cegertek_85_04HOSSZABB SZÜNET UTÁN ÚJRA JELENTKEZÜNK FELVÁSÁRLÁSI KÖRKÉP ROVATUNKKAL, AMELYBEN EZÚTTAL A MÁJUS ÉS A JÚNIUS HÓNAP ÁLTALUNK LEGÉRDEKESEBBNEK TARTOTT RÉGIÓS FÚZIÓS ÜGYLETEI KÖZÜL SZEMEZGETTÜNK. A MEGLEPŐEN MAGAS SZÁMÚ, TÖBB MINT 200 DB MÁJUSBAN ÉS JÚNIUSBAN SIKERESEN LEZÁRULT TRANZAKCIÓ KÖZÜL 5 MAGYAR ÉS 25 RÉGIÓS TRANZAKCIÓT VÁLASZTOTTUNK KI ARRA, HOGY RÉSZLETESEBBEN IS BESZÉLJÜNK RÓLA. A LEGNAGYOBB ÜGYLETEK NEM MEGLEPŐ MÓDON EZÚTTAL IS LENGYELORSZÁGBAN KERÜLTEK ALÁÍRÁSRA, DE A CSEH ÉS HORVÁT KÖZÉP- ÉS NAGYVÁLLALATI FÚZIÓS PIAC IS IGEN AKTÍV VOLT AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN.

Magyarország

A hazai tranzakciós piacon a mezőgazdasági integráció területén zárultak le a legmeghatározóbb tranzakciók.

A Bonafarm Csoport megvásárolta az Agro-Invest Kft. üzletrészeit, ezzel a tulajdonában lévő, több mint 10 ezer hektáron gazdálkodó pápai Agroprodukt Zrt. is a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó agrár-élelmiszeripari csoport részévé válik. Az Agroprodukt megszerzésével egy magyarországi viszonyok között nagy méretű, tavaly 10 327 hektáron gazdálkodó – ebből 8171 hektárt az államtól bérlő – agrárcéggel bővül a Bonafarm Csoport. Az együtt 25 ezer hektáros Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. mellé a csoportba kerülő Agroprodukt Zrt.-nek csaknem 7 ezres szarvasmarha-állománya is van.

A jelenleg versenyhivatali jóváhagyás alatt álló másik jelentős mezőgazdasági tranzakció, a Chemical-Seed Kft. megvásárlása ugyancsak egy hazai nagyvállalkozóhoz köthető. Többek között a MET Csoportot, a Somogyi Electronicot és a Budapest Szabadkikötőt is tulajdonló Nagy György, befektetési cégén, a Westbayen keresztül megszerezte a debreceni székhelyű Chemical-Seed üzletrészeinek 60%-át. A fennmaradó üzletrészek a korábbi 100%-os tulajdonos Csutak család tulajdonában maradnak.

Június végéről származó hír, hogy a Veolia Víz Zrt. tulajdonába került az ARW Magyarország Kft. 51%-os tulajdonrésze. Az eladó az ausztriai Mühldorf bei Feldbachban bejegyzett ARW Rohstoffhandel GmbH volt. A Gazdasági Versenyhivatal által is jóváhagyott megállapodás szervesen illeszkedik a Veolia stratégiájába, így az energetika és a víziközmű-ágazat után immár a környezetvédelmi szektorban is a legkorszerűbb megoldásokat és technológiákat tudja biztosítani.

Május 15-től a NewCo információ-biztonsági üzletága átkerült az Invitech Solutions kötelékébe. Hazánk egyik vezető integrált infokommunikációs megoldásszállítója, az Invitel Csoport részeként működő, tavaly év végén alakult Invitech Solutions felvásárolta a NewCo ICT Security Services kereskedelmi és szolgáltatói üzletágát – a vállalat dolgozóival együtt. Az integrációt követően a NewCo által kínált termékek és szolgáltatások az Invitech Solutions komplex infokommunikációs megoldásainak szerves részét fogják képezni.

Tulajdonosváltásra került sor Magyarország egyik legrégebbi söripari vállalatánál, a Pécsi Sörfőzde Zrt.-nél is. Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán a MAVA Befektetési Kft.-n és a BanKonzult Commerce Kft.-n keresztül több mint 99%-ot meghaladó tulajdonrészt szereztek a Pécsi Sörfőzde Zrt.-ben. A részvénycsoport a korábbi tulajdonos, az osztrák Ottakringer Getränke AG által került értékesítésre. A tájékoztatás szerint az új tulajdonosok legfőbb célja a hagyományok megtartása mellett a vállalat és a márka újrapozícionálása és modernizálása: a jelenlegi piaci trendeknek megfelelően szeretnének független kisüzemi sörfőzdét kialakítani.

Kelet-Közép-Európa

Csehországban az elmúlt hónapokban a szokásosnál jóval több nagy és közepes méretű tranzakció került aláírásra. Ezek közül is a legnagyobb a FTV Prima Holding értékesítése volt. A januári szerződéskötés után a pénzügyi zárása is megtörtént a tranzakciónak, melynek keretében a svéd Modern Times Group (MTG) értékesítette 50%-os üzletrészét a free-to-air rádió- és tévéadások sugárzásával foglalkozó FTV Primában a cseh magánszemélyek tulajdonában lévő Denemo Media részére. A piaci információk szerint a tranzakció értéke 116 millió euró volt. A skandináv vállalat tervei szerint az eladásból származó bevételt az online játékfejlesztő InnoGamesben lévő üzletrészének 21% -ról 51% -ra történő növelésére kívánja fordítani.

Horvátországból érdemes kiemelni, hogy az OTP Csoport megvette az 5. legnagyobb horvát bankot, a Splitska Bankát. A két bank az adásvételi szerződést még 2016. december 20-án kötötte meg. Ennek eredményeként a Société Générale Csoport horvátországi leánybankjában, a Splitska Bankában a francia pénzintézet 100%-os tulajdonrésze az OTP Banka Hrvatska tulajdonába került. Az OTP Csoport horvátországi piaci részesedése a tranzakcióval kb. 10%-ra nő.

Lengyelországban és szinte biztosan az egész régióban is a legnagyobb tranzakció az ország két meghatározó ipari csoportja között zárult le. A TDJ Grouphoz tartozó Famur 2017 májusában megkapta a versenyhivatali jóváhagyást, hogy megvásárolja az elsősorban bányászati gépek gyártásával foglalkozó Kopex Csoport 65%-os részvénycsomagját. A tranzakció a tervek szerint a jövő év első negyedévében fog lezárulni véglegesen. A hivatalos tájékoztatás alapján a fémipari óriás közel 210 millió eurót fizet majd meg a társaság részvényeiért. A tranzakció révén a Kopex Csoport a földalatti szénbányászati gépek gyártása területén képessé válik belépni és megerősödni a nyugat-európai piacokon is. Ugyancsak érdemes kiemelni, hogy az Advent International, a világ egyik vezető magántőke- befektetési csoportja 100%-os részesedést szerzett a csomagautomaták üzemeltetésével és csomaglogisztikával foglalkozó Integer.pl-ben és leányvállalatában, az Inpost Sa-ban. A pénzügyi alap a konszolidáltan közel 110 millió euró árbevételű csoportért 135 millió euró vételárat fizetett ki, amely az éves operatív nyereség közel hétszerese.

Romániában az amerikai PHI Group Inc. 51%-os részesedést szerzett a mezőgazdasági integrációval foglalkozó közel 10 millió euró éves árbevételű Maxagro Csoportban. A Temes megyében található társaság jelenleg 12 ezer hektáros területen foglalkozik mezőgazdasági tevékenységgel, de további több mint 50 ezer hektár mezőgazdasági területet lenne még képes kezelni a megyében és a környező területeken. A befektető, a Las Vegas-i székhelyű PHI Group elsődleges tevékenysége a fúziós és felvásárlási tanácsadás, de ezen felül folyamatosan keresnek olyan speciális befektetési lehetőségeket – elsősorban a mezőgazdaság és az infrastruktúra területén – ahol a támogatásukkal komoly részvényérték-növekményt lehet elérni.

Szlovéniában a belgiumi székhelyű, de a világ számos országában jelen lévő tömítőanyagok, PU-habok és ragasztók gyártására szakosodott Soudal Nv vásárolta meg a hasonló tevékenységet folytató, 17 millió euró éves árbevételű Mitol Tovarna Lepilet. A Soudal alapító elnöke, Vic Swerts elmondta, hogy a tranzakcióval a csoport legfontosabb célja az volt, hogy tovább erősítse magát a balkáni régió és Kelet-Közép-Európa területén egy 500 terméknél is nagyobb palettával rendelkező társaság megvásárlásán keresztül, amely nagyban tudja segíteni őket, hogy 2020-ra 1 milliárd euró éves forgalmat érjenek el.

Szlovákiából pedig érdemes megemlíteni, hogy az Európa-szerte 12 országban jelen lévő egészségügyi laborszolgáltató társaság 100%-os részesedést vásárolt az 50 millió euró árbevételű Alpha Medicalban a Mid Europe magántőke befektetési társaságtól. Az Apax Partners magántőkealap tulajdonában lévő társaság a szlovákiai székhelyű, de cseh leánycéggel is rendelkező cég megvásárlásával már a harmadik sikeres akvizícióját zárta le az idei évben.

Ünnep Tamás
igazgató
Concorde MB Partners
tamas.unnep@cmbp.hu