Cegertek_81_06FELVÁSÁRLÁSI KÖRKÉP ROVATUNKBAN EZÚTTAL JÚLIUS ÉS AUGUSZTUS HÓNAPOK LEGÉRDEKESEBB ÜGYLETEIT VETTÜK GÓRCSŐ ALÁ. NAGY SIKERKÉNT ÉRTÉKELJÜK, HOGY A HAZÁNKBAN ZÁRULT ÖT NAGYOBB HANGEREJŰ PUBLIKUS MAGÁNTRANZAKCIÓ KÖZÜL AZ EGYIKBEN AZ ELADÓ, EGY MÁSIKBAN PEDIG A VEVŐ TANÁCSADÓJAKÉNT MŰKÖDHETTÜNK KÖZRE. EGYÉBKÉNT A NYÁRON ÁLTALÁBAN MEGSZOKOTT TRANZAKCIÓ SZÁM CSÖKKENÉS ELMARADT ÉS MAGYARORSZÁG MELLETT A RÉGIÓ TÖBBI ORSZÁGÁBAN IS MEGLEPŐEN NAGYMÉRETŰ, KOMOLY ÜGYLETEK ZÁRULTAK LE.

Magyarország

A hazai tranzakciók bemutatását a szívünkhöz két legközelebb álló tranzakcióval kezdenénk.

A nyár közepén került aláírása az adásvételi szerződés a magyar piac egyik legnagyobb eldobható csomagolóanyag kereskedelmi társasága, a Silwell Kft. értékesítéséről a világ egyik vezető non-food nagykereskedelmi és outsourcing társaság a Bunzl Plc részére. A közel 3 milliárd forint árbevételű Silwell Kft. elsősorban eldobható élelmiszercsomagolási eszközök kereskedelmével foglalkozik disztribútorok és közvetlen felhasználók, úgy mint hotelek, éttermek és cathering szolgáltatók számára.

Másik hozzánk kapcsolódó ügylet az FSD Packaging többségi üzletrészének értékesítése a legnagyobb versenytársa, a Boxprint Kft. számára. Ezen tranzakció részleteiről Hónap ügylete rovatunkban olvashat. Augusztus közepén a két legnagyobb, csomag-automatákat üzemeltető magyar társaság egyesült, azzal hogy a Foxpost Zrt. 100%-os tulajdonosa lett a Webox Hungary Kft-nek. A két teljesen eltérő technológiai alapról építkező rendszer összehangolása után a Foxpost szolgáltatása országszerte már 142 ponton lesz elérhető. Ezzel létrejön Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb innovatív csomagautomata hálózata.

Ugyancsak augusztusi hír, hogy a román TTS Csoport (Transport Trade Services Sa) 51%-os részesedést vásárolt a nemzetközi, elsősorban vízi tömeg- és darabáru szállítmányozással foglalkozó, budapesti székhelyű Plimsoll Kft-ben. Mircea Mihăilescu a TTS Csoport vezetője a tranzakció zárását követően úgy nyilatkozott, hogy a magyar cég földrajzi elhelyezkedése, valamint németországi ügyfélkapcsolatai kiváló lehetőséget biztosítanak számukra a nyugat-európai piacokhoz.

Július közepén került napvilágra, hogy a Veolia Energia Magyarország Zrt. vásárolta meg a szakolyi biomassza-tüzelésű erőművet üzemeltető Dél-nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő (DBM) Zrt.–t. A tranzakció célja az volt, hogy a Veolia csoport gazdasági és műszaki hátterével Magyarország negyedik legnagyobb, tisztán biomasszából villamos energiát előállító erőműve, a szakolyi létesítmény működése hosszú távon fenntartható pályára kerüljön. A 2009-ben átadott szakolyi erőmű Magyarország első, zöldmezős beruházással létesített biomassza-tüzelésű áramtermelő létesítménye. A 19,8 megawatt névleges teljesítményű, 55 főnek munkahelyet biztosító erőmű tisztán biomassza – faapríték és fűrészüzemi melléktermékek – eltüzelésével állít elő villamos energiát.

Kelet-Közép-Európa

Csehországban a legnagyobb bejelentett ügylet az elsősorban autóipar számára formázó gépek, hengerelt termékeket feldolgozó berendezések, szerszámok gyártására szakosodott ŽĎAS csoport értékesítése volt. A több mint 2500 alkalmazottat foglalkoztató, közel 110 millió euró árbevételű csoportot a prágai székhelyű tőkebefektetésekre fókuszáló CEFC Group vásárolta meg.

Érdemes még kiemelni a légkondicionáló berendezések gyártásával foglalkozó 20 millió euró árbevételű 2VV Sro értékesítését a svéd Systemair AB részére, valamint hogy a Genesis Capital magántőke befektetési társaság kiszállt a pezsgőfürdőket és zuhanykabinokat gyártó, kereskedelmi képviselettel Magyarországon is jelenlévő Roltechnik Csoportból. A 19 millió euró árbevételű társaság 100%-os üzletrészét egy német szakmai befektető a Roth Industries szerezte meg.

Horvátországban a legnagyobb ügyletek az ingatlanpiacon zárultak. Egyrészt a horvát állam 35 millió euróért értékesítette a Rab szigeten több három- és négycsillagos hotelt is üzemeltető Imperial Rab szállodalánc 51%-os üzletrészét Horvátország egyik legnagyobb turisztikai csoportjának a Valamar Hotels & Resorts-nak, másrészt két horvát magánszemély 4,5 millió euróért eladta ingatlanközvetítéssel foglalkozó társaságát a CCE Real Estate Holdings számára.

Lengyelországban a legnagyobb tranzakció ezúttal a hulladékfeldolgozás területén zárult le. Az Abris Capital magántőke befektetési társaság 123 millió euróért eladta a települési kommunális hulladék begyűjtéssel és feldolgozással foglalkozó portfolió társaságát egy kínai befektetési társaság számára. Ugyancsak érdemes kiemelni, hogy két online áruház is új tulajdonosra talált. A Magyarországon is jelenlévő CCC cipőkereskedelmi csoport megvásárolt egy 13 millió euró árbevételű online ruhakereskedő társaságot, míg az olasz Ecornaturasi SpA közel 9 millió euróért egy organikus élelmiszerek online értékesítésével foglalkozó lengyel társaság tulajdonosa lett.

Romániában valószínűleg a legnagyobb ügylet a Credit Europe Asigurari Reasigurari biztosító társaság értékesítése volt, melyet egy német gyökerekkel rendelkező szakmai társaság, az Ergo International vásárolt meg. Érdemes még kiemelni, hogy a svájci székhelyű, de magyar tulajdonosi körrel rendelkező MET csoport román leányvállalata egy helyi gázkereskedő társaságban vásárolt 100%-os tulajdonrészt.

Szlovéniában érdemes kiemelni Kovinoplastika Loz konyhai szanitertermék gyártó eladását a KJK Capital finn magántőke alapnak. Piaci információk szerint a középpiaci tranzakciókra fókuszáló cég 17 millió eurót fizetett a közel 50 millió euró árbevételű társaságért.

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@cmbp.hu