségekkel kecsegtet. Amint táblázatunkban is látható, a Lasselsberger-Knauf szigetelőanyag gyártó társaság megvásárolta a balatonfűzfői Nikecell gyár vakolatgyártó- és forgalmazó részlegét. Az elmúlt két évben stabilan veszteséges Nikecell idén februárban fúzionált az EPS szigetelőanyag gyártó Bachl Csoport magyarországi leányvállalatával, így feltételezhetően profiltisztítás áll a vakolatgyártó részleg eladásának hátterében.

Közép- és Kelet-Európa

Bár a tranzakciók többségét a hazai felek közötti ügyletek adták, a régióban továbbra is jelentősek a határon átívelő felvásárlások. A magyar vállalkozók szempontjából különösen érdekesek lehetnek a régiós egészségügyi piacon, a gépgyártás területén és a médiában zajló befektetések, ahol nagy tőkeerejű vállalatok vásárolnak fel sikeres helyi vállalkozásokat.

A régióban a legnagyobb határon átívelő tranzakció a Magyarországon is jelenlévő KIKA lakberendezési áruházlánc eladása volt. Információk szerint a vevő – a dél-afrikai Steinhoff csoport európai leányvállalata – 800 millió eurót fizetett a 73 áruházában több mint 7 500 főt foglalkoztató társaságért. A múlt hónap egyik fontos eseménye volt az OMV kelet-közép-európai kenőanyag üzletágának értékesítése az orosz Lukoil számára. A tranzakció részeként a Lukoil megszerezte az OMV kilenc régiós országban működő terjesztési és értékesítési hálózatát, a Bécs melletti, több mint évi 35 ezer tonna kapacitású gyártóbázisát, valamint a BIXXOL motorolaj márkanevet is.

Magyarországi vonatkozása is van annak a hírnek, hogy a török Trakya Cam megvásárolta a német központú, de magyar és szlovák leányvállalattal is rendelkező Richard Fritz GmbH-t az Quadriga Capital magántőke-befektetési társaságtól. A Richard Fritz, a legnagyobb autóipari cégek üvegtermék beszállítója, melynek csoportszintű árbevétele 2012-ben meghaladta a 150 millió eurót. Lengyelországból érdemes kiemelni, hogy a második legnagyobb magán-egészségügyi szolgáltató, az EMC Medyczn, közvetett módon a szlovák Penta magántőke-befektetési társaság kezébe került, illetve két fémfeldolgozó társaság is új tulajdonost talált egy kínai, valamint egy lengyel magántőke alap személyében.

Csehországban az Agrofert, a legnagyobb cseh élelmiszeripar-mezőgazdasági konszern a média területén terjeszkedett azáltal, hogy megvásárolta a több mint 100 millió euró árbevételű Mafra AS-t a német Rheinisch-Bergische Druckerei-től. A német Conrad Electric egy elektronikai termék nagykereskedőt vásárolt meg, illetve a Mid-Europa magántőke társaság is sikeresen zárta tárgyalásait egy hegyi kötélpályákat és felvonókat üzemeltető társaság megvételéről.

Romániában elsősorban a pénzügyi szektorban történtek tranzakciók. Eladásra került a Marfin Bank és az Express Credit Amanet lízingtársaság is, az előbbi egy angol magántőke alapnak, az utóbbi pedig egy amerikai szakmai befektetőnek.

A múlt hónapban zárult le a Digi Slovakia műholdas és kábel platformjának értékesítése a Deutsche Telekom szlovák leánycége számára. A DIGI ezzel a tranzakcióval folytatta a Horvátországban megkezdett és más országokban is folytatni kívánt profiltisztítási terveit.