Az IMAP elkészítette a tavalyi évet összefoglaló és az idei várakozásokat bemutató felmérését, melyben a világ minden pontjáról közel száz fel- és kivásárlásokkal (M&A; ) foglalkozó tanácsadó cég vett részt. A tanulmányt a Reuters Thomson adta ki.


Tavaly összességében 28 százalékkal esett vissza az M&A aktivitás világszerte. Ázsiában, valamint az afrikai és közel-keleti régióban (ez utóbbi alacsony bázisról) kisebb volt a csökkenés, míg Európába és az Egyesült Államokban nagyobb visszaesés volt tapasztalható. Érdekes módon a tranzakciók száma leginkább az első és második negyedévben maradt el az előző év hasonló időszakához képest. Az ügyletek értékét tekintve nagyobb visszaesés volt megfigyelhető a legmagasabb kategóriában (5 milliárd dollártól felfelé), ugyanakkor az 500 millió dolláros ügylethatárnál is 24 százalékos volt a csökkenés.

Az ügyletek számát tekintve 2009-ben további visszaesés várható a válaszolók nagytöbbsége szerint. Ugyanakkor a visszaesés alig lesz érzékelhető a felmérésben résztvevők közel 11 százaléka szerint,

16 százalék nyilatkozott úgy, hogy a csökkenés eléri a 15 százalékot és 19 százalék szerint 16 és 30 százalék között lesz. Ennél erőteljesebb visszaesést mindössze

3 százalék vár, tehát úgy tűnik, hogy más környezetben és feltételekkel, de a vállalati fel- és kivásárlások egyáltalán nem tűnnek majd el a válságos időszakban. A tanácsadók szerint elsősorban az energetikai és a pénzügyi szektor számíthat újabb befektetőkre, de az iparvállalatok és az egészségügyi szolgáltatók is joggal reménykedhetnek sikeres eladásban. Ennek alátámasztására a szakértők a legnagyobb növekedési ütemet az energetikai szektortól várják, míg a pénzügyi szolgáltatókra a válaszadók szerint inkább csak a stagnálás lesz jellemző. Ez azt jelenti, hogy az idén megkötött ügyleteknél a pénzügyi szolgáltatók komoly átárazódáson mennek majd keresztül, ezzel szemben az energetikai cégeket és az egészségügyi szektor vállalatait kisebb értékveszteség mellett lehet eladni.

 Szinte már természetesnek számít, hogy a megkérdezett tanácsadók túlnyomó többsége szerint a vevők vannak most kedvező helyzetben a felvásárlási piacon (73 százalék). Ennek kapcsán három fő faktort emeltek ki: a növekedési potenciál csökkenésével az eladási ár is csökken; a kiugró profitelvárást felmutató cégek száma rendkívül alacsony; a készpénzzel rendelkező befektetők óriási előnyben vannak. Regionális tekintetben bíztató jel, hogy a felmérés szerint a tanácsadók a legnagyobb lehetőségeket (70 százalék) Európában, ezen belül is Közép-Kelet-Európában várják. A sikeres ügyletlezárásnak a legnagyobb akadálya természetesen a finanszírozás hiánya és a gazdasági válság. Érdekesség, hogy a terrorizmus és a biztonság kérdése lekerült a napirendről, a sorrend végén helyezkedik el. A tendencia azt mutatja, hogy a pénzügyi befektetők a válsággal párhuzamosan visszaszorulnak.

 Míg 2007-ben a pénzügyi befektetők világszerte az ügyletek közel 30 százalékát bonyolították, addig 2008-ra ez 10 százalék alá csökkent. Idén a várakozások szerint némileg ismét növekedésnek indul majd ezeknek a befektetőknek az aktivitása, de a korábbi mértéket biztosan nem fogja elérni. A vállalat fel- és kivásárlási piacot, tehát ismét a stratégiai és szakmai befektetők fogják uralni. Ahogy már említettük a finanszírozás kulcskérdés lesz idén. A felmérésben megkérdezettek 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a bankok egyenesen hátráltatják az üzletek megkötését, míg csupán 14 százalék szerint próbálják segíteni. Ezzel együtt a tanulmány kiemeli, hogy a jó paraméterekkel rendelkező ügyletekhez most is van pénz.

Nagy kérdés ebben a helyzetben, hogy mit kell tenni a sikeres eladáshoz. A tanácsadó cégek legtöbbje szerint az eladási árat csökkenteni kell. Ehhez kapcsolódóan meg lehet és meg is kell állapítani bizonyos jóváírásokat a vállalat jövőbeni teljesítményétől függően. Szintén fontos a csökkentett hitelkitettség és az eladásra szánt cég működésének finanszírozhatósága.

 A piacot 2009-ben a korábbiakban is megszokott motivációk, döntések fogják hajtani, de eltérő intenzitással. A gazdasági válság hatására a válaszolók szerint előretörnek azok a tulajdonosi eladások, ahol a nyugdíjba vonulás lesz a motivációs alap, visszaszorítva az akvizíción keresztüli növekedést, ami a piac első számú hajtóereje volt korábban. Ezeken kívül számottevően növekszik a kényszereladások száma, valamint a portfoliók megtisztításából eredő tranzakciók száma is. A menedzsment kivásárlások a korábbiakhoz hasonlóan továbbra sem lesznek meghatározók az ügyleteken belül.