Cegertek_79_02MI, A CÉGÉRTÉK SZERKESZTŐI ÉS AZ MB PARTNERS TANÁCSADÓI NEM SZERETÜNK MAGUNKRÓL BESZÉLNI. A CÉGÉRTÉK SZÁNDÉKAINK SZERINT KIFEJEZETTEN NEM RÓLUNK, HANEM ÜGYFELEINKRŐL, A MAGYAR KÖZÉPVÁLLALKOZÓKRÓL ÉS CÉGEIKET ÉRINTŐ LEGFONTOSABB PÉNZÜGYI KÉRDÉSEKRŐL SZÓL. NEKIK KÍVÁNUNK MEGFONTOLT ÉS LEHETŐ LEGPONTOSABB IRÁNYMUTATÁST ADNI ABBAN, HOGY HOGYAN GONDOLKODJANAK VÁLLALATÉRTÉKELÉSRŐL, UTÓDLÁSRÓL, CÉGVÁSÁRLÁSRÓL- ÉS ELADÁSRÓL ÉS EZEK HATÁRTERÜLETEIRŐL.

Időről időre azonban be kell számolnunk a cégünket érintő változásokról – különösen, ha ezeknek direkt hatásuk van ügyfeleink számára végzett munkánkra.

Ilyen esemény volt a 2013-as bejelentésünk, amikor az IMAP nemzetközi hálózatához tartozó MB Partners az Oriens-hez került – ezzel a lépéssel egyrészt szélesítve a csapat nemzetközi bázisát, másrészt pedig új gondolkodásmódot bevezetve a csapatba, különösen, ami a befektetők felkutatását és projektjeink számukra történő bemutatását illeti.

Most ismét bejelenteni valónk van – szándékunk szerint egy olyan lépésé, mely az előzőhöz hasonló, sőt, reményeink szerint még jelentősebb javulást hoz abban, ahogy ügyfeleinket támogatjuk. 2015. október 1-vel az MB Partners csapata egyesül a Concorde Vállalati Pénzügyek csapatával, így létrehozva a legnagyobb független hazai tranzakciós csapatot.

A Concorde-ot talán nem kell Olvasóinknak bemutatnunk. A Concorde Értékpapír Zrt. vezető hazai brókercég és privát banki szolgáltató. Leányvállalata, a Concorde Alapkezelő vezető független alapkezelő. Szintén a Concorde csoportba tartozik a Concorde Vállalati Pénzügyek, mely több, mint húsz éve a hazai tranzakciós piac (legyen az tőzsdei bevezetések vagy kibocsátások, felvásárlások és összeolvadások) meghatározó szereplője.

Mi történik az összeolvadással?

Az összeolvadás után a két cég tevékenysége egy, anyavállalataik által 50–50%-ban tulajdonolt cégben, a Concorde MB Partners Kft-ben közösen folytatódik tovább, a korábbi két vezető, Nagy Kálmán (Concorde Vállalati Pénzügyek) és Szendrői Gábor (MB Partners) irányítása alatt.

A teljes csapat ebben a cégben koncentrálódik – és a két cég által külön-külön elindított projekteket közösen folytatjuk tovább. A továbbiakban jelenlegi és leendő ügyfeleinket közösen keressük fel – és közösen teszünk meg mindent az érdekükben. A Cégértékben is lesznek változások. Nem csak a logó változik meg az első oldalon – hanem a szerzők száma is jelentősen megnő. Hisszük, hogy ez csak előnyére válik lapunknak: a több szerző több tapasztalaton alapuló, szélesebb tudásbázison nyugvó cikket tud írni, remélhetőleg Olvasóink megelégedésére.

Hogyan érdemes erről az összeolvadásról gondolkodnia a kedves Olvasónak?

Ez változás a hazai vállalati piac elmúlt tíz évben történt teljes átalakulását reprezentálja. A legnagyobb tőzsdei és tőzsdén kívüli tranzakciókat jegyző Concorde Vállalati Pénzügyek és a hazai középvállalatok értékesítésében piacvezető MB Partners korábban két külön világot jelentett. Mára azonban a hazai nagyvállalati tranzakciók nem a százmillió dolláros, hanem a sok-tíz millió dolláros nagyságrendben köttetnek, miközben a magyar tulajdonú vállalatok már nem néhány millió euróért, hanem 10, vagy akár 20 millióért cserélnek gazdát.

A magyar, akár csak a lengyel és a cseh gazdaság ugyanis egyre inkább a német gazdasághoz integrálódik és hasonul. A német gazdaság sajátossága, hogy szemben a franciákkal, a japánokkal és az amerikaiakkal, versenyképességének záloga nem néhány óriás vállalat, hanem a Mittelstand-nak nevezett, hazai tulajdonú, és az esetek többségében vidéken található, termeléssel vagy az azt kiszolgáló szolgáltatással foglalkozó középvállalat. Ennek megfelelően a németekhez hasonlóan, a három közép-európai országban sem fenntarthatóak a csak nagyvállalatokra specializálódott befektetési bankok, helyette a középvállalatokat kiszolgáló M&A cégek a meghatározóak. A Concorde MB Partners létrejötte e trend eddig leglátványosabb manifesztációja.

Hogyan segítheti ez az összeolvadás ügyfeleinket?

1. A 11 munkatárs összesen több mint 80 év tranzakciós tapasztalatával és a két cég 70-nél több lezárt ügyletével a Concorde MB Partners a hazai piacon egészen egyedülálló tranzakciós tudásanyag birtokában van, ami önmagában komoly értéket jelenthet ügyfeleinknek.

2. A több mint 70 lezárt tranzakció nagyon széles iparági lefedést mutat – a Concorde MB Partners tanácsadói műanyag fröccsöntéstől az online randiig kiismertek számtalan iparágat; a hazai ipar, kereskedelem és egyéb szolgáltatások szinte minden területén hajtottak végre sikeres projektet. Az összeolvadás egyedülálló iparági lefedettséget jelent cégünknek és komoly lehetőséget ügyfeleinknek.

3. A Concorde MB Partners munkatársai közül többen nagyvállalatokra, többen pedig középvállalatokra fókuszáltak; munkatársainkkal dolgozva mindkét szegmens képviselői bepillantást nyerhetnek a cégek másik szegmensének életébe és működé-sébe, magukévá téve az onnan felhasználható tudást.

4. Nem utolsósorban – mi magunk is komoly tárgyalás-sorozaton és dokumentációs gyakorlaton vagyunk túl. Az, hogy most a saját bőrünkön, nem pedig csak ügyfeleinket támogatva tapasztaltuk meg ezeknek a folyamatoknak a dinamikáját, hitünk szerint ügyfeleink jobb partnerévé tesz minket.

Sokat dolgoztunk a tranzakció sikeres létrejöttén és igyekeztünk mindent megtenni, hogy az integráció zökkenőmentes legyen. Az első napok azt bizonyítják, hogy ez nagyrészt sikerült. Reméljük, hogy Ügyfeleink az átmenetből semmit nem vettek észre – és ők csak az összeolvadás előnyeit élvezik majd.

Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy még egy bejelentést tegyünk. Kollegánkra, Rudner Richárdra nemzetközi szinten is felfigyeltek – az Európai Befektetési Bank (European Investment Bank) egyik egységéből kapott állásajánlatot. Mi nagyon büszkék vagyunk erre – és minthogy a nemzetközi tapasztalatot alapvető fontosságúnak tartjuk a csapaton belül, könnyű szívvel engedtük el, legalábbis egy időre, Richárd kollégánkat. Reméljük ugyanakkor, hogy három éves szerződése lejárta után visszatér hozzánk és újra a Concorde MB Partners csapatát erősíti majd.