Csak nem akar véget érni a világgazdasági válság. Sőt, az elmúlt hetek részvény- és kötvénypiaci hullámzásai azt mutatják, hogy a fejlett világban csak a pénzpumpa folyamatos működtetése tartja fenn a viszonylagos nyugalmat. Ráadásul időközben Kína és Brazília is csatlakozni látszik a problémás gazdaságok hosszú sorához. A fejlődő országok motorjának kifulladásával nem világos, mitől lenne növekedés a fejlett világban a következő néhány évben.


Mindeközben a magyar gazdaság már 2005 óta szenved: összgazdasági szinten egyszerűen képtelenek voltunk észrevehető szintű GDP emelkedést produkálni. A beruházások mennyisége folyamatosan csökken és mára évtizedek óta nem látott alacsony szintet ért el. Ilyen nemzetközi környezetben pedig csoda volna, ha ez a helyzet épp most kezdene el változni. Erről a jelenségről szól a friss Cégértéklevél következő cikke.

Ilyen háttérkép mellett jelentette be a kormány a Varga-csomagot, amelynek legfontosabb eleme a tranzakciós adó radikális emelése. Ezzel párhuzamosan a napokban bevezetésre került az e-útidíj is, amelyik elsősorban az élelmiszeripari cégek számára jelent komoly nehézséget. Harmadik cikkünk az új intézkedéseket és várható hatásukat foglalja össze, míg a negyedik részletesen áttekinti az e-útidíj valószínűsíthető következményeit.
Mit tehet egy magyar vállalkozó ebben a helyzetben? Nyilván mindenkinek megvan a saját válasza erre a kérdésre, de nekünk a Concorde MB Partners-nél úgy tűnik, egyre többen döntenek úgy, hogy a válasz a konszolidáció. Amint azt ötödik cikkünk taglalja, az elmúlt két hónapban több konszolidációs tranzakció is történt a magyar piacon. Valamennyi esetében igaz, hogy mind a vevő, mind pedig az eladó magyar középvállalat volt.

Cégünk, a Concorde MB Partners is ebbe az irányba indult el. Június végén a cég összeolvadt az Oriens cégcsoporttal. A Concorde MB Partners változatlan csapattal, működési önállóságának és szakmai függetlenségének megtartása mellett folytatja tevékenységét, de közben élvezi a nagyobb anyacég támogatásának minden előnyét. A jövőben a korábbiaknál is szélesebb nemzetközi kapcsolatrendszerrel, mélyebb iparág-specifikus kutatási bázissal és nagyobb erőforrásokkal fogjuk tudni ügyfeleinket támogatni.

Ezzel párhuzamosan megújul a Cégérték is. A mostani számmal egy új megjelenési rendet és részben átalakuló tartalmat indítunk útjára. A Cégérték általános számai kéthavonta jelennek majd meg, és elsősorban a nemzetközi és hazai gazdasági környezet változásaival, továbbá a tranzakciós klíma alakulásával foglalkoznak majd. A köztes hónapokban pedig tematikus számokkal jelentkezünk. Ezek közt lesznek iparág-specifikus kiadványok, amelyekben egy-egy szektor legfontosabb régiós és hazai fejleményeit taglaljuk, de lesznek iparágakon átívelő témaköröket feldolgozó számok is. Reményeink szerint valamennyi esetben képesek leszünk újszerű meglátásokat, elemzéseket és távlati döntéseiket is támogató információkat megosztani Önökkel.

Amennyiben bármilyen kérdése vagy észrevétele lenne a fentiekkel kapcsolatban vagy bármilyen, a cége jövője szempontjából fontos kérdésben kíváncsi a véleményünkre, kérjük, mindenképpen írjon nekünk a cegertek@imap.hu email címre.

Orbán Krisztián
főszerkeztő
Préda István
alapító