Cegertek_89_08AZ ELMÚLT ÉVEKHEZ HASONLÓAN 2017 NYARA (JÚLIUS ÉS AUGUSZTUS) IS CSENDESNEK VOLT MONDHATÓ TRANZAKCIÓS SZEMPONTBÓL, A SZOKÁSNÁL KEVESEBB ÜGYLET ZÁRULT. A TÁVKÖZLÉS-MÉDIA SZEKTOR KÉPVISELTETTE MAGÁT JELENTŐSEBB FÚZIÓS ÜGYLETEKKEL.

Magyarország

A Central Médiacsoport megvásárolta a Nosalty Zrt.-t. A Nosalty 2008-ban garázsblogként indult, mára közel egymilliós Facebook-rajongói közösséget tudhat magáénak. Az oldalon több mint 58 ezer közösségi alapon születő receptet talál az olvasó kategorizált formában. A Central-márkákkal történő együttműködés, a közös tartalomgyártás és az akvizíció adta új piaci lehetőségek miatt döntöttek az eladók az értékesítés mellett.

A GVH tájékoztatása szerint dr. Csányi Sándor végső irányítása alatt álló Bonitás 2002 Zrt. megszerezte az évi 6,5 milliárd forintos forgalommal bíró Budai Egészségközpont Kft. 60 százalékát a korábbi tulajdonos Medikomp Kft.-től, Varga Péter Pál gerincgyógyász családi cégétől. A további célok: a közfinanszírozott betegeket is ellátó Országos Gerincgyógyászati Központ (OGYK) bővítése, a magán-járóbetegellátás erősítése, a privát kórházi háttér, valamint egy korszerű sportegészségügyi kapacitás kiépítése.

Bevásárolta magát a Westbay a Maspedbe: a Westbay-csoport jelentős mértékű közvetett részesedést szerzett a Masped Első Magyar Általános Szállítmányozási Zrt.-ben július végén. Az 1948-ban alapított Masped és leányvállalatai jelenleg szállítmányozással, kereskedelmi ingatlanok bérbeadásával foglalkoznak, valamint Aquaparkot üzemeltetnek Balatonfüreden. A 350 munkavállalót foglalkoztató cégcsoport 2016-ban konszolidált szinten 12,3 milliárd forint nettó árbevételt realizált, valamint 1,3 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Szintén júliusban az Invitel Csoport megállapodást írt alá a DIGI Távközlési Zrt.-vel a lakossági és kisvállalati üzletágát jelentő Invitel Távközlési Zrt. részvényeinek eladásáról. A tranzakció a szükséges versenyhatósági hozzájárulások megszerzését követően zárul, várhatóan 2018 első negyedévében. A vételár 43 milliárd forint, amelyet az Invitel a vállalati IT és távközlési infrastruktúra piaci részesedésének növelésére fordít. A tranzakciónak köszönhetően a 400 ezer lakossági és kisvállalati ügyfél átvételével a Digi ügyfélköre másfélszeresére növekedhet, és jelentősen tágul a szolgáltatási területe is.

Előszerződést kötött a Veolia Zrt. a Bakonyi Erőmű Zrt.-vel: a francia energetikai vállalat csak az erőművet veszi meg, de az inotai, a balinkai telephelyeket, volt bányatelkeket nem. Ez utóbbiakat egy önálló vagyonhasznosító kft.-be helyezik át, továbbá a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivataltól is engedélyt kell kérni a szétválásra.

KÖZÉP- ÉS KELET EURÓPA

Romániában a Kingfisher, Európa egyik vezető DIY kiskereskedelmi szereplője megvásárolta a román Praktiker láncot a török Susli családtól. A tranzakcióval a Kingfisher romániai egységeinek a száma 42-re nő, korábban 15 Brico Depot üzletet üzemeltettek egy 2013-as akvizíciót követően. A holland Fortuna Entertainment Group (mely a cseh Penta Csoport része) lezárta a négy szerencsejáték üzletben működő cég akvizícióját, melyek tulajdonosa korábban a Fortbet holding volt, a 47 millió eurós tranzakcióval 787 egységes hálózatot és 1200 alkalmazottat csatoltak csoportjukhoz. Novembertől a svájci illetőségű Georg Fischer kötelékébe kerül az alumíniumöntvényeket gyártó olasz Eucasting román leányvállalata, 500 alkalmazottal és 43,9 milliós árbevétellel, az akvizícióval a GF tovább erősíti pozíciót a könnyűfém alkatrészek piacán.

Szlovákiában az internet világát érintő tranzakciót fognak zárni szeptemberben: az sk-domaineket kezelő Sk-Nic As-t 26 millió euróért vásárolta meg a DanubiaTel-csoporttól a brit CentralNic Group. A vevő ezáltal 2.100 .sk webdomaint használó kiskereskedőt fog elérni. Csehországban a szállásokat és napi ajánlatokat kínáló Slevomat.cz, valamint a szlovák társoldala, a Zlavomat.sk és az árösszehasonlító Skrz.cz cserélt gazdát, a becslések szerint 60 és 100 millió euró közötti összegért vette meg a brit, luxusutakat kínáló Secret Escapes, portfóliójában kiegészítve a már régóta működtetett travelist.cz oldalt. A Secret Escapes 21 országban van jelen globálisan.

Lengyelország: júliusban jelentette be a fuvarozó Waberer’s International, hogy lezárult a Link és a Link Services akvizíciója, a két vállalat végleges és összesített felvásárlási ára 32,5 millió euró, amelyet a Waberer’s a nyilvános ajánlattételből (IPO) származó nettó bevételéből finanszíroz, tovább terjeszkedve ezzel a nemzetközi FTL fuvarozási és szállítmányozási szolgáltatások piacán. Tulajdonosváltásra került sor a sajátmárkás kekszeket gyártó Delicpolnál, a holland Continental Bakeries vásárolta meg a Resource Partnerstől. A 7%-os lengyel piaci részesedéssel bíró Delicpol termékeit a tervek szerint bevezetik a nyugat-európai piacra, továbbá termelést helyeznek át a többi tizenkét üzemből.

Az időszak legnagyobb régiós akvizícióját az EBRD és az amerikai KKR által tulajdonolt, a Balkánon aktív távközlési szolgáltató United Group hajtotta végre: 230 millió euróért szerezte meg a Central European Media Enterprises (CME) horvát és szlovén média portfólióját (a földfelszíni sugárzású Nova TV, Doma TV, POP TV, Kanal A, valamint számos kábel csatorna), a bevételt CME 250 millió eurós hitelének törlesztésére használja fel. A horvát Atlantica Grupa 27 millió euróért eladta a sport- és funkcionális élelmiszeripari szegmensben lévő német és horvát termelési kapacitásainak egy részét a belga illetőségű Aminolabs Groupnak, az ügylet célja az üzletág egyszerűsítése és restruktúrálása volt.