…az árfolyamadó belátható időn túli elhalasztásával körülbelül annyit takaríthat meg, mint amennyit „elbukott” azzal, hogy nem a válság előtt adta el a cégét.


Tagadhatatlan, hogy a bankok időkérése és a világméretű gazdasági visszaesés következtében csökkent a cégvásárlások árfolyama. A 2005-2007-es boom időszakban lehetséges túlhitelezett felvásárlások teljesen felszívódtak, de az IMAP és az MB Partners által bejátszott középpiacon is 20-30 százalékos vételár csökkenést figyelhetünk meg. A jó hír, hogy megfelelő adótervezéssel még mindig „tavalyi árakon” adhatjuk el cégünket.

Magazinunk hasábjain, már többször esett szó az EU Fúziós Direktívájában, majd ez alapján az SZJA törvényben is lefektetett lehetőségről, a kedvezményes részesedéscsere intézményéről. Ennek lényege, hogy magyar társaság többségi tulajdonrésze más EU országban bejegyzett holdingcégbe apportálható, majd árfolyamadó fizetési kötelezettség nélkül eladható.

Ez azt jelenti, hogy aki rövidtávon nem akarja kivenni, vagy csak részben használná fogyasztásra a vételárat, az jobban jár, ha egy holdingcégbe csapatja le azt, ahol az árfolyamadó belátható időn túli elhalasztásával körülbelül annyit takaríthat, meg mint amennyit „elbukott” azzal, hogy nem a válság előtt adta el a cégét.

Kevesen tudják, de a kedvezményes részesedés- cseréhez nem kell külföldre menni. A konstrukció magyar holdingcégbe történő apporton keresztül is működtethető. A holdingcég helyszínének kiválasztása azonban befolyásolja a befektetéseket érintő kamat és más forrásadó fizetési kötelezettségeket.

Préda István, vezérigazgató, MB Partners