A NÖVEKEDÉSI HITELPROGRAM KERETÉBEN A MAGYAR NEMZETI BANK A HITELEZÉS ÉS A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS ELŐSEGÍTÉSE ÉRDEKÉBEN 0 SZÁZALÉKOS KAMATOZÁSÚ REFINANSZÍROZÁSI HITELT NYÚJT A KERESKEDELMI BANKOKNAK, AMELYEK EZT LEGFELJEBB 2,5 SZÁZALÉKOS MAXIMÁLIS KAMATTAL ADHATJÁK TOVÁBB A HAZAI KIS-ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA. A PROGRAM ELSŐ SZAKASZÁBAN, AMELY 2013 JÚNIUSÁTÓL AUGUSZTUSIG TARTOTT, MINTEGY 750 MILLIÁRD FORINT HITEL KERÜLT KIHELYEZÉSRE, AZ OKTÓBERTŐL INDULÓ MÁSODIK SZAKASZBAN PEDIG 2.000 MILLIÁRD FORINTNYI HITEL NYÚJTÁSÁRA KERÜLHET SOR.


A program első szakaszának eredményei azt mutatják, hogy a vállalakozások a kedvezményes kamatozású hiteleket jellemzően beruházás és forgóeszköz finanszírozásra, EU-támogatások önrészének előteremtésére és hitelkiváltási célra vették igénybe.Az első becslések alapján az új hitelek aránya az első programban 40-60 százalék körül volt. A jegybank arra törekszik, hogy a hitelkiváltások arányát a második körben jelentősen csökkentse, a célkitűzés 90 százalékban új hitelek kihelyezése lesz. (Az NHP 2 programmal kapcsolatos jogi tudnivalókat részletesen ismertetjük ?A növekedési hitelprogram jogi feltételrendszere? című cikkünkben.)

Egy vitathatatlanul kedvező hitelprogram

Az NHP 2 program gyakorlatilag csak előnyökkel jár a magyar középvállalatok számára.

Egyrészt nyilvánvaló, hogy a programot elsősorban rájuk szabták. Bár a folyósítható hitelösszeg három millió és három milliárd forint között van meghatározva, a valóságban a 2,5 százalékban maximált kamatmarzs azt jelenti, hogy elsősorban a középvállalatok lesznek a hitelek kedvezményezettjei. Ugyanis elsősorban az ő méretük és piaci helyzetük teszi lehetővé, hogy ilyen, magyar viszonylatban alacsonynak számító kockázati felár mellett is hitelt kapjanak. Másrészt a hitel devizaneme és maximális futamideje valóban ideális a beruházók szempontjából. Aki euróban vagy dollárban szeretett volna beruházni, ezt már eddig is megtehette.
A kamatszint rendkívül alacsony volt, 5-7 éves devizahitelek pedig a magyar piacon sem számítottak ritkaságnak. Akinek viszont olyan a bevételi szerkezete, hogy elsősorban forintban lett volna érdemes beruházási hitelt felvennie, az egészen mostanáig ezt lényegesen kedvezőtlenebb feltételek mellett tehette csak. A lehetőség tehát adott. A kérdés csak az, hogy ki mennyire kíván és tud élni vele.

A legfontosabb felhasználási területek

Az NHP 2 hitelt új beruházásokra, felvásárlásokra, esetleg régiek kiváltására érdemes felhasználni.Az alacsony kamatszint, a rugalmas tőkemoratórium nyújtotta lehetőségek és a hosszú futamidő nemcsak, hogy a korábban már eltervezett beruházások létrehozását teszik lehetővé, de adott esetben elősegíthetik újak elindítását is. Azzal ugyanis, hogy a kamatköltség mintegy 4-5 százalékponttal csökkent, hirtelen olyan beruházások is rentábilissé válhatnak, amelyek korábban esetleg nem tűntek eléggé vonzónak. A jelenlegi nyomott növekedési környezetben a legtöbb vállalkozásnak természetesen nehéz lenne nagy volumenű új kapacitásokat megfelelően kihasználni, ezért sokkal inkább olyan beruházásokban érdemes gondolkodni, amelyek a költséghatékonyság javítását segítik elő. Érdemes lehet továbbá a régóta halogatott fenntartó beruházások elvégzését is megfontolni, hisz rendszerint ezek is költségcsökkenést eredményeznek.

Stratégiai szempontból legalább ilyen fontos lehet az a tény, hogy az NHP 2 hitelek vállalat-felvásárlásra is felhasználhatók. Ahogyan arról a Cégérték múlt havi számában már írtunk, a mostani alacsony gazdasági növekedési helyzetben különösen fontos lehet az előremenekülés, azaz a versenytársak felvásárlása.

A felvásárlások esetében különösen fontos és vonzó lehet a kedvező kondíciójú hitel. A részben hitelből finanszírozott felvásárlás ugyanis
(i)    lehetővé teszi, hogy a felvásárló értelmezhető méretű, azaz nem túl kicsi célpontot vegyen célba,
(ii)    csökkentse a felvásárló kockázatát, amennyiben a felvett hitel fedezete a megvett vállalkozás, illetve annak eszközei,
(iii) elnyújtsa a felvásárolt cég árának teljes kifizetését (ami jelen esetben a hitel visszafizetése) arra az időpontra, amikor az már plusz nyereséget termel a felvásárlónak.
Végül, és talán legfontosabb módon: az NHP 2-es hitellel finanszírozott felvásárlás egyszerűen olcsóbb, mint a teljesen saját erőből végrehajtott. Amíg ugyanis az NHP 2-es hitelen 2,5 százalékot fizet a vállalkozó, addig a saját pénzétől ennél sokkal magasabb hozamot vár el. Minden egyes forint, amit saját tőke helyett NHP 2-es hitelből old meg, lehetővé teszi, hogy a fennmaradó saját tőkén arányosan még többet keressen.

Az utóbbi gondolatmenet természetesen nem csak a felvásárlási helyzetekre igaz. Bár a magyar középvállalkozók egy jelentős része, érthető módon ódzkodik a hitelfelvételtől, az NHP 2-es hitelek annyira olcsók, hogy nagyon nehéz bárkinek azt javasolni, hogy ne vegye igénybe.

Végezetül meg kell említeni, hogy az NHP 2 program keretének 10 százaléka felhasználható régi hitelek kiváltására. Aki teheti, mindenképpen hajtsa végre ezt a kiváltást. A bankok természetesen azon ügyfelek számára fogják ezt a lehetőséget fenntartani, akik valamilyen szempontból fontosak számukra. Ilyen ok lehet például az is, ha valaki jelentős beruházási célú NHP 2 hitelt vesz fel.

De van egy további, a bankok speciális szempontjait is szem előtt tartó megfontolás: a hitelező bankoknak különösen erős érdeke fűződik ahhoz, hogy a versenyképes, de valami miatt nehéz pénzügyi helyzetben lévő ügyfeleiket kihúzzák a slamasztikából. Az NHP 2 régi hitel kiváltásra felhasználható része megfelelő strukturálás mellett alkalmas lehet e célra is. Az is az NHP 2 kedvezményezettje lehet tehát, akinek vállalkozása stabil piaci és működési, de ingatag pénzügyi helyzetben van. Ebben az esetben az NHP 2 egyfajta bújtatott restrukturálásra is alkalmas lehet.

Mi alapján döntenek a bankok?

A kereskedelmi bankok szokásos döntési szempontjaik mentén értékelik a hiteligénylőket. Néhányuk már most felkészült a várható rohamra és kidolgozták az NHP 2 specifikus terveiket és elbírálási szempontjaikat, amelyek természetesen bankról bankra változnak.(Itt hívom fel a figyelmet a Budapest Bank hitelezési vezetőivel készített interjúnkra, amely a következő oldalon található.)

Van bank, amelyik csak gépeket, berendezéseket tervez finanszírozni az NHP 2 keretein belül és van olyan, amelyik akár új üzletágakat is. Lesznek, akik csak kisebb lépéseket hiteleznek és lesznek, akik nagy ugrásokat is. Hasonlóképpen váltakozik az elfogadott fedezetek köre is, az ingatlantól a gépeken át egészen a várható cash flow-ig.

Bár az NHP 2 egy program, valamennyi bank a saját stratégiájába és üzletpolitikájába illesztve valósítja meg azt. Ezért aztán a vállalkozó szempontjából nem egy NHP 2 program van, hanem rengeteg különböző NHP alapú ajánlat.

Mi a következő lépés?

Az a vállalkozás, amelyik kész, megalapozott beruházási tervvel és régi, megbízható banki kapcsolattal rendelkezik, valószínűleg elég, ha beszél a banki kapcsolattartóival.

Azok azonban, akik összetett beruházásra, felvásárlásra, esetleg régi hitel kiváltására készülnek, jól teszik, ha tanácsadóhoz fordulnak.

A Concorde MB Partners például az elmúlt hónapokban számos finanszírozási projektet vitt végig. Ezek tanulsága az volt, hogy nagyon sok vállalkozás nem ismeri a banki döntéshozók logikáját, és ezért gyakran a jó projektjeiket sem tudják meggyőzően prezentálni. A tapasztalt tanácsadó ezzel szemben nem csak azt tudja, hogy hogyan kell felöltöztetni a menyasszonyt, de azt is, hogy hol érdemes házalni vele. Ugyanaz a projekt és dokumentáció az egyik banknál azonnali elutasítást, egy másiknál viszonylag sima elfogadást eredményezhet.

Delikát Zsuzsa
kutatási vezető
Oriens IM
zsuzsa.delikat@oriensim.com
Orbán Krisztián
ügyvezető
Concorde MB Partners
krisztian.orban@imap.hu