KÉSZEN ÁLLUNK! BÜSZKÉN ÚJSÁGOLHATJUK, HOGY TÖBBÉVES ELŐKÉSZÍTÉSI ÉS ENGEDÉLYEZÉSI FOLYAMAT UTÁN A DUBLINI SZÉKHELYŰ CONCORDE INVESTMENTS IRELAND LTD EGY KIZÁRÓLAG AZ ÜGYFELEK VAGYONÁNAK MEGŐRZÉSÉRE ÉS GYARAPÍTÁSÁRA FÓKUSZÁLÓ, A VAGYON BIZTONSÁGÁT MINDENEK FÖLÉ HELYEZŐ SZOLGÁLTATÁSPALETTÁVAL ÉS EGY EZT MAXIMÁLISAN BIZTOSÍTÓ JOGI KÖRNYEZETBEN ELINDÍTOTTA MŰKÖDÉSÉT. A SZÁMLANYITÁS ÉS SZERZŐDÉSKÖTÉS TELJES FOLYAMATA A CONCORDE BUDAPESTI IRODÁIBAN, MAGYARUL IS INTÉZHETŐ, SŐT A CONCORDE ÍRORSZÁGI MUNKATÁRSAI RENDSZERES IDŐKÖZÖNKÉNT ELÉRHETŐEK LESZNEK BUDAPESTEN IS.

Lázas munkával teltek az elmúlt hónapok Dublinban, hogy a Concorde Investments Ireland Ltd mielőbb kész legyen az ügyfelek fogadására, és a Concorde-tól megszokott magas színvonalú kiszolgálására. Elkészültünk!

De nem csak az utolsó hónapok munkájának köszönhető mindez: 2018 decemberének végén, hosszú felkészülés és előkészületek után kaptuk meg végre a várva várt engedélyt az ír jegybanktól. Óriási mérföldkő volt ez a Concorde Csoport életében, de független hazai szolgáltatóként is kiemelkedő teljesítménynek és értéknek érezzük: tizennégy hónapos engedélyezési, és azt megelőzően több mint egyéves előkészítési folyamat végére sikerült pontot tenni.

Pezsgőbontásra nem volt idő, csapatunk gyors ugrással vetette bele magát a megvalósítás fázisába, hogy a papíron több mint két évig tökéletesített „tervrajzból” működő vállalatot építsünk. Ebben az ír klíma messzemenően támogató volt, a borongós, gyakran esős és szeles időben semmi nem terelte el figyelmünket a munkáról.

Irodánk Dublin üzleti és diplomatanegyedének kellős közepén, egy György-korabeli patinás épületben található. Márciusra sikerült véglegesítenünk a csapatot, amiben a menedzsment döntő részét ír kollégák adják, szakértőink pedig Írországban élő magyar munkavállalók. Munkatársaink Budapesten 2–4 hetes tréningen is részt vettek, ahol végigjárták az elszámolási, informatikai, üzleti területeket, és átfogó képet kaptak a Concorde Csoport működéséről és szakmai standardjáról.

Az ír team mellett a hazai csapat az elmúlt hónapokban is kitett magáért: informatikai rendszert fejlesztettünk, tökéletesítettük az elszámolásokat, valamint az üzleti folyamatokat. Ezen túlmenően a Citibankkal mint letétkezelővel is véglegesítettük a szerződéses és operatív működési kapcsolatot.

Azt, hogy jó úton haladtunk, az is jelezte, hogy a Deloitte jóváhagyta a Concorde Investments Ireland Ltd 2017–2018-as könyveit. Ehhez hasonlóan pedig az „ügyfélvagyon auditor” – O’Connor Sheedy – pedig a cég ügyfélvagyon-kezelési szabályzatait és procedúráit találta rendben lévőnek.

Azt mondhatjuk, hogy csaknem három év felkészülés után a Concorde Investments Ireland Ltd készen áll az ügyfelek fogadására, és a megszokott Concorde-os szolgáltatási színvonal biztosítására. A Concorde Investments Ireland Ltd igazgatósága júniusban a megfelelési vezető riportja alapján zöld lámpát adott az éles működés megkezdésére.

Miért pont Írország? Első a biztonság!

Angolszász, a magántulajdont messzemenőkig védő jogrend – ez volt talán az egyik legfontosabb szempont. Írországot teljes európai kitekintés után, egy több mint tíz országot összevető szűkített listáról az Ernst&Young segítségével választottuk, a döntési folyamatban egyebek között az adózási kérdéseket és az általános üzleti környezetet mérlegeltük, de az egyik legfontosabb szempont a jogrend stabilitása volt, különös tekintettel a magántulajdon védelmére. Az ír jegybank kiemelt hangsúlyt helyez az ügyfélvagyon védelemre.

Ennek két könnyen megfogható lényegi eleme, hogy:

  • külön letétkezelő igénybevételét írja elő a befektetési szolgáltatóknak (mint amilyen a Concorde Investments Ireland Ltd is),
  • minden évben „ügyfélvagyon auditot” (Client Asset Examination) ír elő, független specializált, és külön engedéllyel rendelkező auditor igénybevételével.

Az ügyfélvagyon biztonságának szempontját mindenek felett elsődlegesnek tekintő hozzáállásunkat mutatja az is, hogy letétkezelőnk Európa legnagyobb intézményi letétkezelője a Citibank Europe Plc, amely szintén az ír jegybank felügyelete alatt áll. A letétkezelés azt is jelenti, hogy naponta a teljes ügyfélvagyont, beleértve ügyfeleink befektetéseit és számlapénzállományát kell egyeztetnünk (rekonsziliálnunk) a Citibank nyilvántartásával.

A Concorde Investments Ireland Ltd nem rendelkezik saját számlás, és végrehajtási tevékenységi és tőkeáttételes tranzakciós engedéllyel, ennek megfelelően mentes a befektetési szolgáltatókat érintő legnagyobb működési és pénzügyi kockázatoktól. Kizárólag ügyfeleink vagyonának megőrzésére és gyarapítására fókuszálunk. Letisztult, transzparens és költséghatékony szolgáltatási palettával várjuk Önöket:

  • befektetési tanácsadás
  • megbízások felvétele és továbbítása
  • számlavezetés és letétkezelés
  • vagyonkezelés (a Concorde Értékpapír Zrt. igénybevételével).

A számlákat euróban, dollárban és forintban vezetjük, ügyfeleinknek jelenleg ETF-eket, befektetési jegyeket és kötvényeket kínálunk. A későbbiekben terveink szerint az egyedi részvények is megjelennek majd a szolgáltatási palettán, és az ügyféligények alakulásának fényében a font és svájci frank alapú számlavezetésre is lehetőséget biztosítunk.

Várjuk Önöket Dublinban, akár csak egy kávéra is – a számlanyitáshoz ugyanis nem kell repülőre ülniük: a számlanyitás és szerződéskötés teljes folyamata a Concorde budapesti irodájában, magyarul is intézhető, sőt a Concorde Investments Ireland Ltd munkatársai rendszeres időközönként elérhetőek lesznek Budapesten is. Ügyfeleink így biztosak lehetnek abban, hogy egy teljesen az egyéni igényeikhez szabott szolgáltatáscsomagot tudunk összeállítani számukra.